Logo image
Logo image

Psikoloji Konulu 7 Bilim Kurgu Dizisi

3 dakika
Bugünkü yazımızda, psikolojik bir dokunuşa sahip olan yedi bilim kurgu dizisine göz atacağız. Bu dizilerin hangileri olduğunu keşfetmek için okumaya devam edin!
Psikoloji Konulu 7 Bilim Kurgu Dizisi
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Çok sayıda ilginç bilim kurgu dizisi var, hatta bazılarında psikoloji konulu temalara da rastlamak mümkün. Bu anlamda, dizilerden bazılarına psikolojik bir bakış açısından daha yakından bakacağız. Bilim kurgu türünün hayranı olsanız da olmasanız da, bu açıdan baktığımızda size de ilginç geleceğini düşünüyoruz.

Bilim kurgu veya fanteziyi düşündüğümüzde, inanılmaz dünyalar, distopik gelecekler ve gerçekçi olmayan hikayeler hayal ederiz. Ancak geçtiğimiz yıllar içerisinde, birçok televizyon ve sinema yazarı bu konuları terk ettiler ve insanların evrendeki rolünü, türümüzün geleceğini, bir kriz sırasında en iyi şekilde nasıl davranılması gerektiğini veya başkalarının veya doğanın neden olduğu koşullar nedeniyle insanlığın nasıl mutasyona uğrayacağını sorgulamak gibi diğer problemlere odaklandılar.

Psikoloji konulu bilim kurgu dizileri

Bütün bunlara değindikten sonra, yaratıcılarının hayal gücüne bir göz atmamızı sağlayan bazı bilim kurgu ve fantastik dizilere bakacağız.

Battlestar Galactica

Pek çok insan tarafından küçümsenen ve 21. yüzyılda çekilen modern versiyon, uzay gemileri, aksiyon ve gizemlerden çok daha fazlasını sunan bir dizi olarak açıkça bir örnek teşkil ediyor.

Mükemmel bir uzay operası olarak kabul edilen dizinin, sezonları süresince, kolonilerinden kaçarak orijinal evleri olan Dünya’ya geri dönen bir grup insanla tanışıyoruz. Bu kişiler, yolculukları boyunca, politika, ilişkiler, paranoya, drama ve insanlık, kader, teknoloji ve bilim üzerine güçlü düşünce yapılarıyla baş etmek zorunda kalıyorlar.

Psikoloji konulu bilim kurgu dizilerinden bir diğeri: Futurama

Matt Groening tarafından yaratılan bu animasyon komedi dizisinde, 20. yüzyıldan kalma bir pizza servis elemanı, uzak geleceğe gönderiliyor ve burada insanların nasıl geliştiğini keşfediyor.

Açıkçası, dizide fazlasıyla hafif ölçekli mizah var. Ancak biraz ironi ile birlikte, insanlara, türümüzün seçtiği yola ve kaç yıl geçerse geçsin değişmeyen bazı davranışların saçmalığına ışık tutuyor.

Altered Carbon

Başlangıçta bu Netflix dizisi, siberpunk estetik anlayışı ve aşırı şiddet eğilimi nedeniyle bilim kurgu hayranı olmayan kişilerin bu dizinin kendileri için uygun olup olmadığından şüphe etmesine neden olabilir. Ancak, bu iki konuyu aşabilirseniz, bazı çok ilginç düşünceler konusunda da aklınızda iz bırakacaktır.

Şiddet ve kanlı sahnelerin yarattığı etkilerin üstesinden geldiğinizde, dizinin hikayesi, size hayatımızda bulunanlarla birlikte ilerlediğimiz kaotik ve eşitlikten yoksun ve adaletsiz dünyayı, çevremizdeki her şeyin anlamını ve ölüm ile ölümsüzlük konularını anlatıyor.

Stranger Things

Bir diğer ilginç Netflix dizisi ise Stranger Things. Bu dizi içerisinde, kısa geçmişine rağmen, endişeler ve arzularla ilgili ilginç bir psikolojik yön kökleşmiş durumda.

Şüphesiz, arkadaşlığın değeri bu dizide her şeyden daha önce olacak şekilde öne çıkıyor. Bu yön de, bu bilim kurgu dizisinde temel bir rol oynuyor. Bununla birlikte, bu dizi, aynı zamanda saygı, dayanışma ve yükselmek konusundaki insan kapasitesi ile de ilgileniyor.

Psikoloji konulu bilim kurgu dizileri: The Handmaid’s Tale

Bu korkunç distopya, Margaret Mitchell’in bir kitabından esinlenerek izleyiciye sunulmuş. Sadece üreme amacıyla ekonomik anlamda seçkin bir tabakanın kurulduğu bir geleceği gösteriyor. Çünkü dünyada ciddi bir doğurganlık sorunu bulunuyor.

Bu mükemmel dizi, akran baskısının bir kadının hayatını nasıl neredeyse imkansız hale getirebileceğini gösteriyor. Ek olarak, diktatörce ve baskıcı bir ortamda özgürlük üzerindeki kısıtlamaların ve hareket eksikliğinin etkilerini analiz ediyor.

Game of Thrones

Son yılların en başarılı bilim kurgu dizisi, Ortaçağ dönemindeki olguları göz önüne serdiği insan geçmişine fantastik bir dokunuşta bulunuyor. Dizi, George R. R. Martin’in kitaplarından esinlenerek çekiliyor.

Dizi birkaç ailenin hikayesini anlatıyor ve hepsinden önemlisi hırs, ihanet ve adaletsiz bir dünyada adaleti bulmanın zorluğuna odaklanıyor. Ayrıca, şiddet içeren ortamlarda yönetimin karmaşıklığı ile de ilgileniyor.

“Neden bir adam bir duvar ördüğünde, hemen diğer adamın duvarın diğer tarafında ne olduğunu bilmesi gerekiyor?”

– Tyrion Lannister, Game of Thrones

The Man in the High Castle

Bu dizi, The Handmaid’s Tale ile birlikte, günümüzün en rahatsız edici yapımları arasında ele aldığımız bir dizi. Nazi Almanyası ve müttefiklerinin İkinci Dünya Savaşı’nı kazandığı bir dünyanın distopik hikayesini anlatıyor.

Philip K. Dick’in bir kitabından yola çıkılarak yazılan dizi sonsuz bir spekülasyon kaynağı. Temel soru şu: Nazi Almanların ve Japon İmparatorlarının hakim olduğu bir dünya nasıl görünürdü? İnsanlığın geri kalanı böyle bir tahakkümü kabul eder miydi?

Yukarıda saydıklarımız, var olan muhteşem bilim kurgu dizilerinden sadece birkaçı. Örneğin, bunlara ilave olarak, Fringe, Watchmen ve The Witcher da eklenebilir. Bu dizilerin hepsi, bizi yaşamın birçok temel yönünü düşünmemize yardımcı olan dünyalarla tanıştırıyor. Keyfini çıkarın!

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.