Logo image
Logo image

Parapsikoloji: Psişik ve Paranormali Araştırmak

3 dakika
Psişik düzeyde paranormal fenomenlerin incelenmesinden sorumlu olan disiplinin adı nedir? Bilimsel bir geçerliliği var mı? Bu yazıda, bu soruları gözden geçireceğiz ve parapsikolojinin ne hakkında olduğunu açıklayacağız.
Parapsikoloji: Psişik ve Paranormali Araştırmak
Son Güncelleme: 10 Mayıs, 2022

Psi fenomeni olarak da bilinen parapsikolojik fenomen etiketi altında, doğal kanunla açıklanamayan bir dizi olay gruplandırılmıştır. Bu etiket aynı zamanda bir kişinin alışılmış olanlardan farklı duyusal beceriler kullanarak edindiği bilgileri ifade eder. Bu tür fenomenleri araştırmakla ilgilenen disiplin parapsikoloji olarak bilinir.

Bu özel konuya olan bilimsel ilgi oldukça yenidir. Bununla birlikte, bu tür fenomenlerin gerçekliğine olan inançlar uzun zamandır ortalıkta dolaşmaktadır. Ancak, mevcut bilimsel düşüncenin ortaya çıkması ve gelişmesinden önce, tüm fiziksel olayların nedenselliği iyi anlaşılmamıştı. Bu nedenle sihirli açıklamalara başvurulmuştur. Örneğin hayaletler, büyücüler, iblisler, mitolojik varlıklar vb.

Some figure

Parapsikoloji

Parapsikoloji, duyu dışı algı (telepati, basiret, önsezi), zihin-madde etkileşimi ve bedensel ölümden sonra hayatta kalmayı düşündüren fenomenlerin incelenmesidir. Ek olarak, ölüme yakın deneyimler, görünümler ve reenkarnasyon içerir. (Bonilla, 2010). Çalışılan konulardan bazılarının tanımlarına bir göz atalım:

  • Telepati. Beyinden beyine iletişim.
  • Durugörü. Herkesin göremediği görsel gerçekleri algılamak.
  • Uzaktan izleme. Uzak veya görünmeyen bir nesne hakkında, sözde zihinle izlenim aramak.
  • Önsezi. Gelecekteki olayları görme veya doğrudan haberdar olma.
  • Makropsikokinez. Herhangi bir fiziksel etkileşim olmaksızın fiziksel sistemler üzerinde büyük ölçekte bir etkiye sahip olmak.
  • Biyopsikokinez. Herhangi bir fiziksel etkileşim olmaksızın canlı organizmalar üzerinde bir etkiye sahip olmak.
  • Retrokognisyon. Normal yollarla öğrenilemeyecek veya elde edilemeyecek geçmiş bir olay hakkında bilgi sahibi olmak.

Bu alandaki araştırmalar 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın başlarında ilgi görmeye başlamıştır. Bu, maneviyatın popülaritesinden kaynaklanıyordu. Aynı zamanda, garip olaylarla ilgili çeşitli araştırmalar başladı. Bu çalışmalar iki hipotez üretti:

  • Hayaletler, ölülerle iletişim, ölüme yakın deneyimler, önseziler, garip sesler ve hareketler gizli anlamlara sahiptir. Bu fenomenler ‘zorunluluk tarafından belirlenen olaylar’ olarak bilinir. (Ehrenwald, 1978).
  • Durugörü, telepati ve kart kehaneti bir laboratuvarda üretilebilir ve doğru cevapların toplamının istatistiksel olarak anlamlı olması beklenir. Bu fenomenler ‘hatayla belirlenen olaylar’ olarak bilinir (Ehrenwald, 1978).

Psişik fenomenler ve açıklayıcı hipotezler

Parapsikolojinin incelediği psişik fenomenler hakkında bilinenler şu şekilde özetlenebilir (LeShan, 2009).

  • Bazı insanlar duyusal kanallardan elde etmekte zorlandıkları bilgilere sahip olduklarını gösterirler. Örneğin, telepatik, durugörü veya önsezili fenomenler.
  • Orijinal bilgi ile ona sahip olduğunu kanıtlayan kişi arasındaki boşluk veya diğer fiziksel faktörler, belirleyici faktörler değildir.
  • Duygusal faktörler, bilginin kaynağı ile bu bilgiye sahip olduğunu gösteren birey arasındaki birliği kurar.
  • Birçok insan, paranormal fenomenler hakkında fikir yazıları duyduklarında veya okuduklarında veya psişik fenomenler hakkında bilgi keşfettiklerinde önemli bir baskı yaşarlar.

Bu fenomenleri açıklamak için üç hipotez öne sürülmüştür. İlki, telepati veya durugörü durumlarında, daha yüksek bir duyu ötesi yetinin varlığına atıfta bulunur. İkincisi, maddi olmayan varlıkların varlığının bu tür fenomenlerin varlığını açıklayabileceğini iddia eder. Başka bir deyişle, kişilikle ilgili yönlerin bedensel ölüm anında ortadan kalkmadığını varsayar. Son olarak, üçüncü hipotez önceki ikisini birleştirir.

Bazı parapsikolojik olaylar geçerli bilimsel cevaplarla açıklanabilir. Örneğin, görsel fenomenler veya ifşalar halüsinasyonlardan kaynaklanabilir. Aslında, bu fenomenlerin çoğu görsel rahatsızlıklarla açıklanabilir. Ek olarak, beyne elektrik sinyallerinin gönderilmesini sağlayan mekanik uyarıların görsel flaşlara neden olduğu bilinmektedir. Bunlar belirli parapsikolojik fenomenlerin karakteristiğidir (Haddrill, nd).

Some figure

Parapsikolojinin eleştirisi

Parapsikoloji, doğa bilimleri veya psikoloji tarafından kabul edilen teorik modeller tarafından desteklenmemektedir. Sonuçta, bu sözde bilimin bilimsel yöntemi kullanması onu bilimsel yapmaz. Ayrıca, yalnızca deneysel metodolojilerin kullanılması, ona böyle bir statü vermek için yeterli değildir.

Bir disiplinin bilimsel olarak tasavvur edilmesi için, bilimsel yöntemle sınanabilecek bir teori üretmesi gerekir. Buna karşılık, bu teori, kabul edilen bilimsel bilginin bütünü ile ilişki kurabilmelidir. Başka bir deyişle, bilginin geri kalanıyla bağlantı kurabilmelidir. Ancak bugüne kadar parapsikoloji böyle bir teori üretmedi. Bu nedenle, statüsü sözde bilimsel bir disiplindir.

Son olarak, parapsikoloji, kontrollü laboratuvar koşulları altında herhangi bir paranormal fenomenin varlığını gösteremedi. Aslında, birçok durumda, onların bariz deneysel başarıları, parapsikologların kendilerinin sunduğu açıklamalardan ziyade, araştırma yöntemlerindeki metodolojik kusurlarla sağlanmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bonilla, E. (2010). Conexión mente-cuerpo, fenómenos parapsicológicos y curación espiritual: Revisión. Investigación Clínica51(2), 209-238.
  • Ehrenwald, J. (1978). The ESP experience: A psychiatric validation. Basic Books.
  • Haddrill, M. (s.f). Eye floaters: Causes and treatment. All about visión. https://www.allaboutvision.com/conditions/spotsfloats.htm
  • LeShan, L. (2009). A new science of the paranormal: The promise of psychical research. Quest Books.
  • Savio, C. F. (1912). A proposito di telepatia. Rivista Di Filosofia Neo-Scolastica, 4(1), 91–98. http://www.jstor.org/stable/43064955.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.