Psikobiyotikler Zihnimiz İçin Neden Faydalıdır?
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Bakterilerin sağlık açısından iyi olduğu yönünde popüler bir inanış vardır. Bu şaşırtıcı bir inanış değil. Vücudumuzda 48 milyar bakteri yaşadığı biliniyor. Bu bakteriler tüm fiziksel süreçlerde, örneğin sindirimde hayati rol oynarlar. Peki psikobiyotik isimli bakterilerin ruh halimiz üzerinde çok büyük etki sahibi olduklarını biliyor muydunuz?
Yapılan son araştırmalara göre bağırsak florası beyin aktivitelerimizi etkiliyor. Bu nedenle son dönemlerde psikobiyotiklerin zihne faydası hakkında konuşmalar da artmıştır. Bu yazımızda sizlerle bu son keşifleri paylaşacağız.
Psikobiyotiklerin keşfi
Bazı bakterilerin vücudumuz için faydalı olduğu konusundaki fikirler oldukça yenidir. 2013 yılında Cork Üniversitesi (İrlanda) Psikiyatri profesörü olan Ted Dinan bu terimi ilk kez kullanan kişidir. Bu araştırmacının yürüttüğü çeşitli çalışmalar gösterdi ki fermente süt ürünleri hayvanların davranışlarını değiştirebiliyor.
Sonuçlara göre örneğin yoğurt tüketmek beynin duyguları kontrol eden bölgesinde işlevsel değişikliğe neden olabiliyor. Bu araştırmalar bağırsaklar ve akıl arasındaki ilişkiyi inceleyecek yeni çalışmaların yolunu açmıştır.
Bu keşiflerden biri laktobasil gibi bağırsak bakterisi türleriyle ilgilidir. Bunlar süt ürünlerinde bulunur ve bazı nörotransmitterlerin üretimini modüle edebilir. Bazıları, serotonin veya GABA gibi, doğrudan ruh halimizle ilgilidir. Ayrıca, depresyon veya anksiyete gibi ruhsal bozuklukların ortaya çıkmasına da müdahale ederler.
Bu buluşlardan yola çıkarak araştırmacılar hangi bakterilerin beyin için daha faydalı olduğunu araştırmaya başladı. Ayrıca araştırmacılar hangi probiyotiklerin daha fazla tüketilmesi gerektiğini de araştırıyor. Tüm bunların tek amacı zihnimiz için mümkün olan en büyük faydayı sağlamaktır.
En faydalı psikobiyotikler nelerdir?
Bağırsak florasını geliştiren yüzlerce madde bulunur. Ancak araştırmaya göre tüm psikobiyotikler aynı derecede faydalı değildir. Bazılarının beynimiz kadar ruh halimiz üzerinde de diğerlerinden daha yararlı olduğu ortaya çıkarılmıştır.
En faydalı olan psikobiyotikler aşağıdakilerdir:
- Kefir
- Muz ve elma
- Fermente besinler
Şimdi bunları ayrı ayrı ele alalım:
1. Kefir
Göreceli olarak bilinmeyen bir gıda olmasına rağmen, bu psikobiyotik son yıllarda popülerlik kazandı. Bu besin, sağlığımız için çok yararlı olan bir dizi maya ve bakterinin etkisiyle üretilen Bulgar kökenli bir tür yoğurttur.
Bu süt ürünü ve diğer geleneksel yoğurtlar arasındaki ana fark, bileşenleri arasında Lactobacillus kefiranofaciens olarak bilinen bir bakteri olmasıdır. En olumlu etkilerinden biri, duygusal durumumuzu en çok etkileyen nörotransmitterlerden ikisi olan serotonin ve triptofan düzeylerindeki artıştır.
2. Muz ve elma
Sebze ve meyvelerin fiziksel sağlığımız için faydalarını biliyoruz. Ancak son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yale Üniversitesinde bir mikrobiyolog ekibi bu tür gıdaların bir başka faydasını daha keşfetti. Bazı sebze türlerinin, duygusal anlamda iyiliğimiz için gerekli olan bazı bakterilerin sağlığını geliştirdiği keşfedildi.
Bu konuda en yararlı meyvelerden ikisi muz ve elmadır. Bunları tüketerek, şimdiye kadar sadece sütte bulunduğu düşünülen laktik asit bakterilerinin (LAB) seviyelerini geliştirebileceğimiz keşfedilmiştir. Yine bu mikroorganizmalar, kaygı ve depresyonla mücadele eden belirli nörotransmiterlerin yayılmasında temel bir rol oynamaktadır.
3. Fermente besinler
Son olarak sindirim sorunları için klasik tedavilerden biri de fermente gıdaların tüketimidir. Çok yaygın olmamakla birlikte pek çok ülkede kombu çayı, lahana turşusu ve sirke bağırsak florasının sağlığını geliştirmek için tüketilen besinlerdir.
Ancak yakın zamanda bu gıdaların ruh halimizde de çok önemli bir rol oynadığı keşfedilmiştir. Besin emiliminin düzenlenmesi ve serotonin salınımı gibi çeşitli işlevlerle, bu probiyotikler sağlığınızı iyileştirmek için savaşırken en büyük müttefikleriniz olabilir.
Genellikle zihni ve bedeni iki ayrı unsur olarak görsek de gerçek şu ki her ikisi de birbiriyle yakından ilişkilidir. Probiyotik özellikleri olan yiyecekler almak, daha olumlu bir ruh haline sahip olmanın ve beynimizin işleyişini hızlandırmanın en iyi yollarından biri olabilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.