Leonardo da Vinci'den 5 Alıntı
Leonardo da Vinci’den bu 5 alıntı, onun ne kadar büyük bir insan olduğu gerçeğinin çok azını gösterir. Bugün bile, onu tüm zamanların en büyük dahilerinden biri olarak görüyoruz. Ezici bir şekilde zeki olan bu insan, zekasını hemen hemen her alanda kullandı. Çok az sayıda ünlü insan bu kadar çok yönlü olmuştur.
Da Vinci, bir mucit, bir araştırmacı ve sarsılmaz bir hümanistti. Merakı sınırsızdı. Ayrıca bozulamaz bir ruhu vardı. Bilgiye olan arzusu, rahat bir yaşama olan arzusundan çok daha büyüktü ve hayatı boyunca bilgi arayışından vazgeçmedi.
Leonardo da Vinci’nin sözleri, onun, hayatın, değerlerin ve dünyanın anlamı üzerine derinlemesine kafa yoran bir düşünür olduğunu ortaya koyar. Dinamik, değişken, cesur ve harika bir mizah anlayışı vardır. Burada paylaştıklarımız, onun en iyi bilinen alıntılarından bazılarıdır.
“Uçmayı bir kere tattıktan sonra, dünyayı bakışların gökyüzüne dönük dolaşırsın, bir zamanlar orada olduğun ve orada olmayı özlediğin için.”
– Leonardo da Vinci
1. Üç çeşit insan vardır
“Üç çeşit insan vardır: görenler, onlara gösterildiği zaman görenler, görmeyenler.”
Bu, insanlığa soru yönelten bir da Vinci alıntısıdır. Açıkçası, bu durumda, görmek, fiziksel bir eylem olarak değil, gerçeği anlamak için bir metafor olarak kullanılmıştır. Da Vinci, çevrenizdeki ve dünyadaki şeylerin farkında olma fikrine işarete eder.
“Görenler”, gerçekliği geniş anlamda tefekkür edebilen kişilerdir. Sadece kendilerine gösterilen şeyleri görenler, başkaları aracılığıyla görmeye koşullanırlar. Son olarak, görmeyenler, en basit haliyle dünyanın onlara söylediklerini anlamayı reddedenlerdir.
2. Tebessüm etmek ve gülmek
“Mümkünse eğer, ölüyü bile güldürmeye çalışmalısınız.”
Leonardo da Vinci, uslanmaz bir şakacıydı. Başkalarını güldürmeyi çok severdi ve başkalarının şakalarına gülmeyi de çok severdi. Aslında, ünlü Torino’nun Kefeni’nin, da Vinci’nin insanlığa yaptığı bir şakadan başka bir şey olmadığını ileri süren bir hipotez bile var.
İşin aslı ne olursa olsun, bu alıntı, da Vinci’nin şakacı yönünü gösterir. Bununla birlikte, kahkahanın, iyi bir hayatın bileşeni ve sonucu olduğunu savunur. Gülmek için akıllı, açık fikirli ve basit olmanız gerekir. Ve da Vinci bütün bu özelliklere sahipti.
3. Teori ve uygulama
“Bilim olmadan uygulamaya aşık olanlar, yanına bir dümen veya pusula almaksızın gemiye giren ve nereye gittiğinden asla emin olamayan bir denizci gibidir.”
Bu konuda da Vinci’den daha iyi bir otorite yoktur. Aslında, onun bilgiye olan tutkusu cehaletinin farkındalığına dayanır. Bu durum onun bilgiye ulaşmasını mümkün kılmıştır.
Aynı zamanda da Vinci büyük bir mucittir. Bu, bilgisini somut çözümler üretmek için uygulamaya dökmek zorunda kaldığı anlamına gelir. Bu nedenle teori ve uygulama, prensip ve pratik arasındaki dinamik ve yakın ilişkiyi herkesten daha çok anlamıştır.
4. Zevk üzerine bir Da Vinci alıntısı
“En asil zevk, anlamanın sevincidir.”
Bu da Vinci’nin en güzel alıntılarından bir tanesidir. Belki de onun bilimsel ruhunu ve keşif ve yaratıcılığa olan tutkusunu en iyi yansıtan sözüdür. O, sorularına yanıt bulmak için uzun saatler geçirmiş olmalı. Bu yüzden anlamanın zevkiyle yakından tanışmıştır.
Bir şeyi anladığımız zaman, derinden gelen bir memnuniyet hissederiz. Bu bize bir özgürlük ve hafiflik hissi verir. Anlamak, cehaletin yarattığı belirsizliği çözmek anlamına gelir. Aynı zamanda bize daha fazla kontrol sağlar ve bizi bilmemenin yükünden kurtarır. Gerçekten de asil bir zevktir. Anlayış, onu yaşayanların mutluluğunu arttırır.
5. Seyirci veya katılımcı olmak
“Uzun zamandır dikkatimi çeken bir şer var ki, başarılı insanlar nadiren yerlerinde oturup bir şeylerin onlara olmasına izin verdi. Onlar dışarı çıktılar ve bir şeylere oldular.”
Burada, da Vinci bize pasif olmanın arzularınızı yerine getirmeyi çok zorlaştırdığını söyler. Gözlemci olmak hayatınızın belirli dönemlerinde yararlı olabilir, ancak hep bu konumda kalırsanız, gayret ve motivasyonunuz yok olabilir.
Da Vinci’nin, bir şeylerin yapılabilmesi hakkında konuşması ilginçtir. Bu sözünde, sahip olduğunuz iradenin bir şeylerin gerçekleşmesini sağlayabileceğinin altını çizer. İnsanlar, gerçekliği eylemleriyle değiştirebilirler. Bu aynı zamanda özerklik ve özgürlük ilkesidir.
Onun ne kadar bilgili olduğunu gösteren daha pek çok da Vinci alıntısı mevcuttur. Öncelikli bir ressam ve bir mucit olarak hatırlanmasına rağmen, mirasının ve azametinin çoğu, benimsediği ve katkıda bulunduğu yaşam felsefesinden kaynaklanır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Gelb, M. J. (1999). Inteligencia genial: 7 principios claves para desarrollar la inteligencia, inspirados en la vida y obra de Leonardo da Vinci. Editorial Norma.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.