Aldous Huxley'e Göre Vizyoner Deneyimlere Erişmenin 5 Yolu
Aldous Huxley ünlü roman Cesur Yeni Dünya’nın yazarıdır. Aynı zamanda sözde “değişen bilinç durumları” veya “vizyoner deneyimlere” kendini kaptıran meraklı ve tez canlı bir adamdır. Huxley bu deneyimlere birçok farklı şekillerde erişmiştir.
Nihayetinde onu bir mutasavvıfa dönüştüren büyük bir manevi arayış içine girer. 1953 yılında, Huxley şizofreni tedavisinde meskalin kullanımı hakkında bir yazı okur. Dr. Humphry Osmond’un gözetimi altında meskalin ve diğer psikedelik ilaçları denemeye karar verir. Bu yazımızda, Huxley’nin vizyoner deneyimler dünyasına bir giriş yapacağız.
“Yüz hiçbir zaman opak değildir; ruh duvarlarını aşarak gösterilir.”
– Aldous Huxley
Huxley, temelini onun hayat deneyimlerinden alan çok ilginç iki tane deneme yazmıştır. İlk olarak, Algı Kapılarını yazdı ve sonrasında Cennet ve Cehennem’i yazdı. Bu yazılarda, vizyoner deneyimlere yapılan yolculuğunu ayrıntılarıyla anlatıyor. Ayrıca vizyoner deneyimlere erişebileceğimiz araçlara da atıfta bulunuyor. Bunlar:
1. Oruç tutma, vizyoner deneyimlere erişmenin bir yolu
Oruç tutma, dünya çapında yaygın olan bir uygulamadır. Mistik deneyimlerde bir aracı olarak orucu tavsiye eden ve uygulayan çok sayıda din vardır. Gıda yoksunluğu vücuttaki bütünüyle bir etki zinciri açığa çıkarır. Bu da, beynin işlevlerini değiştirmekle sonuçlanır.
Dinler, orucu beden ve ruhu arındırmanın bir yolu olarak kabul eder. Huxley de orucun vizyoner deneyimlere erişebilmek için geçerli bir mekanizma olduğuna işaret eder. Belirli bir süre için yemek yemeyi bıraktığımızda, imgelem ve özel duygusal durumları deneyimleme şansımız çok yüksektir. Ne de olsa mutluluğun üzüntüyle bir araya gelmesi nadir yaşanan bir durum değil.
2. Mücevher ve kristaller
En büyük dinlerin ve çeşitli felsefelerin bahsettiği imgelemlerin çoğu mücevherlerden ve kristallerden söz eder. Altın ve değerli taşlar, piyasa değerlerinin ötesinde, mistik vizyonlarda yinelenen görüntülerdir. Benzer inançlar mücevherlerin yokluğunda, kristallerden bahsederler.
Huxley’e göre, bunun nedeni mücevher ve kristallerin ışığı yaymasıdır. Parlar ve yanıp sönerler. Huxley’e göre, mücevherlerin özenli ve sessiz tefekkürü vizyoner deneyimlere neden olur. Başka bir deyişle, bireyin kendi varlığına ait görüntüleri açığa çıkarırlar.
3. Karanlık ve hapsedilme
Aldous Huxley, insanın kendini duyusal uyaranların olmadığı bir yere koymasının vizyoner deneyimler yarattığını ileri sürer. Bu şekilde, normal bilinç halinizde erişemeyeceğiniz birçok şeyi “görmeye” ve “duymaya” başlarsınız. Bu tür uygulamalar Budizm’de çok yaygındır.
Bilim, Huxley’nin bu teorisine birtakım kanıtlar sunar. Buna ek olarak, araştırmacılar, karanlıkta çok vakit geçirme sonucu önemli miktarda beyin hormonunun çeşitli nörotransmiterlerin aktivasyonunu tetiklediğini saptamıştır. Yaklaşık üç hafta sonunda beyin, psikodelik ilaçlarda bulunan bir molekül olan DMT’yi üretir.
4. Sanat eserleri üzerinde yoğunlaşmak
Vizyoner deneyimlere erişmenin başka bir yolu, sanat eserlerini dikkatlice düşünmektir. Özellikle de resimler ve dini mimari eserler. Huxley, bunların birçoğunun vizyoner deneyimlerin bir meyvesi olduğunu ve bu nedenle yeni bilinç hallerine yükselmeyi kolaylaştırdıklarını belirtir.
Hatta, Huxley, vizyoner deneyimleri işleri aracılığıyla en iyi şekilde ileten sanatçıların bir listesini yapmıştır. Andrea del Castagno, Caravaggio, Goya, Rembrandt, Georges De La Tour, William Blake ve Fra Angelico bu listede yer alır. Zen sanatından da bahseder. Sufi şiirinin ve müziğin de başka bilinç hallerini tetiklediğine dikkat çekmiştir.
5. Havai fişekler
İnsanlar havai fişekleri yalnızca zevk için yaratmadı. İlk başlarda, izleyiciler üzerinde çeşitli etkilere neden olan büyülü ve heyecan verici bir deneyim olarak kabul edilirlerdi. Onları dikkatle izlemek ve gökyüzünde imgeler bulmak vizyoner bir deneyim olabilir.
Aynı şey, güçlü heykeller, ipekler, kadifeler ve süslü kıyafetler gibi zengin ya da lüks ögeler için de geçerlidir. Huxley, bu ögelerle temas kurmanın, hemen o anda ya da daha sonraları uyku sırasında ortaya çıkabilecek vizyonların oluşmasına neden olduğunu ileri sürer.
Mistik deneyimler psikoloji alanının da ötesine geçer. Aslında, onlar daha manevi kavramlardır. Yine de, bilimin üzerinde çalışmalar yürüttüğü olgulardır. Bununla birlikte, onlar hakkında keşfedilecek hala çok fazla çok şey vardır.
Görseller J. Robinson’ın izniyle kullanılmıştır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.