Logo image
Logo image

Migren ve Dopamin: Ağrılı Bir İlişki

3 dakika
Bilim adamları, bir kişinin dopamin seviyesini düşürdüğü zaman, aşırı duyarlılıktan muzdarip olduklarını gözlemledi. Başka bir deyişle, ışığı gördüklerinde veya sesler duyduğunda acı hissederler.
Migren ve Dopamin: Ağrılı Bir İlişki
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Migren ve dopamin, herkesin bilmediği doğrudan bir bağlantıyı paylaşıyor. Bir kişi migrenden muzdarip olduğunda, beyin değişikliklerden geçer. Bu değişikliklerden biri, bu tür bir nörotransmiter olan dopamini etkiler. Bilim adamları, bir kişinin dopamin seviyesini düşürdüğü zaman, aşırı duyarlılıktan muzdarip olduklarını gözlemledi. Başka bir deyişle, ışığı gördüklerinde veya sesler duyduğunda acı hissederler.

Bu ilişki hakkında bir süredir bazı spekülasyonlar yapılmıştır.. Ancak, bir yıl öncesine kadar Michigan Üniversitesinden bir profesör olan Alex DaSilva Nöroloji dergisinde bu karmaşık süreci anlatan bir makale yayınlayana kadar bu spekülasyonlar başlamamıştı. Pozitron emisyon tomografisinde (PET) yeni teşhis teknikleri ve gelişmeler sayesinde, beynimizin bir migren sırasında geçirdiği her değişikliğin doğru ve ayrıntılı görüntülerine sahibiz.

Aslında, bu koşula sahip olan herkes, yorucu olanların yanı sıra yinelenen yönlerin olduğunu bilir. Bazı durumlarda, anında ve yoğun bir acı yaşamak için bir koku, dokunma, ses veya hatta güneşin yansıması yeterlidir.

Bu durum tam olarak çözülmüş değil. Daha önce tecrübe etmediyseniz, loş bir odanın neden rahatlamaya neden olduğunu veya neden üretken olmanın imkansız olduğunu anlamak zordur. Ağrı kesici veya birkaç saat dinlenme gibi şeyler ağrıları hafifletmek için yeterli değildir. Bir migren beyinde basit bir baş ağrısından farklı kılan birçok değişiklik üretir. Onları analiz edelim.

“Günün nefret edilen parıltısından gölgelere çekildi; Sonsuza dek endişeli bir biçimde yatağında iç çekti; Acı onun yanında, ve başında migren.”

– Alexander Pope

Some figure

Migren ve Dopamin: Ağrılı Bir İlişki

Yunan mitolojisi bize Zeus’un uzun süre korkunç bir baş ağrısı çektiğini anlatır. Vulcan, kafatasını baltayla açarak acılarını giderdi. Sonra bilginin tanrıçası Athena kafatasından çıktı.

Kapadokya’lı Aretaeus ve daha sonra Galen, bu metaforu, yoğun ve yıkıcı bir baş ağrısı olan heterokimya olarak adlandırdıklarını tanımlamak için kullandı. Daha sonra, on yedinci yüzyılda, nörolog Thomas Willis buna migren dedi.

Görmezden gelemeyeceğimiz bir gerçek var. Migren nüfusun %15’ini etkiler. Ek olarak, Queensland Teknoloji Üniversitesi Sağlık ve Biyomedikal İnovasyon Enstitüsü’ne göre genetik nedenleri olan bir durumdur. Bu nedenle, migrenden muzdarip insanların çocukları da gelecekte bu durumu miras alacaktır.

Bu nedenle, önlemek ve daha etkin bir şekilde tedavi etmek için bu durumu daha fazla incelememiz gerekir. Bunu yapmak için, migren ve dopamin arasındaki ilişkiyi bilmek şüphesiz iyi bir ilk adımdır. Bu ilişkinin nelerden oluştuğuna bakalım.

Dopamin ve beyindeki işlevi

Dopamin, beynimizdeki en önemli nörotransmitterlerden biridir. Birçok motor ve bilişsel süreç için gereklidir.

Ayrıca, Charité – Universitätsmedizin Berlin tarafından Nature Neuroscience dergisindeki bir araştırmaya göre, bu nörotransmitterin amigdalanızdaki konsantrasyonları daha mı gergin ya da daha sakin olduğunuzu belirleyecektir.

Sırasıyla, migren ve dopamin arasındaki ilişkiyi anlamak için bu kimyasalın katıldığı işlevleri bilmek önemlidir:

  • Hafıza, dikkat, motivasyon ve problem çözme.
  • Motor becerileri.
  • Akıl durumu.
  • Öğrenme.
  • Ödül sistemi.
  • Ağrı.
Some figure

Migren hastalarının dopamin seviyelerinde dalgalanmalar vardır

Profesör DaSilva, bu durumdan muzdarip çok sayıda insan üzerinde bir dizi test yaptıktan sonra aşağıdaki keşifleri yaptı:

  • Taramalar, bir migren atağı sırasında, daha düşük dopamin seviyeleri olduğunu göstermiştir. Bu aşırı duyarlılık yaratır. Başka bir deyişle, ışık gibi uyarıcılar, sesler, kokular ve hatta ciltte küçük bir sıyrık ağrılı olabilir.
  • Aynı zamanda, migreni olan bir kişiye sıcak uyguladığınızda, dopamin seviyeleri artar. Bu dopamin artışı baş dönmesi ve kusma gibi diğer semptomlara neden olur.

Tüm bunlar uzmanların migrenlerin dopamin dalgalanmaları ile ilgili bir problemle ilişkili olup olmadığını merak etmelerini sağlar. Isı gibi belirli uyaranlar varsa semptomların arttığı, bu uyaranlar yoksa düştüğü anlar vardır.

Some figure

Tirozinli gıdalar ve migren ve dopamin ile ilişkileri

Tirozin, dopamin ve adrenalin üretimi için bir öncü görevi gören esansiyel olmayan bir amino asittir. Bu nedenle, tirozin içeren tüm yiyeceklerin tüketimini düzenlemek gereklidir.

Tirozin içeren yiyecekleri diyetimizden çıkarmak yerine, tüketimlerini ılımlılaştırmaya çalışmalıyız. Bu durumun dopamin seviyelerimizde net dalgalanmalar yarattığını göz önünde bulundurarak, çok fazla dopamin üretmekten kaçınmak gerekir. Denge anahtardır. Bu nedenle, hangi yiyeceklerin tirozin açısından en zengin olduğunu hatırlamakta fayda var:

  • Sığır eti, tavuk, domuz eti ve kuzu eti.
  • Somon, keler balığı ve morina balığı.
  • Süt ürünleri.
  • Yumurta.
  • Soya içecekleri.

Sonuç olarak, migren ve dopamin arasında açık bir bağlantı var. Bilim adamlarının şu anda dopamin üretimini er ya da geç düzenlemek için etkili bir tedavi yaratabilmek için yeni ilaçlar geliştirmekte olduklarını belirtmekte fayda var.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.