Logo image
Logo image

Sınava Girmek: Hazırlanmak İçin İpuçları

2 dakika
Sınava girmek çoğu durumda stresli bir deneyimdir. Bu makalede buna hazırlanmanıza yardımcı olabilecek bazı anahtarları keşfedin!
Sınava Girmek: Hazırlanmak İçin İpuçları
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır María Hoyos
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Sınava girmek çoğu durumda stresli bir deneyimdir. Geçmek için çok çaba göstermeniz gerekir. Ayrıca, sınava girerken bir anksiyete krizi, zihinsel bloklar veya başka beklenmedik şeyler yaşamayacağınızı umarsınız.

Sınava girmek: Öğrendiklerinizi göstermeniz gereken an

Sınav tarihi açıklandığı anda bazı öğrenciler üzerlerinde baskı hissetmeye başlar. Vücudumuz kendini harekete geçmeye hazırlarken stres yaratırız. Spesifik olarak, sempatik sinir sistemi zorluklara tepki vermek için müdahale eder. Bununla birlikte, zorluk sempatik sisteminin dayanabileceğinden daha uzun süreceğinden, parasempatik sistem hormonal dengeyi yeniden kazanmak için hareket eder.

Some figure

Bu iki sistem sınavın sonuna kadar çatışırlar. Sınav bitene kadar, vücudumuz sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen sayısız iniş ve çıkışlar yaşayacaktır. Örneğin, uzun bir süre boyunca yüksek adrenalin ve kortizol seviyelerine sahip olacağız.

Stres reaksiyonunun amacı, vücudumuzu kısa vadede tehditlerle yüzleşmeye hazırlamaktır. Ancak, bunu uzun süre yapmaya hazır değildir. Bu, lenfositlerin üretimini etkileyebilir.

Sonuç olarak, bağışıklık sistemimiz hastalıklara karşı daha savunmasız olabilir. Ayrıca, antiviral veya antibakteriyel tepkilerimiz de etkilenebilir. Aslında, birçok öğrencinin bir sınav sırasında veya sonrasında hastalanması yaygındır.

Sınava girmenin anahtarları

Kendimizi psikolojik olarak sınava hazırlamak kolay bir iş değildir. Gördüğümüz gibi, bir sınav fiziksel sağlığımızı etkileyebilir. Bununla birlikte, psikolojik bileşeni temeldir.

Öğrenciler, bir sınava tam olarak hazır olmadıklarını hissettirebilecek zihinsel bloklar yaşayabilirler. Bu, çalışma şeklimizin veya çalışmaya ayırdığımız zamanın her şeyi etkileyebileceği anlamına gelir.

Ders çalışmak, birkaç aşamadan oluşan bir süreçtir

Genel bir kural olarak, öğrenciler ilk oturduklarında çalışmaya başlamazlar. Bununla birlikte, bilgiyle ilk temas, beynin onu özümsemesine ve hafızasında kodlamasına yardımcı olacak, böylece hatırlama şanslarını artıracak önemli bir adımdır.

Bilgileri sindirmeye başlamamıza yardımcı olacak bu ilk temastan yararlanmak önemlidir. Bunu yapmak, daha sonra daha hızlı öğrenmemize yardımcı olabilir ve bizi gereksiz stresten kurtarır. Özellikle, çalışmak için daha fazla zamana ihtiyacımız olduğunu hissetmeyeceğiz ve bu aynı zamanda çalışma programımızı daha doğru planlamamıza da yardımcı olabilir.

Destek önemlidir

İster bir öğretmenle olan bazı şüpheleri gidermek, isterse aynı sınava girecek diğer insanlarla birlikte çalışmak olsun, ekip olarak çalışmak genellikle bizi daha verimli kılar. Bu nedenle, bir sınava girmeden önce desteğe ihtiyacımız vardır.

Öğrenciler, diğer insanlarla destek aradıklarında veya fikir alışverişinde bulunduklarında başarılı olurlar. Ayrıca, çalışma kılavuzunu başkalarına açıklamak daha hızlı ezberlemelerine yardımcı olabilir.

Some figure

Deneme Sınavı

Sınavlar genellikle, ustalaşmak istiyorsak bilmemiz gereken yapılara sahiptir. Örneğin, alıştırmaların veya görevlerin sayısını veya sınavın süresini önceden bilmek, bununla ilgili zihinsel bir imaj oluşturmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle, bir sınavı yeniden oluşturmanın gerçekten olumlu bir etkisi olabilir. Bir öğrenci bunu yaparsa, sınav gününde daha önce de benzer bir durumla karşı karşıya kalmış gibi hissedecektir.

Gevşemek önemlidir

Daha önce gördüğümüz gibi, sınavların neden olduğu yüksek stres seviyeleri daha sonra bize zarar verebilir. Sınav günü bu seviyeler yükseldiği için o korkulan günde bize yardımcı olacak bazı basit gevşeme egzersizlerine başvurmanızda fayda var. Bir şeyleri unutmaktan kaçınmamıza yardımcı olabilirler.

Bu egzersizler, özellikle akciğerlerimizi doldurma kapasitemizi artırarak, genişlemelerini sağlamayı içermelidir. Bu, sınavlar sırasında karakteristik hızlı kalp atış hızından kaçınmamıza yardımcı olacaktır.

Bu anahtarlar, bir sınava girmeyi daha katlanılabilir bir görev haline getirmemize yardımcı olabilir. Ancak bu, sınav gününde faydalı olabilecek öngörülemeyen olaylara hızlı tepki vermemize yardımcı olduğu için stresi tamamen reddetmemiz gerektiği anlamına gelmez.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.