María Montessori'nin En Güzel 10 Sözü
María Montessori, 20. yüzyılın en büyük akıllarından biridir. Bir doktor, psikolog, psikiyatrist, filozof, antropolog, biyolog, pedagog ve bilim insanıydı. Aslında, tıpta profesyonel bir derece alan ilk İtalyan kadındı. Alıntıları unutulmaz ve bugünün eğitimini hâlâ etkilemekte.
María Montessori eğitimde devrim yarattı. Fikirleri ve sonuçları dünyanın her yerinde pedagoji üzerinde bir etkiye sahipti. Bugünlerde, her ne kadar kullanıcı bunu her zaman anlayamasa da, kurallarının birçoğu günlük olarak kullanılıyor.
María Montessori’nin alıntılarında, eğitim konusunda aldığı fikirlerin çoğu yansıtılıyor. Eğitime yaklaşımı çocuğa karşı sevgi dolu ve saygılı olmaktı. Oyuna önemli bir değer vermiş ve özerkliği merkezi bir yer vermiştir. Bunlar en çok hatırlanan olumlamaları.
“Hareketin asıl hedefi, daha iyi nefes alma veya beslenme değil, yaşama ve dünyanın manevi ve evrensel ekonomisine hizmet etmektir.”
– María Montessori
María Montessori’nin yardım konusundaki sözleri
María Montessori’nin en iyi alıntılarından biri, “Gerçekte, kendisine hizmet edilen kişi bağımsızlığında sınırlıdır. Bu kavram geleceğin insanının onurunun temeli olacak; ‘Hizmet edilmeyi istemiyorum, çünkü ben güçsüz değilim.’ Ve bu fikir, erkeklerin gerçekten özgür olmalarını hissetmeden önce kazanılmalı.”
María Montessori’nin yardım kavramı her zaman neyin destekleyici ve neyin yetersiz olduğunu neyin açıklığa kavuşturulmasının sonuçları hakkında uyarır. Çocuklara işleri kolaylaştırmak, onlara yardım etmemek için onlara yardım eder. Bu, iyi hatırlanan ifadelerden bir diğerinde çok tanımlanmıştır. “Gereksiz yardımlar kalkınmanın önündeki engeldir.”
Eğitimin anlamı
Maria Montessori eğitim ve özgürlük arasında sıkı bir bağ kurdu. Bir kişi, daha bağımsız ve özerk olmak için öğretir ve öğrenir. Manipülasyondan kaçınmak ve bilinçli ve baskısız hareket edebilmek için. Bu nedenle, Maria Montessori’nin bir başka sözü şu şekilde: “Gelişme, daha büyük bir bağımsızlığa doğru bir dürtü şeklini alıyor. Yayından çıkan, düz, hızlı ve emin bir şekilde uçan bir ok gibi.”
Öğretmen bu süreçte özerkliğe doğru bir rehberdir. Öğrencilerini kendilerine tabi kılmaya çalışamaz, yapamazlar. Tam tersine, öğretmenin amacı, öğrencilerinin onlara daha az gereksinim duymasını ve onlara bağımlı olmamasını sağlamaktır. Bu, María Montessori’nin en güzel sözlerinden birinde çok iyi yakalanmış. “Bir öğretmenin başarısının en büyük işareti, söyleyebilmektir, Çocuklar şu an yokmuşum gibi çalışıyorlar.”
Eğitim her şeyi değiştirir
Montessori, eğitimin dünyayı değiştirmede kilit bir faktör olduğundan emindi. Bunun, insanlık tarihini daha iyi bir yön veren alan olduğunu düşünüyordu. “Eğer kurtuluş ve yardım gelecekse, bu çocuklar sayesinde olacaktır çünkü çocuklar, insanın mimarıdır.”
Benzer şekilde, Maria Montessori’nin bir başka sözü şöyle: “Yaşamın başlangıcından itibaren eğitim toplumun şu anını ve geleceğini gerçekten değiştirebilir.” Daha önceki alıntıda olduğu gibi, bu alıntıda da, yeni gerçekliklerin kurucuları olarak çocuklar vurgulanmış. Eğitimin bu büyük değişimleri mümkün kılan alan olarak belirleyici rolünde.
Fiziksel dünya ve zihinsel dünya
María Montessori’nin pedagojik yönteminin önemli bir parçası, çocuğun gerçeklikleri ile etkileşimini kolaylaştırmaya dayanmaktadır. Onları gözlemlememelerini, ancak onlarla gerçek temas kurmasını sağlayın. Onların deneyimlerini keşfetmelerine ve öğrenmelerine yardımcı olmalısınız. María, fiziksel ve zihinsel dünyalar arasında keskin bir bölünme görmedi. Aksine, bu iki boyutun birbirini mükemmel bir şekilde tamamladığını gördü.
Bu, “Bir yanda fiziksel hayatı ve diğerinde zihinsel yaşamı ele alırsak, ilişki döngüsünü kırarız ve insanın eylemleri beynimizden ayrı kalır” ifadesine yansır.
Bir çocuğa nasıl eğitim verilir
Maria Montessori için eğitim ayrılmaz bir süreçti. Sadece zekâyı geliştirmek faydalı olmaz, bireyler bütün olarak ele alınmalıdır. Bu yüzden öğretim sadece bilgi aktarımıyla ilgili değildir. Aynı zamanda ahlaki bir davranış, saygı ve sevgidir. Eğitim ve öğretim arasındaki büyük fark, “En iyi talimat, görev için yeterli olan en küçük kelimeleri kullanan şeydir.”
Maria Montessori’nin en güzel sözlerinden biri, “Bir çocuğu çok fazla eleştirirseniz, nasıl yargılayacağınızı öğrenir. Çocuğa düzenli olarak iltifat ederseniz, nasıl değer vereceğini öğrenecektir.” Bu, nihayetinde çocuğun, yetişkinlerin sağladıkları şeyleri yansıtacağını görmemizi sağlayan çok açık bir takdirdir.
Montessori metodu tüm pedagoji biliminde en berrak ve zeki yöntemlerden biridir. Etkileri hesaplanamaz. Oluşturulmasından yaklaşık bir asır sonra, hala geçerlidir. Ve bu şekilde kalmaktadır, çünkü derin hassasiyet ve büyük bir açıklığın meyvesidir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.