Sevmediği Halde Gitmenize İzin Vermeyen Kişiler

Sevmediği Halde Gitmenize İzin Vermeyen Kişiler
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Son Güncelleme: 04 Temmuz, 2018

Aşk bizi hep mutlu etse de daima ikilemde bırakır. Ancak bazen aşk o kadar da ödüllendirici değildir. Örneğin biriyle birliktesiniz ve o kişi ne sizi seviyor ne de gitmenize izin veriyor.

Bir yandan sevdiğiniz kişinin gerçekten sizinle ilgilenmediğini düşünürsünüz. İhtiyaçlarınızı önemsemez, sizi mutlu etmek için çabalamazlar. Ancak diğer yandan ne zaman ilişkiye son vermek isteseniz bu sefer de karşı çıkar ve sözler verip sizi kaybetmek istemediklerini söylerler.

Bu çekişmeli durum sizi rahatsız eder. Kafanız karışır. Buna rağmen sizi sevmediğine dair işaretler görürsünüz. Peki böylesi üzücü bir durumda ne yapılmalı?

“Sevemediğiniz yerde kalmayın.”

– Frida Kahlo

Birinin sevmediğini nasıl anlarız?

Aşk her zaman biraz da acı verir. Ancak sağlıklıysa bu ilişki, acıdan çok mutlu anılarınız olması gerekir. Ayrıca şuna açıklık getirmeli, aşta olumsuzluklar olsa da güzel şeyler her zaman daha ağır basmalıdır.

sislere giden adam

Bundan yola çıkarak sakin olmak yerine çok endişeliyseniz ilişki içinde, mutsuz olduğunuzu ve sevilmediğinizi söyleyebiliriz. Eşinizle keyifli zaman geçirmek yerine devamlı acı çekip yanlış anlaşılmalara maruz kalıyorsanız bu böyledir. Kalbinizde hep fırtınalar kopar.

Size yeterince ilgi göstermediklerinde sizi sevmiyorlar. Ayrıca ihtiyaçlarınızı ve hislerinizi göz ardı ettikleri zaman. Ya da ihtiyaçlarınız veya hisleriniz küçümsenirse, reddedilir veya eleştirilir. Sizi sevmediklerinde bilmek her zaman kolaydır. Zor olan şey onu kabul etmek ve karar vermek.

Neden gitmenize izin yok peki?

İşin tuhaf yeni bazen sevmeseler bile gitmenize izin vermezler. Eğer siz de o kişiyi seviyorsanız gitmenize izin vermedikleri için sevildiğinize inanırsınız. Çünkü size göre ilişkinin bitmesini istememeleri bunun bir kanıtıdır.

Bu çok aldatıcı. Peki neden var?

zincirlenmiş kalp

Bunun olmasının bazı temel nedenleri var.

  • Bencil ihtiyaçlar. Öteki kişi de sizi sevmediğinin farkında ama size yine de ihtiyacı var. Belki yalnızlıkla nasıl başa çıkacağını bilmiyor veya belki de yeni bir eş bulamayacağından korkuyor. Öyleyse yeni birini bulduğunda sizden kolayca ayrılacaktır.
  • Sahip olma arzusu ve egosentriklik. Bazıları başkalarının kendisinin yerini alma fikrinden hoşlanmaz. Eşlerini bir mülk gibi görür ve onu kaybetmek istemez. Sizin yeni bir eş bulma ihtimaliniz onu korkutabilir.
  • Olgun olmamak. Belki de karşınızdaki kişi basitçe sevmenin ne demek olduğunu bilmiyordur. Sevilmeye seviyor ama aynı şekilde sorumlu davranamıyordur.

Egoistik olmak normaldir. Kişi kendi ihtiyaçlarını sizinkinden önde tutar ve zarar vermeyi umursamaz.

Bu durumun üstesinden gelmek

Böyle bir durumda olduğunuzu düşünüyorsanız çok vakit kaybetmemenizi öneririz çünkü dengesiz bir ilişkiden bir şey beklenemez. Aksine sorunlarınız daha da artar, güvensizlikler ve olumsuz hisler çoğalır.

Yapılacak ilk şey durumu analiz edip sizi sevmediğinden emin olmak. Mağdur olduğunuzu düşünmeyin. Yine de sevilmediğinizi ve değer verilmemesinin hayatınızı kötüye götürdüğünü kabul edin. Dürüst olmasını isteyin. Kendi nedenlerinizi açıklayın ve aynısını yapmasını isteyin.  Belki neden öyle davrandığını kendisi de açıklayamıyordur.

soyulmuş fotoğraf

Daha sonra bırakın gitsin. Hayatınızdan o kişiyi çıkarın ve böyle bir ilişkiye değmeyeceğini kabullenin. Ayrılmanın sizin için imkansız olduğunu düşünüyorsanız yardım alın. Elinizde sevilmemekten başka bir şey yok. Bu sizdeki başka bir şey.

İlginizi çekebilir ...
Beni Özlüyorsun Ama Umurumda Değil: Gitmemin Bir Nedeni Var
Aklınızı Keşfedin
sayfasında okuyun Aklınızı Keşfedin
Beni Özlüyorsun Ama Umurumda Değil: Gitmemin Bir Nedeni Var

Beni özlüyorsun ama gitmemin bir nedeni vardı ve artık bütün bunların bir önemi kalmadı. O kapıyı kapayınca ardımda eşitsiz bir aşk bıraktım.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Aklınızı Keşfedin'in içeriği yalnızca bilgilendirme ve eğitim amaçlıdır. Bir uzmanın teşhis, tavsiye veya tedavisinin yerine geçmezler. Şüphe ya da endişe duyduğunuz herhangi bir durumda, güvenilir bir uzmana danışmak en iyisidir.