Yaşlılar İçin Fiziksel Aktivitenin 4 Faydası
Hepimizin sürekli yaşlandığını hesaba katarak formda ve sağlıklı kalmak bizim için önemlidir. Bu nedenle, bu yazıda size yaşlılar için fiziksel aktivitenin faydalarını anlatacağız.
Bu yazımızda, gerçekleştirmesi çok kolay olan ve yoğun olması gerekmeyen egzersizlerden bahsedeceğiz. Bunların, herhangi bir özel aktivite kapsamında olması da gerekmez.
Açık olan bir şey varsa, bu da yaşlandıkça kardiyovasküler ve solunum sistemlerimizin zayıflamasıdır. Bunun yanı sıra kas-iskelet ve sinir sistemlerinde de bir bozulma meydana gelecektir. Fizyolojik yaşlanma sürecini geciktirmek için yaşlılıkta bile düzenli fiziksel aktivite yapmak esastır.
Sağlık uzmanları, sayısız fayda sağladığı ve hayatımızı daha uzun süre olacak şekilde aktif hale getirmeye yardımcı olduğu için yaşlılar için düzenli egzersiz önermektedir. ABD’deki Ulusal Yaşlanma Enstitüsü‘ne göre egzersiz, her yaştan insan için son derece iyidir ve birçok kronik hastalığın semptomlarını hafifletebilir. Yaygın inancın aksine, vücudumuzdaki zayıflık ve denge eksikliği yaştan çok hareketsizlikle bağlantılıdır.
Yaşlılar için fiziksel aktivitenin 4 faydası
Yaşlılar için fiziksel aktivitenin faydaları çoktur. Bu nedenle de, bugünkü makalemizde, sizin için en önemli olabilecek 4 tanesini vurgulayacağız.
1. Kalbi güçlendirir
Yaşlı insanlar fiziksel aktivite yaptığında, kaslarının çalışması için daha fazla oksijene ihtiyaçları olacaktır. Bu ihtiyacı karşılamak için kalbin çok daha zahmetli işler yapması gerekir. Kanın içinden geçtiği kanallar artık ne özgür ne de eskisi kadar işlevsel bir durumdadır. Bunun nedeni, vücuda oksijen pompalamak için artık çok fazla güç olmamasıdır.
Dolayısıyla, nispeten yaşlı yetişkinler fiziksel aktivite yaptıklarında, kalbin gevşeme yeteneğini sağlamlaştırma ve sürdürmesine yardımcı olurlar. Bunun yanı sıra, egzersiz, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları riskini ve nefes almadaki güçlüğü azaltır.
Bunlara ilave olarak, yaşlılar için kardiyovasküler egzersiz, solunum yolunu temizler ve basit soğuk algınlığı veya grip gibi yaygın hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur.
2. Yaşlılar tarafından yapılan antrenmanlar, vücutlarındaki yağ seviyelerini de düşürür
Yaşlanmaya, daha çok sarkopeni olarak bilinen kas kütlesinde kademeli bir azalma eşlik eder. Fiziksel aktivite, sarkopeniyi yavaşlatmanın ve kas tonusunu iyileştirmenin mükemmel bir yoludur.
Yüksek vücut yağ yüzdesi, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıklarla bağlantılıdır. Düzenli egzersiz vücut yağını yakar, kas kütlesini artırır ve metabolizmayı hızlandırır, bu da yaşlı insanlar için (ve aslında çok da yaşlı olmayanlar için de) harikadır.
“Durmadığınız sürece ne kadar yavaş gittiğiniz hiç önemli değil.”
– Konfüçyüs
3. Egzersiz, hastalık geliştirme riskini azaltır
Fiziksel aktivite ciddi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Buna ek olarak, belirli koşullar halihazırda geliştiğinde bazı semptomların olumsuz etkilerini en aza indirebilir.
Bir örnek üzerinden konuşacak olursak demans ve Parkinson hastalığına bakabiliriz. Bu koşullardan muzdarip kişilerin düzenli egzersiz yapması, fonksiyonel bağımsızlığı artırmanın yanı sıra denge ve koordinasyonun korunmasına yardımcı olabilir. Ve son olarak, fiziksel aktivitede yer almaları onlar için önemli bir refah kaynağıdır.
4. Yaşlılar için fiziksel aktivite ruh sağlığını da iyileştirir
Yaşlılarda fiziksel aktivitenin tüm faydaları arasında ruh sağlığında iyileşme özellikle öne çıkan bir diğer özelliktir. Egzersizin doğal bir ruh hali geliştirici olduğunu unutmayın. Bunun nedeni, vücudun, onu uygulayanları iyi hissettirecek şekilde endorfin salgılamasıdır.
Bu nedenle egzersiz, onlara ivme ve enerji vermenin anahtarı olabileceğinden, yaşlanmanın psikolojik etkileriyle mücadele eden insanlara önerilir.
Tahmin edebileceğiniz gibi, fiziksel aktivite sadece yaşlılar için fiziksel faydalar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda duygusal refahı, öz saygıyı ve yaşam kalitesini de iyileştirir. Buna ek olarak spor, sosyal bağlar oluşturur ve depresyon riskini azaltır.
Yaşlılar için en iyi fiziksel aktivite türü hangisidir?
Artık yaşlılarda fiziksel aktivitenin faydalarını tartışmış olduğumuza göre, yapabilecekleri bazı egzersizlere kısaca bir göz atmak için ideal bir duruma geldik demektir.
1. Aerobik ve direnç egzersizleri
Doktorlar, kalp atış hızını yükseltmek ve nefes almayı hızlandırmak için yaşlıların her gün 30 dakika kardiyorespiratuvar dayanıklılık egzersizi yapmasını önermektedir. Yürümek, bisiklete binmek veya yüzmek, düşük etkili aerobik egzersizler için en iyi örneklerdir.
2. Kuvvet antrenmanı
Kuvvet antrenmanı, tekrarlayan hareketlerle kasları geliştirir. Yaşlı insanlar ağırlıklar, direnç bantları veya makinelerle kuvvet antrenmanı yapabilirler. Ağırlığı fiziksel durumlarına ve kapasitelerine göre uyarlayabilirler.
3. Germe egzersizleri
Germe, bir antrenmanı bitirmenin belki de en iyi yoludur. Bu egzersizler, bir fiziksel aktivite döneminden sonra kasların gevşemesini sağlar. Vücudun egzersizden sonra iyileşmesini ve vücudu gelecekteki faaliyetler için hazırlamasını sağlar.
Bu germe egzersizleri doğru bir şekilde yapılırsa, esnekliği artıracak ve koruyacak, böylece sakatlık ve yaralanmaları önleyecek ve yaşlılarda kas ağrısı ve sertliği azaltacaktır.
Kısacası düzenli fiziksel aktivite, yaşlanmanın kaslar ve kardiyorespiratuar fonksiyon üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olarak yaşam kalitesini artırmaktadır. İyi bir yaşam kalitesinin ve beraberinde gelen sağlığın tadını çıkarmaya devam etme şansımızı artırır.
Son olarak, bu egzersizin kontrollü bir şekilde, gözetim altında gerçekleştirilmesinin çok daha iyi olacağını unutmamalıyız. Kendimizi aşırı zorlamaktan kaçınmalıyız, bu, aslında başarmaya çalıştığımızın tam tersi etkiyi yaratabilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.