Logo image
Logo image

Jorge Bucay'ın 10 İlginç Cümlesi

4 dakika
Jorge Bucay'ın 10 İlginç Cümlesi
Son Güncelleme: 13 Ekim, 2018

Jorge Bucay’ın cümleleri yeni, hassas ve yansıtıcı bir yaklaşım sunmaları nedeniyle oldukça ilginç bir tarza sahiptir. Arjantinli yazar ve psikoterapist Bucay, günümüzde dünya çapında en fazla okunan yazarlar arasında bulunmaktadır. Her ne kadar tartışmaların odak noktasından uzak olmasa da, Bucay’ın modern kültürde kendine ait bir yeri olduğu inkar edilemez bir gerçektir.

İlk tıp eğitimini Buenos Aires Tıp Fakültesinde alan Bucay, daha sonra mental hastalıklar konusunda uzmanlaşmış ve kısa süre içerisinde Gestalt Fakültesinde çok tanınmış bir terapist haline gelmiştir. 1980’lerden bu yana tanınan bir yazar olan Bucay’ın çalışmalarından bazıları satış rekorları kırmıştır.

“Beni inciten şeylerden uzaklaşmak benim sorumluluklarım arasındadır. Bana zarar veren şeylere karşı kendimi savunmak da benim sorumluluklarım arasındadır. Başıma gelen şeyler konusunda gereken sorumluluğu üstlenmek ve gerçeklere katılım payımın ne olduğunu bilmek de benim sorumluluklarım arasındadır.”

– Jorge Bucay

Jorge Bucay’ın sözlerinde, çok insancıl ve sağlam bir yaklaşıma değer verildiği görülmektedir. Onun cümleleri aynı zamanda kişinin kendine inanması ve herkesin kendi kaderinin sorumluluğunu almasına yönelik bir çağrı niteliğindedir. Olumlamaları ise kesin bir biçimde fikir ve düşünce dünyasına yapılmış olan büyük bir katkı özelliği taşımaktadır. Aşağıda sizlere Bucay’ın 10 ilginç cümlesini sunuyoruz.

Jorge Bucay’ın Cümleleriyle Sorumluluk

Jorge Bucay’ın cümlelerinden bazıları kişisel sorumluluk konusuna temas etmektedir. Bu cümlelerle Bucay, bizlere yaptığımız eylemlerin sorumlulukları ile yüzleşmemiz gerektiğini hatırlatmaktadır. Diğer bir deyişle, hatalarımız ve kayıplarımız için birtakım dış etkenleri suçlamayı bırakmamız gerekmektedir. Bucay şöyle der: “Koşmaya karar vermemden kaynaklanan riskleri almak için kendime izin veriyorum; o risklerin bedelini kendim ödemem koşuluyla”.

Some figure

Bir diğer cümlesinde ise şunları ifade etmektedir: “Kimse sizi gerçekten tanıyamaz, kendinizi büyütmeniz, aramanız ya da yapmanız gereken şeyleri de bilemez. Var olmak başlı başına yerine başka hiçbir şeyin konulamayacağı bir kavramdır.”Aslında bu sözleriyle Jorge Bucay, kendi hayatlarımızın sorumluluğunu almamız için bizlere yeni bir davette bulunuyor.

Acıların Üstesinden Gelmek

Acı çekmek birçok düşünürün üzerinde pek çok kez durduğu bilinen temalar arasında bulunmaktadır. Elbette bu kadar yaygın bir biçimde değinilen bir konunun Jorge Bucay’ın cümlelerinden kaçmış olması da düşünülemez. Bunlardan birinde yazar şöyle diyor: “Kaybettiğimiz her şey ve bu kayıplarla yüzleşme biçimimiz bizi biz yapan şeylerdir.” Bu cümlede belirtilen kayıpları ve bu kayıplara yaklaşım biçiminin kimliğimizi belirleyen ana unsurlar arasında sayılması gerçekten de çok ilginç bir detaydır.

Diğer bir cümlesinde de Bucay, sabırlı olmanın gücü, bu gücün bizi daha kuvvetli hale getirmesi ve hayatta önceden tahmin edemediğimiz olaylara karşı daha sağlam bir şekilde cevap vermeye ilişkin fikirlerini sunuyor: “Eğer bir öfke gününde sabırlı olmayı başarırsanız, üzüntü ile dolu yüzlerce günden uzaklaşmayı da başarmış olursunuz.”

Jorge Bucay kendi hayatlarını, hayallerini gerçekleştirdikleri ve acıların üstesinden geldikleri bir alan haline getirme konusunda insanların gücüne inanmaktadır. Bu bağlamda onun cümlelerinden biri, sorunlardan kurtulmak için tam sağduyu ile dolu bir anahtar sunuyor adeta: “Eğer bir çıkmaz sokağa girdiyseniz, oraya nereden geldiyseniz oradan çıkın.”

Kendinizi Tanıyın ve Kendinize Karşı Dürüst Olun

Jorge Bucay’ın cümlelerinde sık bir biçimde rastlanan diğer bir tema da kendini bilmek konusudur. İşte bu cümlelerden birinde Bucay şöyle söylemiştir: “Büyümede atılacak en önemli adım, en iyisinden en kötüsüne kadar her şeyiyle kendinin uzmanı haline gelmektir.”

Some figure

Kendini bilmek kavramına ek olarak Bucay, özgür irade ve çevreden ciddi bir biçimde bağımsız olmayı da ön plana çıkarmaktadır. Bu cümlesinde çok açık bir biçimde şunu belirtmektedir: “Dünyadan ihtiyacım olduğunu düşündüğüm şeyi aramak konusunda kendimi serbest bırakırım. Bunu elde etmek için birinin bana izin vermesini beklemem”.

Ego ve Tüketim

Aynı zamanda Bucay, kitaplarında sık sık kültür kavramına vurgu yapmakta ve kendi deyimiyle “yol haritaları”na değinmektedir. Bu bağlamda kültürün bazı yönlerine, özellikle tüketim kültürüne çeşitli eleştirilerde bulunmaktadır. Cümlelerinden birinde şu ifadelere yer vermektedir: “Tüketim kültürü, bize diğerleri ile karşı karşıya gelmeyi öğütleyen çekişme ve kıyaslama davranışlarının sonucu olarak ortaya çıkmıştır”. 

Benzer şekilde Bucay, günümüz Batı toplumunda muazzam bir şekilde artıp büyüyen “ben” kavramını sorgulamaktadır. Bu bağlamda, şu cümlesinde ifade ettiği vurguya dikkat etmek gerekir: “Kendimizi egodan ya da sadece bulunduğumuz ana ilişkin durumlardan kurtarmayı başaramazsak, o durumda kendimizle ilgili sahip olduğumuz figür bir hapishaneye dönüşecektir”. Bu cümlesiyle Bucay, övülüp yüceltilen “ben” kavramının bizi doğrulamadığını, aksine bize tuzak kurduğunu güzel bir biçimde ifade etmeyi başarmıştır.

Gerçek Değişim

Jorge Bucay için değişim, her şeyin ötesinde insanın kendine bakış açısındaki bir dönüşüm anlamına gelmektedir. Yazarın altını çizdiği konu, insan davranışlarının her kişinin olduğu şeyi doğrulayan ve destekleyen ilerlemeye dönük bir hedefe sahip olması gerektiğidir. Yani Bucay, “olması gereken” gibi bir olguyu destekleyen değişimi vurgulamamaktadır.

Some figure

Bu nedenle Bucay, bir cümlesinde şunları ifade etmiştir: “Bir şeyi ancak onunla mücadele etmeyi bıraktığınızda değiştirebilirsiniz”. Bu cümle, dönüşümlerin devam etmesi ve sürekliliğinin sağlanması gerektiğinin farklı bir tür ifade şeklidir. Çünkü bunlar her zaman için insanın kendisini onaylamasına eğilim gösteren olgulardır.

Jorge Bucay tarafından kaleme alınan yazılar, basit ve günümüz terimleri ile yazılmış yazılardır. Bu durum birçok dilde sadelik yanlıları (pürist) tarafından ciddi eleştirilere de yol açmıştır. Ancak diğer yandan, Bucay’ın en fazla okunan yazarlar arasında bulunduğu da bir gerçektir. Bu da onun, insanlar tarafından en fazla kabul gören yazarlardan biri olduğunun göstergesi durumundadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Oliveira, C. C. (2016). Para comprender el sufrimiento humano. Revista Bioética24, 225-234.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.