Logo image
Logo image

Anna Karenina Sendromu: Saplantılı ve Kontrolsüz Aşk

3 dakika
Takıntılı bir şekilde sevmek tehlikelidir ve çoğu zaman trajedi ve kalp kırıklığı ile sonuçlanır.
Anna Karenina Sendromu: Saplantılı ve Kontrolsüz Aşk
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Edebiyatın en klasik ve trajik karakterlerinden biri kuşkusuz Anna Karenina’ydı. Bu karakter Leo Tolstoy tarafından yaratıldı ve bir 19. yüzyıl sosyete kahramanıydı. Bununla birlikte, empati kurmanın zor olacağı bu zamanın tipik bir karakteri olmaktan çok uzak, aslında onun duygusal sorunlarıyla özdeşleşebiliyoruz. Partneriniz için her şeyi sunduğunuz yoğun ve yıkıcı bir sevgide, sonunda görmezden gelindiğinizi, manipüle edildiğinizi ve terk edildiğinizi gösterirler.

Anna Karenina, kocası ve oğluyla sakin bir hayat süren bir kadının hikayesidir. Ancak birdenbire, sadece duyguları tarafından yönlendirilen, her şeyi körü körüne terk ettiği yakışıklı bir asker olan Vronsky’ye aşık olur. İlişkileri, sahte değerlerle dolu bayat ve ikiyüzlü bir toplumla çevrilidir. Yine de Anna tutkusu için her şeyi -hatta kendi oğlunu bile- bir kenara koyduktan sonra sevgilisi sıkılır. İstediğini elde etmiş ve Anna’ya olan hisleri gitmiştir. Anna’nın aşkının sonu, kimsenin başvurmaması gereken, intiharın en klasik ve trajik yansımasıdır.

Anna Karenina sendromu

“Sensiz ben bir hiçim”. Bu ifadeyi kaç kez duydunuz veya hatta kendiniz söylediniz? Aslında 21. yüzyılda Anna Karenina’nın hikayesinin sürekli tekrarlandığını görüyoruz. Gerçekten de, yeni bir partner için her şeyi bırakmakta bir an bile tereddüt etmeyen birçok insan var. Aslına bakılırsa, çoğu zaman, değerlerin ve ilkelerin düştüğü, öz saygının ve hatta kimliğin tehlikeye atıldığı, neredeyse bir kişisel çözülme sürecidir.

Bu davranışlar hiçbir şekilde veto edilemez. Çünkü aşk, paylaşmak, sunmak ve vermek demektir. Aynı zamanda partnerinizden almak ve onun bir parçası olmak anlamına gelir. Denge ve olgunluk ile karşılıklılık esastır. Dengeden bahsediyoruz çünkü sınırları nasıl koyacağınızı bilmeniz gerekiyor. Aslında eşiniz için her şeyi sunmak ve tüm mutluluğunuzu onlara yansıtmak yerine, önce kendinize değer vermeli ve bir birey olarak mutlu olmalısınız. Bununla birlikte, bazı insanlar gerçek mutluluğu yalnızca bir eşe sahip olmak olarak algılar. Bu nedenle, bekar olduklarında kendilerini sıkıntılı ve çaresiz hissederler. Bu tehlikeli bir durumdur

Kendinizi sevmek

Herhangi bir nedenle duygusal ilişkileriniz bozulduğunda uçuruma düşmemek için kendinizi yeterince sevmelisiniz. Elbette, herhangi bir ayrılık, içinden çıkması zor olan dramatik bir süreçtir. Bununla birlikte, koruyucu bir sınır çizer ve kimliğinizi, öz saygınızı ve değerlerinizi korursanız, ayrılık o kadar üzücü olmaz. Anna Karenina sendromu ‘duygusal boşalma’ sürecinde yatar. Başka bir deyişle, olduğunuz ve sahip olduğunuz her şeyi partnerinizin eline bırakıyorsunuz. Bir gün size olan ilgilerini kaybedebilecekleri üstü kapalı riskle beraber.

Some figure

Romantik aşk ve ‘gerçek olgun aşk’

Sevildiğini hissetmekten daha romantik bir şey yoktur. Tutku, cinsellik ve diğer kişiyi içeren fantezilerin sürekli olarak varlığınızı ve beyninizi doldurduğu büyük yoğunluktaki ilk aşamaları deneyimlemek. Yine de, dedikleri gibi, tutkunun elde etmekten daha büyük bir düşmanı yoktur. Yavaş yavaş, birlikte yaşama, yükümlülükler ve rutin, daha önceki coşkululuğu bir kenara bırakır. Elbette aşk var olmaya devam eder  ve şüphesiz hala duygu vardır ama başlangıcın kör yoğunluğu parlaklığını kaybeder. Bu aşamada romantik aşktan daha olgun aşka geçilmelidir. Bu gerçek turnusol testidir ve sonuçların daha ortak ve gerçek bir şekilde birleşip birleşmediğinizi belirlediği yerdir.

Anna Karenina’nın trajedisi, istediğini elde eden Vronsky’nin sonunda başardığı için sıkılmaya başladığı andır. Anna çırılçıplak bırakılır, eski hayatından, sosyal konumundan, ailesinden, kocasından ve hatta en trajik şekilde oğlundan sıyrılır. Kör tutkusu için her şeyi terk etmiştir. Şimdi ne yapabilir? Toplum tarafından dışlanmış ve olabilecek en acı verici şekilde yaralanmış, tek çıkış yolu olarak gördüğü ölümü seçmiştir. Kendini trenin önüne atarak ölüme gider.

Kendinizi koruyum

Ne yazık ki, gerçek hayat Anna Karenina sendromunun damgasını vurduğu isimsiz trajedilerle doludur. Bu sebeple dikkatli olmalı ve kendinizi korumalısınız. Romantik ve tutkulu aşk, son derece yoğun, sizi yücelten, sihirle saran ve her zamankinden daha canlı hissetmenizi sağlayan bir şeydir. Bu nedenle, deneyimlemeye değer. Ancak, bunu olgunluk ve dengeyle deneyimlemeniz, aynı zamanda kendinizi sevmeniz ve sahip olduğunuz her şeyi ‘yok etmemeniz’ gerekir.

Görselin Kaynağı: Eastcoastdaily

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.