Yaz Kaygısı: Neden Oluşur ve Nasıl Yönetilir?

Yaz, pek çok kişi tarafından heyecanla beklenen bir zamandır. Bununla birlikte, kaygı düzeylerinde bir artışa da neden olabilir. İşte bunu aşmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları.
Yaz Kaygısı: Neden Oluşur ve Nasıl Yönetilir?

Son Güncelleme: 24 Ağustos, 2021

Rahatlama, tatil ve eğlence, sıcak havaların gelişiyle birlikte gelirler. Bununla birlikte, bazı insanlar yaz aylarında kaygıdan muzdariptir, ancak yılın geri kalanında anksiyete yaşamazlar. Bu neden olur?

Çevrenin ruh halimizi etkilediği açıktır. Bu, özellikle yüksek sıcaklıkları çok iyi idare edemeyen insanlarda belirgindir. Nitekim, havadaki değişikliklere diğerlerinden daha duyarlı olan bazı insanlar vardır. Bu genellikle meteosensitivite olarak bilinir.

Yazın gelmesiyle birlikte ruh halinizin kötüleştiğini hissediyorsanız ve endişeli hissetmeye başlıyorsanız, bu yazımızda bunun neden olduğunu açıklayacağız. Ayrıca, onu yönetmek için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Yaz kaygısı neden olur?

Aşırı sıcakların ruh sağlığı üzerinde etkisi vardır. Bu, bipolar bozukluk, depresyon veya kronik stres gibi durumlarda daha belirgindir. Bununla birlikte, yüksek sıcaklıklar her zaman insanların ruh hallerini etkiler. Bu anlamda büyük şehirlerde yaşayanlar yaz kaygısının en büyük kurbanları olma eğilimindedir.

Yüksek sıcaklıklarla şiddetlenen semptomlardan bazıları kafa karışıklığı, uykusuzluk, terleme, yorgunluk, sinirlilik, saldırganlık, konsantrasyon güçlüğü ve düşük performanstır.

Kendini yelpazeleyen ısı ile kadın

Yılın bu zamanında kaygıdan muzdarip olma olasılığını artıran diğer faktörler şunlardır:

  • Isı dalgaları sırasında vücudunuz, vücut sıcaklığınızı sistemlerinin en iyi çalıştığı aralıkta tutmak için çalışır. Bu nedenle beyniniz, duygusal düzenleme ve bilişsel performans süreçlerinden daha çok buna enerji harcar.
  • Yaz aylarında uykuya dalmak daha zordur. Bu, fazla bir şey yapmamış olsanız bile kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.
  • Isı, bunalmışlık hissini vurgular. Tabii ki, klima ile sıcaklığı düşürebilirsiniz. Ancak bu, içeride kalmanız gerektiği anlamına gelir.
  • Sosyal baskı. Tatilleriniz olsa da, bunlar genellikle tüm yaz boyunca sürmez. Sonuç olarak, hala “üretken olmaya” zorlandığınız son derece sıcak günler olacaktır.
  • Tatilleriniz sırasında çözülmemiş çatışmalarınız olabilecek insanlarla daha fazla zaman geçirmek, kaygının artmasına neden olabilir.

Yazın kaygı nasıl yönetilir?

Yaz kaygısı yaşıyorsanız, bunu sağlıklı bir şekilde yönetmenin mümkün olduğunu bilmelisiniz. İşte birkaç ipucu.

  • Kafeinli veya çok şekerli içeceklerden kaçının. Bunun nedeni, bunalmış ve aşırı uyarılmış duygularınızı arttırmalarıdır.
  • Alkollü içeceklerden kaçının. Aslında etil alkol bir vazodilatördür ve vücut ısısının yükselmesine neden olur.
  • Büyük porsiyonlar ve yağlı yemekler tüketmeyin.
  • Vücudunuzun nefes almasına izin veren giysiler giyin.
  • Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının.

Bu ipuçları vücudunuzun sıcaklığınızı daha etkili bir şekilde düzenlemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, istenmeyen psişik etkilerle birlikte süreçte gereğinden fazla kaynak kullanmak zorunda kalmayacaktır. Bilişsel ve duygusal alana gelince, işte size yardımcı olacak bazı ipuçları.

  • Verimlilik söz konusu olduğunda kendinizi çok fazla zorlamayın. Ancak yılın en sıcak zamanlarında çalışmaya devam etmekten başka çareniz yoksa, vücudunuzu kışın olduğu gibi aynı ritmi yakalamaya zorlamayın.
  • Günlük düzenlemelerinize kendinizi kaptırmayın. Çoğu zaman, boş zaman aktivitelerini planlamak, tek yapmak istediğiniz kanepeye uzanmak olduğunda stresli hale gelebilir. Vücudunuzun gerçekten ne istediğini kontrol edin.
  • Özellikle çalışmak zorundaysanız sosyal medyayı çok fazla takip etmeyin. Gerçekten de, barların, plajların ve kaçamakların daha fazla fotoğrafını görüntülerken kolayca baskı hissedebilirsiniz.
  • Sıcakta dışarı çıkmak sizin için stresliyse, evde kalmak iyi bir alternatiftir. Örneğin, bir film izleyebilir veya bir kitap okuyabilirsiniz. Aslında sizi başka bir yere taşıyan her şey kaygınızı düşürür.
Çimenlerin üzerinde kitap okuyan adam

Yardım aramak

İklim değişikliği ufukta sıcak bir gelecek öngörüyor. Bu tür koşulların, belirli bir rahatsızlıktan muzdarip olup olmamamızdan bağımsız olarak zihinsel sağlığımızı etkilediğini biliyoruz. Ayrıca modern toplumun baskısı, yazın dinlenmeye çağıran vücudumuzun doğal ritmine saygı göstermez.

Yaz kaygısını yönetmek için en önemli tavsiye şudur. Belirtileri fark ederseniz ve bunları yönetmekte güçlük çekiyorsanız, güvenilir bir psikolojik kliniğe gidin. Çünkü her zamanki sorumluluklarınıza devam etmeniz gerektiğinden, bunu biraz profesyonel destekle yapmak çok daha iyidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guillemette, J., Hébert, M., Paquet, J., & Dumont, M. (1998). Natural bright light exposure in the summer and winter in subjects with and without complaints of seasonal mood variations. Biological Psychiatry44(7), 622-628.
  • De Graaf, R., Van Dorsselaer, S., Ten Have, M., Schoemaker, C., & Vollebergh, W. A. (2005). Seasonal variations in mental disorders in the general population of a country with a maritime climate: findings from the Netherlands mental health survey and incidence study. American Journal of Epidemiology162(7), 654-661.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.