Wisława Szymborska'dan 5 Anlamlı Söz
Wisława Szymborska genellikle, bizim unutmaya meyilli olmamıza rağmen aklımızın bir köşesinde her zaman olması gerekenler hakkında yazmıştır. Polonyalı şair, sıradan dünyayı kendine has bir üslup ile yorumlama yeteneğine sahiptir.
Wisława Szymborska’nın sözleri sade ve kendine hastır. Bu sözlerde, şair ruhunu okuyucunun ruhu ile bir araya getirmeyi başarır.
Bu harika şair, üniversite mezunu değildir. Yoksul bir aileden geldiği için, her zaman maddi sorunları olmuştur. Ama bu durum, en iyi şairlerden biri olmasını engellememiştir.
“Hiçbir şey bahşedilmemiştir, her şey ödünç alınmıştır. Boğazıma kadar borca battım. Hayatıma devam etmek için kendimi kendim ile ödemek zorundayım.”
– Wisława Szymborska
1. Zalim Dünya
Bu sözü ne kadar çok duyduk değil mi? Siz kendiniz bile birkaç kez söylemişsinizdir. Herkesin diline pelesenk olmuş ve yaşanan olumsuzlukların bir açıklaması şeklinde tezahür etmiştir.
Bunun ila -Wisława Szymborska’nın bir sözü vardır:
“Dünya zalimdir ama daha başka şefkatli sıfatları da hak eder.”
Bu sözdeki güzellik, zıtlık manasına gizlenmiş olan zalimliğe işaret ediyor oluşudur.
2. Zaman
Zaman hakkında Wisława Szymborska’nın bir sözü:
“Her başlangıç en nihayetinde bir devamdır ve yaşadıklarımızın yazıldığı kitap her daim yarımdır.”
Bu sözü ile, zamanın başı ya da sonunun olmadığını ifade eder. Bir şeye başladığınız zaman, zaten var olan bir gerçekliği yaşarsınız. Doğmuş olan her şeyin bir geçmişi vardır. Bu sebeple, hiçbir şeyin sonu da olamaz. Her bir olayın ve gerçeğin, ondan önce ve sonra vuku bulan bir zamanı vardır.
3. Gelecek Geçmiştedir
Zaman hakkında bir başka sözü:
“Gelecek sözünü ifade ettiğim zaman, ilk hece zaten geçmişte kalır.”
Bu sözü ile her bir anın eşsiz ve tekrar edilemez olduğunu anlatır. Zaman gelir geçer ve hiçbir şey eskisi gibi kalmaz. Zaman geri gelmez geçmişte lan bir daha tekrar etmez
4. Gerçek Aşk
Wisława Szymborska bu sözünü, gerçek aşka inanmayanlara söylemiştir:
“Gerçek aşkı bulamayanların böyle bir şeye inanmamalarına bakmayın siz. İnançları yaşamalarını ve ölmelerini daha da kolaylaştıracaktır.”
Aşka inanmayanları sorgular bu sözcükler ile. Aşkın olmadığına inanan insanlar, aşık olmak gibi bir sorumlulukları da olmayacaktır.
5. Şiir ve Daha Çok Şiir
Wisława Szymborska için şiir bir yaşam tarzıdır. Toplumdan uzakta bir yazar değildi, aksine okuyucuları her zaman iletişim halinde olup, sorularını ve düşüncelerini dinlerdi. Bir şair olmanın, kafiye bulmaktan daha ötede olduğuna inanırdı.
“Şiir yazmanın saçmalığını, şiir yazmama saçmalığına tercih ediyorum.”
1996’da Nobel Edebiyat Ödülünü kazandığı zaman birçok insanı sevindiren şair, dünya çok yetenekli bir şairi kaybettiğinden ötürü, 2012 yılında vefat ettiği zaman ise ardında yaşlar gözler bıraktı.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Szymborska, W., Poniatowska, E., & Beltrán, G. (2008). Poesía no completa (No. 821.162. 1). Fondo de Cultura Económica.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.