Nöropazarlama: Satın Almanın Nörobilimi

Nöropazarlama, bilinçsiz kararlar açısından alışveriş yapma yolumuzu inceleyen alandır.
Nöropazarlama: Satın Almanın Nörobilimi
Elena Sanz

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Elena Sanz.

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kişiliğimiz birçok farklı şeyden oluşur. Anılarımız ve düşüncelerimiz yaptığımız kararları etkiler ve kimliğimizi şekillendirir. Bu yüzden işletmeler, ürünleri satın almamız için beynimizin içgüdüsel kısımlarına erişmeye çalışıyor. Bu nöropazarlama ya da satın almanın nörobilimidir.

Büyük bir şirket, ürünlerinin başarılı olup olmayacağını bilmek istiyorsa, piyasa araştırması yapar. Bu araştırma, kaç kişinin bu ürünü satın alabileceğine dair bir tahmin yürütür.

Tabii ki, bu çalışmalar her zaman psikoloji ya da nörobilimden yararlanır. Bir şeyi satın almanızın nedeni ne? Kişisel deneyiminiz bu kararda hangi rolü oynar? Bizi reklamlara karşı daha duyarlı yapan uyarıcılar var mı? Farklı reklam türlerine nasıl tepki veriyoruz?

Bu ve bunlar gibi sorulara cevap bulmak nöropazarlamanın hedefidir. Paul Zak, Tim Pethick ve Néstor Braidot gibi b irçok kişi bu konuyu çalışmaya başladı. Makalemizin temellerini onların çalışmalarından aldık.

Nöropazarlama: satın almakla ilgili kararlar ve duygular üzerine çalışma

Az önce bahsettiğimiz biliminsanlarının hepsi pazarlamanın bilinçsiz tarafı üzerine çalışmıştır. Örneğin, Braidot, nörobilim uzmanıdır. Pethick daha çok pazarlamanın duygusal tarafına odaklanır. Son olarak, Zak karar verme sürecinde beynimizde neler olduğunu araştırıyor.

Yine de, farklı ilgi alanları, nöropazarlama ve satın alma kararları üzerine yapılan çalışmalara uyuyor. Hepsi aynı hedefe sahip: bir şey satın alacağımız zaman zihnimizde neler olup bittiğini anlamak. Bu şekilde, kişilerin kişiliği, ihtiyaçları ve duygusal durumlarına göre reklamlar oluşturabilirler.

psikoloji ve beyin

Son çalışmalar kararlarımızın çoğunu bilinçsizce aldığımızı gösteriyor. Başka bir deyişle, süreçte yer alan bir sürü gizli faktör vardır.

Bunu modern pazarlamaya uygularsak, alışveriş deneyimimizde duydusal yönümüzün önemli bir rol oynadığını görürüz. Bu, mantıklı bir süreç değildir. Bu yüzden, aynı ürünleri satsalar bile markalara farklı bir gözle bakarız.

Nöropazarlamanın amacı nedir?

Nöropazarlamanın amacı, aslında satın alma deneyimi ile ilgili her şeyi analiz etmektir. Araştırmacılar, bir şeyler satın almamıza neden olacak en iyi uyarıcıları bulmak için bir dizi soru ve senaryo kullanır. Doğal olarak, bunu reklamlar, müşterinin ilgisini çekmek ve bekletme stratejileri aracılığıyla yapar.

Satın alma kararlarımızı nasıl etkileyebileceklerini öğrenmek isterler. Bunu da, davranış ve zihnimizdeki neden ve etki bağlantısını inceleyerek yaparlar. Bunu bir düşünün, aslında çok da anlamlı. Çoğu şirketin başarısı onlar için verdiğimiz kararlara bağlıdır.

En büyük şirketler, tüketicilerin ilgi alanlarını analiz edecek uzmanlar ve nörobilim insanlarına tonlarca para harcıyor. Karar verme sürecimizi anlamak, mükemmel şekilde uyarlanmış pazarlama stratejileri oluşturmalarına yardımcı oluyor.

telefondan alışveriş yapan adam

Nöropazarlamanın kuralları

Bir İspanyol şirketi olan Envíalo Simple’daki uzmanlar, üç temel Nöropazarlama kuralını özetliyor:

  • Hoş bir ortam: Online ya da karşılıklı olsun, müşterilerinizin rahat hissetmesini ve ayrılmak istememesini istersiniz. Daha davetkar ortamlar, kesinlikle geri dönmelerini sağlayacaktır.
  • Yenilik: Geçmişte işe yaramış olsalar bile, aynı stratejileri uygulamaya devam edemezsiniz. Tüketici trendleri geliştikçe, piyasa da değişir. Böylece, siz de stratejilerini değiştirmek zorundasınız.
  • Uyarı: İyi bir strateji, duyusal uyarı içermelidir. Bu, görme, tatma, işitme, hatta dokunma ve mümkünse koku almayı kullanma anlamına gelir. Amaç olumlu bir his yaratmaktır. Bu şekilde, müşterilerin beyni ürünü ya da satış ortamını pozitif anılar ile ilişkilendirecektir.

Bilinçaltına dair anlayış üzerine kurulu birçok reklam kampanyası zaten var. Nöroloji ve psikolojiyi bu şekilde kullanabileceğimizi hayal edebilir miydiniz? Bu sizi biraz korkutabilir ama inanılmaz olduğunu reddetmek de çok zordur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.