Yara Alan Psikolojinizi Düzeltmek İçin 3 Temel Yol

Yıkıcı bir deneyimden sonra yara alan psikolojinizi düzeltmeye yardımcı olacak birçok strateji vardır. Eğer kontrolü elinize almazsanız, bunun duygusal anlamda sizde bıraktığı hasar sizi perişan edecektir. 
Yara Alan Psikolojinizi Düzeltmek İçin 3 Temel Yol

Son Güncelleme: 21 Ağustos, 2019

Hepimiz hayatımızda dönem dönem kötü ve depresif deneyimler yaşarız. Öfkeli bir tartışma, haksızlığa uğramak ya da bunun gibi kendimizi kurban rolünde hissettiğimiz durumların hepsi ruhumuzda birer iz bırakır. Yarattığı üzüntüyü üstümüzden hemen atamayız. Bu yüzden kötü bir deneyimden sonra yara alan psikolojinizi düzeltmek için bazı yollar bulmak çok önemlidir.

Ne yazık ki bu tür deneyimler karşısında güçsüz düşer ve çok kötü hissederiz. Diğer yandan etrafımızdaki olumlu şeyleri de göremez hale geliriz. Bu da kendi içinde bambaşka olumsuzluklar yaratır.

Duygusal vampir dediğimiz bazı insanlar vardır ki, onlarla ne zaman bir araya gelirseniz yaşam enerjiniz içinizden çekilmiş gibi hissedersiniz. Bu zararlı insanları tespit edip onlardan mümkün olduğunca uzak durmayı öğrenmeniz gerekir. Bunun yanı sıra, yara alan psikolojinizi düzeltmek için faydalanabileceğiniz üç etkili strateji var.

“Korkularım benim tek cesaretim, bu yüzden üstüne gitmeliyim.”

– Bob Marley

Yara alan psikolojinizi düzeltmenin ilk anahtarı: Size kötü hissettiren her şeyden uzak durun

Kötü durumlar ve negatif, karamsar insanların enerjisi çabuk yayılır. Sizin düşük modunuz ve negatifliğiniz de onların yanında en üst seviyeye ulaşır. Siz farkında olmadan, hiçbir şeyin yolunda gitmediği hissi sizi ele geçirir. Huzursuzlaşır ve rahatsız hissedersiniz fakat tam olarak sebebini bir türlü anlayamazsınız.

Yara alan ruhunuzu düzeltmek için ilk yapmanız gereken şey size kötü hissettiren şeyin ne olduğunu tespit etmektir. Bu durumla ilgili sizi en çok rahatsız eden şey tam olarak nedir? Sizi üzen ve huzursuz eden şeyler nelerdir? Bu sizi çok mu kötü etkiliyor?

Bu soruların yanıtını bulmak iki sebepten dolayı önemlidir:

  • Her şeyden önce sizi rahatsız eden şeyin ne olduğunu bilirsiniz.
  • İkinci olarak, canınızı sıkan şeyin ne olduğunu bildiğiniz zaman neyden kaçınmanız gerektiğini de bilirsiniz. Her şey ters gidiyormuş gibi hissetmez, farklı bir bakış açısıyla bakabilirsiniz. Bu şekilde iç huzurunuzu ve dengenizi bulmak mümkün olacaktır.
düşünceli kadın

Bir türlü kurtulamadığınız sıkıntıyı tespit etmek

Görünüşte yaralarınızı sarmayı başardınız. Sözüm ona bu konu hakkında düşünmeyi bırakıp başka bir şeye odaklandınız. Canınızı sıkan her ne ise onun hakkında düşünmeyi bırakmış olabilirsiniz ama hala üzerinizde bir gerginlik hissi kalmıştır. Bunu sorgulamazsanız alışırsınız ve en sonunda yok olur gider.

Ancak, günler hatta haftalar sonra bile bu can sıkıcı hissi en başındaki gibi yeniden yaşayabilirsiniz. Psikoanalize göre bu his yanılmaz. Yani bu can sıkıcı his bir anda kendiliğinden ortaya çıkmaz. Bu, yaşadığınız duyguları henüz sindirememiş olduğunuz anlamına gelir.

Bu durumda, üzüntünüz yeniden ortaya çıkarak size bir şey anlatmaya çalışıyordur. Yarım kalan bir işiniz olduğu hakkında uyarıyordur.

denize karşı duran adam

Yeniden dengeyi bulmak

Yara alan psikolojinizi düzeltmenin en iyi yolu keyif aldığınız şeyler yapmaktır. Yaşadığınız deneyimin bıraktığı negatif duyguları başarıyla bertaraf ettikten sonra rutininize geri dönün. Hiçbir şeyin ve kimsenin gününüzü mahvetmesine izin vermeyin. Başınıza gelebilecek kötü şeylerden kaçamazsınız ama bunların üzerinizde bıraktığı etkinin boyutuna siz karar verebilirsiniz.

Ayrıca, duygularınızla yüzleşip üstüne gittikten sonra size iyi hissettiren şeylere odaklanın. Yürüyüşe çıkın, dondurma alın ya da sevdiğiniz biriyle sohbet edin. Sadece sizi harekete geçiren ve olumlu duygular uyandıran şeyleri yapın. Dengenizi yeniden kurun ve takılıp kaldığınız kötü hislerin üstesinden gelin.

Ancak, ne görmezden gelmek ne de canınızı sıkmasına izin vermek dengenizi bulmanız için yardımcı olmayacaktır. Yapacağınız en sağlıklı şey, size acı çektiren duyguları netleştirmek ve uzaklaştırmak için durup üzerinde düşünmektir. Daha sonra da keyif aldığınız şeyleri yapmaktır. Sonrasında normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Yeni bir sayfa açın ve önünüze bakın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Augustine, N. R. (2001). Gestión de la Crisis. Grupo Planeta (GBS).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.