Neolitik Devrim
İnsan zamanla ilerler. Her nesil bir öncekinden daha iyidir. Her yeni buluş dünyayı daha iyi bir yer yapar. Ama bu gerçekten doğru mu? Hepimiz mevcut ve geçmiş krizlerin farkındayız. Peki ya Neolitik Taş Devri sırasında meydana gelen en eskilerini biliyor musunuz?
Neolitik dönem MÖ 7000’den yaklaşık MÖ 4000’e kadar uzanır. Bu süre zarfında tarım ve hayvancılık ortaya çıktı. Okulda bu dönemi incelediğimizde, insanlığın kaderini değiştiren büyük bir keşif olduğu izlenimini ediniyoruz. Ayrıca bunun herkesin kabul ettiği bir gelişme olduğuna inanıyoruz. Ama aslında öyle değildi. Herkes bu değişikliği kabul etmedi. Bazı insanlar hala avcı ve toplayıcı olmayı tercih ettikleri için tarım ve hayvancılığı çok yıllar sonra benimsediler.
Neolitik dönem
Neolitik, en önemlilerinden biri olmasına rağmen, insanlık tarihinin en bilinmeyen Taş Devri bölümlerinden biridir. Neolitik dönemde dünyanın temelleri atıldı. Bunlar, hayvancılık ve tarım, savaş, mülkiyet, yazı, iktidarın bölünmesi ve benzerlerini içerir. Ancak insanlığın sorunlarının da bu dönemde başladığı söylenebilir.
Bu dönem sırasında insanlık, çevresini dönüştürmeye ve ihtiyaçlarına göre uyarlamaya başladı. Sonuç olarak, nüfus katlanarak arttı.
Okuldaki Neolitik dönem hakkında öğrendiklerimiz
Yazar Yuval Noah Harari, Neolitik dönemin tarihteki en büyük sahtekarlık olduğunu belirtti: “Tarım Devrimi, yeni bir kolay yaşam çağını müjdelemekten ziyade, çiftçilerin hayatlarını genellikle toplayıcılarınkinden daha zor ve daha az tatmin edici hale getirdi”. Avcı-toplayıcı olarak hayat daha iyiydi. Araştırmacılar, bu devrimden önce insanların yiyecek eksikliği konusunda bu kadar endişeli olmadıklarına inanıyorlardı. Diyetleri daha besleyiciydi ve savaşa girmiyorlardı. Hayvanlara yakın yaşamaya başlayınca hastalanmaya başladılar.
Okullarda öğrencilere, bitkileri ve hayvanları evcilleştirmeyi ve şehirler yaratmayı öğrendikleri için Neolitik Devrim’le beraber insanların açlığı ortadan kaldırmaya başladıkları söylendi. Ancak bu yanlıştır. Birçok tarım toplumu bu devrimi terk ederek avcı-toplayıcı yaşam tarzına geri döndü. Ayrıca birkaç kez tarımı yeniden benimsediler. Salgın hastalıklar, ormansızlaşma veya toprağın tuzlanması gibi farklı doğal afetler bu döngüleri teşvik etti. 5000 yıl boyunca çevresel koşullara bağlı olarak birinden diğerine geçtiler.
Neolitik Devrim bize ne bıraktı
Neolitik Devrim net bir mesaj bıraktı: İyi düzenlenmiş ve dönüştürülmüş bir doğal çevre birçok insanı besleyebilir. Ama insanoğlu bu mesajı saptırdı. Bazı örnekler, çevrenin irrasyonel olarak sömürülmesi, tohum birikimi, sosyal eşitsizlikler ve güçsüz bireyler üzerindeki baskıyı içerir. İnsanlar, sahip olduklarını birbirleriyle paylaşmayı reddettikleri için hiçbir zaman uyum içinde yaşamayı başaramadılar.
Ortadoğu’da tek bir Neolitik Devrim olmuş olduğu fikri bir süre önce reddedildi. Bunun yerine, araştırmacılar, birkaç veya daha az eşzamanlı devrim olduğuna inanıyorlar. Ortadoğu’da buğday, Çin’de pirinç ve Amerika’da mısır vardı. Hepsi, ilk köylülerin göçleri sayesinde sonunda Avrupa’ya ulaşan tarım devrimini oluşturuyor.
Neolitik devrim, daha önce hiç görülmemiş bir nüfus artışına neden oldu. İnsan göçünün yanı sıra fikir ve malzemelerin göçüne yol açtı. Bu Taş Devri dönemi hakkında pek bir şey bilmesek de, her şeyi değiştirdiğinden eminiz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.