Logo image
Logo image

Kişisel Gelişim Kitapları: İyi Bir Kitap Nasıl Seçilir

4 dakika
Amacı ruh sağlığı hakkında bilgi vermek olan kitapların doldurduğu bir edebiyat pazarıyla karşı karşıyayken, soru şu ki, iyi bir kişisel gelişim kitabını nasıl bulursunuz? Size bazı ipuçları veriyoruz.
Kişisel Gelişim Kitapları: İyi Bir Kitap Nasıl Seçilir
Son Güncelleme: 04 Eylül, 2022

Cervantes, “İçinde hiç iyi bir şey olmayacak kadar kötü bir kitap yoktur” iddiasında bulundu. Bu satırlar boyunca, bu, sağlıkla ilgili kötü literatürün bile bir miktar ilgi uyandırabileceği anlamına gelir. Ancak bu onların iyi kitaplar olduğu anlamına gelmez. Peki, iyi kişisel gelişim kitapları nasıl anlaşılır?

Bu makalede, adından da anlaşılacağı gibi, belirli araçlar, alıştırmalar ve düşüncelerle kendimize yardımcı olmamızı amaçlayan kişisel gelişim kitaplarını ele alacağız. Genellikle akıl sağlığı uzmanları tarafından yazılırlar.

Bununla birlikte, bu en hassas alanlarda kesinlikle hiçbir şey yolunda gitmiyor. Bu nedenle, iyi bir kişisel gelişim kitabını oluşturan nedir? Birini seçerken hangi kriterleri dikkate almalıyız? Bunlar önemli sorular çünkü yarardan çok zarar verebilecek bazı kitaplar var.

“Unutmayın, bir kitap her zaman bir hediyedir.”

-Sheridan Hay-

Some figure
Kişisel gelişim kitapları ruh sağlığı uzmanları tarafından yazılır.

İyi bir kişisel gelişim kitabı bulmanıza yardımcı olacak ipuçları

Bu yazıda, minimum profesyonel titizlik ile kaliteli kitaplar seçmeniz için size bazı ipuçları veriyoruz. Başka bir deyişle, size gerçekten yardımcı olabilecek kişiler. Bir kişisel gelişim kitabının içermesi gereken tüm yönleri ele alacağız. Boş ifadelerle dolu olanlar veya toksik pozitiflik içerenler gibi, onlarda görünmemesi gereken şeyleri de dikkate alacağız.

Başlangıç noktası olarak, iyi bir kişisel gelişim kitabını tanımak söz konusu olduğunda, aşağıdaki hususları dikkate almalısınız:

  • Kim yazdı? Psikolojik alanda akredite bir ruh sağlığı uzmanı olmalıdır. Örneğin, bir psikolog veya psikiyatrist.
  • Kitapta ne var? Yalnızca yazarın görüş veya inançlarına değil, güncel bilimsel kanıtlara (çalışmalara) dayanmalıdır.
  • Yazar ne sağlayacaklarını garanti ediyor? “Akıl sağlığınızı sadece bir ayda kurtarın” gibi imkansız ve saçma vaatlerden kaçının.
  • Nasıl yazılır? Önemli olan sadece içerik değil. Yazının kalitesi de iyi bir kitap yapar (ve yazarı/yayıncısı hakkında çok şey söyler).

Şimdi bu ve diğer hususlara daha yakından bakalım.

1. En baştan başlayın ve içindekiler tablosuna bakın

İyi bir kişisel gelişim kitabı seçmek söz konusu olduğunda, içeriğine bakmalısınız. Başlangıç olarak, kitabı açın ve içindekiler tablosuna bakın. Farklı bölümlerin, kitabın başlığının anlatmak istediği şeyi iyi bir şekilde yansıttığını düşünüyor musunuz?

Bölümler, başlığın önerdiği her şeyi kapsıyor mu? İdeal olarak, kitabın ana temasıyla ilgili içerik, içindekiler tablosunda görünmelidir. Bu nedenle, temanın korunup korunmadığını veya yalnızca birkaç bölüm ayırıp ayırmadığını ve ardından sizin için yararlı olmayabilecek diğer konulara sapıp ayrılmadığını kontrol edin.

“İyi kitaplar, iyi arkadaşlar gibi az sayıdadır ve seçilmiştir, ne kadar seçkinse o kadar zevklidir.”

-Amos Bronson Alcott-

2. Başlığa bakın

Başlık her şey olmasa da, yine de önemlidir. Gerçek zihinsel sağlık sorunlarını basmakalıp sözler, sloganlar veya sadece ‘mükemmel’ ifadelerle basitleştiren veya önemsizleştiren kitapları seçmekten kaçının.

Her şeyden önce, size imkansız mesajlar satanlardan veya mutluluğunuzla ilgili tahminlerde bulunmaya çalışanlardan kaçının. Örneğin, “Bir hafta içinde mutlu olun” veya “Bu iki basit egzersizle depresyona veda edin” vb.

3. Toksik pozitiflikten kaçının

İster başlıkta ister metinde olsun, bu tür mesajlardan ne pahasına olursa olsun kaçının. Unutmayın, zihinsel sağlığınızı iyileştirmek, yalnızca olumlu düşünceler düşünmekle elde edilebilecek basit bir iş değildir. Aslında, arkasında her zaman çok fazla emek vardır.

4. Dünyaları vaat eden kişisel gelişim kitaplarından kaçının

İyi kendi kendine yardım kitaplarını tedarik etmek söz konusu olduğunda, kaçınmanız gerekenleri de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, kitabın sayfalarını karıştırmaya başlarsanız ve yazarın dünyaları vaat ettiğini ve ne olursa olsun size yardım edebileceğini iddia ettiğini görürseniz, dikkatli olun.

İyi bir kendi kendine yardım kitabının size daha iyi hissetmek için ihtiyaç duyduğunuz araçları bulmanızı sağlayan sağlam içerik sunması gerektiğini unutmayın.

Başka bir deyişle, size yanlış umutlar sunmadan sizi motive edebilmelidir. Konu iyi kişisel gelişim kitapları bulmak olduğunda, tüm duygusal sorunlarınıza hızlı ve kolay çözümler vaat eden kitaplardan kaçın.

5. Yazar, akredite bir profesyonel olmalıdır

Kişisel gelişimden bahsettiğimiz için ideal olarak kitap bir ruh sağlığı uzmanı tarafından yazılmalıdır. Başka bir deyişle, bir psikiyatrist, psikolog veya psikoterapist.

Pek çok engeli aşmak zorunda kaldıkları bir hayatları olduğu için ilginç tanıklıklar sunan kişilerin yazdığı kitaplardan da bahsetmeliyiz. Ancak, bunlar aslında kendi kendine yardım kitapları değildir.

Mevcut piyasada, çok çeşitli yazarların yazdığı çok sayıda kendi kendine yardım kitabı olduğunu biliyoruz, ancak dikkatli olun ve bunu yazan kişinin yalnızca kısa bir kitap yazmış biri değil, kendi alanında uzman olduğundan emin olun.

6. Editörü kim?

Ayrıca yayıncıya bakmanızı öneririz. Konunun uzmanları mı?

Bu sektörde deneyimleri var mı? Belli bir itibarları var mı? Bilimsel yayıncılar mı? Kendinize bu soruları sormanızı ve oradan çalışmanızı öneririz.

7. Yazının kalitesine bakın

Kitap açık ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır çünkü teknik değil bilgilendirici bir kitaptır. Muhtemelen bazı teknikler içerecektir, ancak bunlar kitapta açıklanmalıdır.

Bir kendi kendine yardım kitabının ‘iyi’ olması için, sadece yararlı mesajlar içermesi gerektiğini, aynı zamanda iyi yazılmış ve okuyucu tarafından kolayca anlaşılmış olması gerektiğini unutmayın.

Some figure
İyi bir kişisel gelişim kitabı toksik pozitifliği yaymaz veya yanlış umutlar sunmaz.

İyi kişisel gelişim kitaplarını tespit etmek: bunlar ne için?

Son olarak, kişisel gelişim kitaplarını tedarik etmeye gelince, onların işlevleri hakkında net olmanız önemlidir. Bu nedenle, bu tür kitapların hiçbir zaman lisanslı bir ruh sağlığı uzmanı tarafından yönlendirilen psikoterapötik bir sürecin yerine geçmediğini unutmamalısınız.

Her şeyden önce, ruhsal bir rahatsızlığınız varsa, farmakolojik tedaviye ihtiyacınız varsa bir klinik psikoloğa veya bir psikiyatriste gitmeniz her zaman en iyisidir. Kendi kendine yardım kitapları süreci tamamlayabilir ve hatta zenginleştirebilir, ancak asla onun yerini alamazlar.

Öte yandan, bir kişisel gelişim kitabı şu olanakları sunar:

  • Size neler olduğunu belirlemek ve kendinizi daha iyi anlamak ( psikoeğitim yoluyla ).
  • Kendini daha iyi tanımak.
  • Güçlü yönlerinizi belirlemek.
  • Refahınızı artırmak için çeşitli araçlar ve kaynaklar edinme.
  • Psikolojiyi ilginç ve eğlenceli bir şekilde öğrenmek.

“Siz, yazdıkların yüzünden değil, okuduklarınız sayesinde olduğunuz kişisiniz. ”

-Jorge Luis Borges-

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.