Logo image
Logo image

Sık Çatışma Yaşanan Gençlerle Nasıl Başa Çıkılır?

5 dakika
Yüksek düzeyde çatışma yaşanan gençlerle baş etmenin en iyi yolu nedir? Onlara yardımcı olmak ve bu durumu kesin olarak çözmek için hangi teknikleri veya araçları uygulamaya koyabilirsiniz?
Sık Çatışma Yaşanan Gençlerle Nasıl Başa Çıkılır?
Son Güncelleme: 12 Şubat, 2021

Yüksek düzeyde ve sık çatışma yaşanan gençler ile ilgili problem tam olarak nedir? Bu sık çatışma veya yüksek çatışma oranı terimleri ne anlama geliyor? Ebeveynlerin bu konuda yapabileceği bir şey var mı? Meydan okuma ve itaatsizlik duygusu gibi pek çok genç isyanı türü vardır. Bununla birlikte, kabaca konuşacak olursak, bu çok geniş spektrumu yalnızca iki tür isyan içerisine kategorize edebiliriz.

İlk tür isyankarlık, okul öncesi çağda ortaya çıkar ve evrim aşamasında yavaş yavaş artar. Buna karşılık, ikinci tür on yaşından sonra ortaya çıkar ve genellikle lisenin başlangıcıyla tepe noktasına erişir. Bu son durumda, bazı çevresel değişkenler veya hormonal değişiklikler, gençlerin çelişkili tutumlarını açıklayabilecek olan etmenlerdir.

Yüksek düzeyde ve sık çatışma yaşanan gençler hakkında bilmeniz gerekenler

Bugünkü makalemiz, çocuklarla veya gençlerle etkileşim kurmak için bazı kuralları size sunuyor. Makalenin sonunda da, bu nüfus ve yaş grubunda ümit verici sonuçlar veren özel bir terapi türünü açıklayacağız.

Some figure

Davranış sorunları

Kurallara girmeden önce aşağıdaki soruları cevaplayalım. Sorunlu bir genç nasıl davranır? Diğer benzer davranışların yanı sıra saldırganlık, yalan ve saygısızlık olarak tezahür edebilecek isyan türü hakkında yukarıda bahsettiğimiz konular arasında kısaca bir şeyler okudunuz bile.

Ergenlerin duygusal düzeyde karmaşık bir aşamada olduklarını unutmayın, çünkü bu yeni aşamaya gelmeleri ile karakterize edilen hormonal değişimlere ek olarak, önemli diğer değişiklikler ve güçlü bir kimlik krizi geçiriyor olacaklardır.

Bu nedenle, her zaman kolay olmasa bile, onlarla etkileşimde bulunurken temkinli ve empatik olmaya çalışın. Ancak ciddi vakaların profesyonel yardım gerektirebileceğini unutmayın. Bu tür vakaları da nasıl tespit edeceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Bu davranış türü nasıl tespit edilir

Çocuklarında bir davranış değişikliği tespit edenler genellikle ebeveynlerdir. Bu, örneğin, onları daha önce motive eden belirli faaliyetlerin veya hedeflerin reddedilmesi anlamına gelir. Sonra, çatışmanın ergen tarafında güçlü bir muhalefete dönüştüğü zamanlar da vardır. Sadece davranışlarını analiz ederek yaşadıkları değişiklikleri tespit etmek de oldukça kolaydır.

Daha yüksek düzeyde bir çatışma söz konusu olduğunda, bazı gençler evlerinin içinde ve dışında sorunlara neden olur. Ya başları belaya girebilir, kendilerini kaybolmuş hissedebilirler ya da ciddi bir kimlik krizi yaşayabilirler.

Bu çelişkili tavırlar yalanlar, umut kaybı veya üzüntü yoluyla da tespit edilebilir. Bu, ebeveynlerin tespit etmesi gerektiği için önemli bir dönemdir. Bunun nedeni, gençlerin saldırganlıkları veya isyanları altında korku, güvensizlik, yalnızlık veya üzüntü gibi diğer duyguları saklıyor olabilmeleridir.

Yüksek düzeyde ve sık çatışma yaşanan gençlerle etkileşim

Bir ebeveyn, kendileriyle sıklıkla çatışan gençlerle nasıl etkileşim kurmalıdır? Bu düzey, ebeveynlerin gençlerin hayatlarındaki rollerine bağlı. Yani babaları, anneleri, erkek kardeşleri ya da kız kardeşleri, gençler için psikologları ya da öğretmenleri ile aynı şey değildir.

Aşağıdakileri yalnızca genel yönergeler olarak değerlendirebilirsiniz:

  • Onlarla iletişim kurabileceğiniz alanların içerisinde bulunmalarını teşvik edin.
  • Onlarla kuracağınız bağlantı üzerinde çalışın.
  • Onlara ne olduğunu öğrenin (genellikle saldırgan davranışların arkasında üzüntü yatar).
  • Onlara zaman ayırın.
  • Onlarla pazarlık yapın.
  • Onları yargılamayın.
  • Sınırlar koyun ama esnek olun.
  • Davranış değiştirme tekniklerini kullanın (bu, uygun davranışları pekiştirmek için önemlidir).
  • Öz saygılarını güçlendirin, onlara değer verdiğinizi gösterin.
  • Onlarla empati kurarak konuşun (kendinizi onların yerine koyun).
  • Bir uzmana danışın (özellikle daha ciddi durumlarda).
  • Tutarlı olun.
  • Örnek olun.

Dahası, gençlerin davranışlarıyla ilgili bazı kılavuzlar, bir danışma sırasında onlara bütünsel ilgi göstermeye odaklanan bir dizi strateji önerir. Esas olarak, bu ilgi tıbbi, ancak psikoterapötik de olabilir.

Yapılabilecek uygulamalardan bazıları:

  • Gizliliğe saygı. Bir konsültasyon sırasında olan her şey orada kalmalıdır (gencin kendisi veya başkaları için risk oluşturduğu durumlar hariç).
  • Ergen veya gence özgürce soru sorabilecekleri ve şüphelerini ifade edebilecekleri samimi ve güvenli bir alan sağlanması gerekir.
  • Kullanabilecekleri sağlık kaynakları ve hizmetleri hakkında bilgi verilmelidir.
  • Terapötik bir ittifakı teşvik etmek için söylediklerine dikkat edilmeli ve ilgi ve saygı gösterilmelidir.
  • Hem kendilerine hem de ebeveynlerine gelişimlerini ve başarılarını açıklamak, gencin kendi sağlığı için alacağı sorumlulukları da teşvik etmek gerekir.
  • Son olarak, multidisipliner bir ilgi ve koruma sağlamak için aileleri ve eğitimcileriyle ekip çalışması yapılması teşvik edilmeli.

Sahnelere dayalı aile psikodrama terapisi

Sahne Temelli Psikodramatik Aile terapisi (Scene Based Psychodramatic Family therapy – SB-SFT), sorunlu ergenlerde olumlu sonuçlar vermeye başlayan yenilikçi bir müdahale çeşididir. Özellikle profesyoneller bunu sorunlu gençler ve ebeveynleri arasındaki kişisel ilişkileri geliştirmek için kullanır. Bu yöntem, sistemik aile terapisi ve psikodrama ilkelerini çok aileli bir grup metodolojisi aracılığıyla bütünleştiren bir terapi türüdür.

Huelva Üniversitesinde bir araştırmacı olan Barbara Lorence tarafından geliştirilen ve Family Process (Aile Süreci) dergisinde yayınlanan bir araştırma, bu tür bir müdahalenin etkinliğini kanıtlamış durumda.

Bu metodolojinin anahtar noktalarından biri, gencin sesinin duyulmasının çok önemli olmasıdır. Ayrıca, bu terapide, farklı aile sistemleri de, bu seanslara müdahil olmaktadır. Bu terapinin içeriği nedir peki? Temel olarak iki ana teması bulunuyor:

Some figure

Sık çatışma yaşanan ve çatışma düzeyinin yüksek olduğu gençlere ilişkin son düşünceler

Bugünkü makalemiz, empati ve anlayış perspektifinden, sık ve yüksek düzeyde çatışma yaşanan gençlerle nasıl etkileşim kurulacağına dair bazı temel fikirler sunarak bu sorunun çözümüne katkıda bulunmayı hedefledi. Bununla birlikte, sorun genellikle herhangi bir uzmanın yazarak anlatabileceğinden çok daha karmaşık olacaktır. Zaten bildiğiniz gibi ergenlik, hayatın karmaşık bir aşamasıdır. İnsanlar hala onu yönetmeyi öğreniyor olacaktır ve bu durumun ve diğer bütün faktörlerin de bir sonucu olarak davranış bozuklukları veya değişiklikler, madde kullanımı ile ilgili bozukluklar (örneğin ilaçlar), duygudurum bozuklukları vb. ortaya çıkabilir.

Her bozukluk veya sorun tipi, özel bir tedavi uygulaması gerektirecektir. Bu nedenle, ebeveyn veya eğitimci olarak onların yanında olmak hem bir yandan zor bir görev hem de bir gerekliliktir. Bu durumda, siz de, çocuğunuza bir arkadaş, yardım eli uzatan bir dost ve uçmasına yardımcı olacak bir motivasyon aracı olarak yaklaşın. Bu süreçte bu tutumu göstermek onlara çok yardımcı olacaktır. Yaşamın bu önemli evresinin onların kimliğini tanımlayacağını unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Araújo de Vanegas, A. M. (1998): La aventura de educar: Pubertad, Universidad de La Sabana, Santafé de Bogotá.
  • Erikson, E. H. (2000): El ciclo vital completado, Paidós, Barcelona.
  • Guía del adolescente. (2015). Grupo de Estudio del Adolescente Sociedad Andaluza de Medicina Familiar y Comunitaria. (Coord. Pérez Milena, A.).