Logo image
Logo image

Kostüm Giymenin Psikolojik Faydaları

3 dakika
Çocuklar genellikle kostüm giymeyi severler. Sosyalleşme, empati kurma ve öz güven gibi becerileri artırdığını düşünürsek kostüm giymenin çocuklar için psikolojik açıdan harika faydaları vardır.
Kostüm Giymenin Psikolojik Faydaları
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Çocuğunuz ya da yeğeniniz varsa prenses ya da süper kahraman kostümü giyecekleri zamanlarda onları giydirmenin ne kadar kolay olduğunu fark etmişsinizdir. Kostümler oldukça başarılı ve eğlenceli olmakla birlikte çocuklukta ve kimi zaman çocukluktan sonra onların vazgeçilmezlerinden biri olabiliyor. Bugünkü yazımızda kostüm giymenin psikolojik faydalarını keşfedin!

Çocuklar genellikle kostüm giymeyi çok severler. Onların ırkçılık ya da cinsiyetçiliğe dair herhangi bir bilgisi yoktur. Beğendikleri bir kostümü gördükleri anda bu onların hayal gücünü harekete geçirir ve hemen o kostümü giydiklerini, mutlu olacakları tüm sihirli dünyaları ziyaret ettiklerini hayal ederler.

Bundan ötürü, bir çocuk kostüm giymek istiyorsa bırakın giysin. Bunu onlar için oldukça faydalı olacak bir şey olarak düşünün. Bu kostüm giymek istedikleri dönemde, kostüm giymenin pek çok olumlu psikolojik yanı olduğunu ve bunun son derece önerilen bir aktivite olduğunu belirtelim.

Ayrıca çocuklar yalnızca özel günlerde kostüm giymezler. Hatta anaokullarında ve kreşlerde kostüm giyilen günler de düzenlenir. Yani çocuğunuzun hayal gücünü tetiklemek ve gelişimini desteklemek için illaki son teknoloji kıyafetlere ihtiyacınız olmayacaktır.

Some figure

Kostüm Giymenin Çocukların Taklit Yeteneği ve Hayal Güçlerine Katkısı

Çocuklar her şeyi taklit ederek öğrenirler. Etraflarındaki her şeyin farkında olur ve aynını yaparlar. Bundan ötürü, onlara bir kuş kostümü giydirirseniz uçacak gibi hisseder ve kuş gibi cıvıldamak isterler.

Ebeveynler çocukların örnek aldıkları kişilerdir. Anne ya da baba kılığına girmenin de onların kendilerine yetmelerini ve sorumlu olmalarını sağlamak için eşsiz bir seçenek olduğuna şüphe yok. Bazen babanın ayakkabısını ya da annenin elbisesini giymek bunun için yeterli olacaktır.

Tabii çocukların kendi kostümlerini kendilerinin seçmesi de son derece önemlidir. Okul için belirli bir kostüm gerekmesi gibi durumlarda bu mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda birkaç gün önceden o kostümü giymeye alışmalarını sağlayabiliriz.

Kendilerini çok açığa çıkardıklarını hissetmemeleri için onlar için bir maske dahi yapabiliriz. Görünüşleri tamamen değişirse daha rahat hissedeceklerdir.

“Tesadüf Tanrı’nın anonim kalma şeklidir.”

– Albert Einstein

Kostüm Giymenin Rolleri Keşif Açısından Önemi

Doğumdan itibaren çocuklar kendi kişiliklerini keşfettikleri uzun bir yolculuğa çıkarlar. Bunun için kendi seslerini ve sosyal bağlamda kendi kimliklerini bulana dek farklı farklı rolleri keşfederler.

Kostümler çocukların farklı roller tanımasına yardımcı olur: koruyucu ve cesur süper kahramanlar, arkadaş canlısı hayvanlar, masal perileri, sorumlu ve cömert doktorlar gibi. Bu roller aracılığıyla kendi kişiliklerini geliştirecekleri bazı fikirler edinmiş olurlar.

Kostüm Giymek Hayal Gücünü Tetikler

Bu durum, kostüm giymenin en ilginç yararlarından biridir. Kostüm giyen çocuklar daha yaratıcı kişiler olur ve hayal güçlerinin sınırlarını genişletirler. Kılık değiştirdiklerinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi gerçekten baba, köpek, doktor, ejderha, küçük kuş ya da anne gibi karakterler olduklarını düşünürler.

Bugünlerde yaratıcılık dünya çapında aranan yeteneklerden biri haline geldi. Burada yalnızca sanatsal yaratıdan söz etmiyoruz. Sorunları çözmek için yaratıcı çözümler bulmak ve hayatın iniş çıkışlarıyla yüzleşmek, kişisel ve profesyonel anlamda sürekli karşı karşıya kaldığımız durumlardır.

Duygusal Gelişim

Kostüm giymenin duygusal gelişime katkı sağladığını da belirtelim. Kostüm giyen bir çocuk farklı görüş açılarını algılayarak bunların hayalini kurar. Neden mi? Çünkü bu kostümlerin içinde diğer canlıların yaşamlarını sürerler. Diğerlerinin yaşadıklarını hissederler ve daha fazla empati kurarak, dünyayı diğerlerinin gördüğü gibi görebilirler.

Kostüm Giymek Çocuğun Utanmasını Önler

Tüm çocuklar korkuyla aynı şekilde başa çıkmazlar. Özellikle utangaç çocuklar için kostüm giymek oldukça faydalı olabilir. Bu sayede giydikleri kostümlerin özellikleri kendi kişiliklerine tesir edebilir. Böylece sosyal ve kişisel anlamda daha iyi bir gelişim gösterirler.

Güçlüklerle başa çıkamayan utangaç bir çocuk hayal edin. Bu bağlamda giyeceği bir süper kahraman kostümü zorlu durumların üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.

Some figure

Empatinin Gelişimi

Çocukların kostüm giymesi onların empati duygularının gelişmesine de yardımcı olur. Diğer karakterleri tanıyarak bu karakterlerin nasıl davrandıklarına, nasıl hissettiklerine aşina olur ve onlarla ilişki kurabilirler. Bu sayede çocuklar diğerlerini daha iyi anlar, daha rahat sosyalleşir ve diğerlerinin sorunlarına daha ılımlı yaklaşabilirler.

Kostüm Giymenin İletişim Becerilerini Geliştirmeye Katkısı

Çocuklar kendilerine daha çok güvendiklerinde daha az iletişim sorunu yaşarlar. Bunun yanı sıra, kılığına girdikleri karakterin sarf ettiği kelimeleri de öğrenirler. Böylece yeni kelimeler öğrenmiş olur, normalde konuştuklarından daha farklı kalıplarda konuşur, sorunları çözmek için yeni yeni yöntemler keşfedebilirler.

Sosyallik

Kostümler çocukların yaşıtlarıyla, arkadaşlarıyla, aileleriyle sosyalleşmesine olanak tanır. Örneğin; herkes aynı meslek grubuna ait bir kostüm giyerse bu arkadaşça konuşmaların yapıldığı ve birlikte hareket edildiği bir ortam doğurabilir.

Bundan ötürü, kostüm giymenin gelişim için oldukça olumlu bir eylem olduğunu söyleyebiliriz. Kostüm giyerek yeni şeyler öğrenilir, yeni bakış açıları keşfedilir ve tabii çocukların meslekleri, eğlenceli aktiviteleri, hayvanları, sebzeleri ve daha birçok şeyi keşfetmesine yardımcı olunur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Castillo Viera, E., Tornero Quiñones, I. (2012). Análisis de los valores que trasmiten los disfraces en la etapa de Educación Infantil y propuesta de modificación para su inclusión en clase de Educación Física. EmásF, Revista Digital de Educación Física. Año 3, nº 14.