Evde Duygusal Ortam Nasıl İyileştirilir?
Evde iyi bir duygusal ortam kolayca elde edilen bir şey değildir. Bu, özellikle zorlu kişilikler karmaşık durumlarda tek bir çatı altında birlikte yaşadıklarında zordur. Ancak, çaba sarf etmeye her zaman değer.
Aileler, sorunlarını çözmek için psikologlarla görüşmeleri oldukça yaygındır. Her ne kadar bütün aileler birbirlerini sevseler de, birlikte ne kadar çok zaman geçiriyorlarsa, sorunların ve gerilimin ortaya çıkması da o kadar olası olacaktır.
Bununla birlikte, bir evdeki duygusal ortamın ortak bir sorumluluk olduğu söyleniyor. Bu nedenle, her aile üyesi bir evdeki ahenk veya çatışmaya katkıda bulunabilir.
Ancak, en fazla güce sahip olan ve en çok çabayı göstermesi gerekenler ebeveynlerdir. Nihayetinde evde olup bitenden sorumlu olan onlardır. Çocuklar büyüdükçe daha fazla sorumluluk almalıdır. Bir evdeki duygusal ortam, tüm aile üyelerinin yaşlarına ve yeteneklerine göre katkıda bulunabilecekleri bir şeydir.
Terapi’nin Psikoloji Bilimi dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, aile uyumunu destekleyen aktivitelere katılmak oldukça önemlidir. Çocuklarda sağlıklı duygusal ve bilişsel gelişim elde edebilmek için bu gereklidir. Kardeşler ve ebeveynler ile iyi bir ilişkiye sahip olmak duygusal bağları güçlendirir ve her ailenin özgüvenini geliştirir.
Aileler eskisi gibi değil
Bir ebeveynin mesleği, masaya yemek koymak gibi basit ihtiyaçları karşılamanın ötesine geçer. Ebeveynlerin sahip olduğu güç ve değeri küçümseyemeyiz. Çocuk yetiştirmek, aynı zamanda onları eğitmek kadar önemli yönleri içerir. Bunu şefkat, destek ve saygı dolu bir ortamda yapmak en iyisidir. Bu, çocuklara önemli kararlar almayı öğretirken, iyi ilişkilerin gelişmesini, normlar ve disiplini oluşturmayı, sağlıklı alışkanlıklar ve yaşam tarzı seçimleri öğretmeyi ve değerleri iletmeyi kolaylaştıracaktır.
Bunların hepsi yetmiyormuş gibi, bugün ailelerin tüm bunları daha çeşitlendirilmiş bir aile bağlamında yapması gerekiyor. Çekirdek olarak iki eşten oluşan geleneksel aileye ek olarak, diğer aile türleri daha yaygın hale gelmektedir. Örneğin, çok daha fazla tek ebeveynli aileler ya da üvey anne veya üvey kardeşi olan aileler vardır.
Ek olarak, ebeveynlerin rolü son yıllarda oldukça değişmiştir. Çoğu anne, çocuklarını büyütmek için bütün gün evde kalmaz. Genellikle bu sorumluluğu ev dışındaki işlerle birleştirmeleri gerekir.
Bu nedenle, bugünlerde babalar çocuklarının eğitimi ve bakımında aktif roller üstlenmelidir. Bu sadece ekonomik kaynaklar sağlamanın ötesine geçer. Tüm bu değişiklikler, diğer faktörlerle birlikte, yeni aile modellerine ve zorluklara yol açtı. Bu, doğrudan bir evin duygusal ortamı etkiler.
Evimizdeki duygusal ortam nasıl iyileştirilir?
Bu sorunun cevabı basit değildir. Neden diye kendinize soruyor olabilirsiniz. Aslında bu soru çok geniş bir sorudur. Evimizin duygusal ortamını iyileştirebilmek için ailenin yaşadığı sorunları değerlendirmeliyiz.
Ailenin uğraştığı sorunları ve ailedeki her üyenin kişiliğini öğrendikten sonra, ailenin ortamını iyileştirmek için ana hatlar oluşturmalıyız. Çoğu durumda geçerli olabilecek bazı genel kurallar vardır.
Aile üyeleri arasında iyi uygulamaları teşvik edin
Bu, evdeki duygusal ortamı iyileştirmek için çok önemlidir. Duygusal ortamı iyi olan aileler birbirlerine saygılı ve pedagojik bir biçimde davranır. Saygı ve pedagoji bir dizi davranış içerir. Örnek olarak, agresif veya incitici bir dil kullanmaktan kaçınmanın faydası olduğunu söyleyebiliriz. Aileden hakaretleri ve küfürlü sözleri uzaklaştırmalıyız. Bu uygulamaları çocuklarda pekiştirmemeliyiz.
Saygılı olmak da önemlidir. Aile üyeleri eve geldiklerinde birbirlerini selamlamalı ve giderken hoşçakal demeliler. Evdeki duygusal ortamı iyileştirmek istiyorsak, sevgi göstermeliyiz.
Her aile üyesinin belirli bir rolü vardır
Bu, ebeveynlerin ebeveyn gibi, çocukların da çocuk gibi davranmaları gerektiği anlamına gelir. Bu mantıklı görünse de, rollerini unutan pek çok ebeveyn var. Bir ebeveyn rehberdir ve temel görevi çocuklarını eğitmektir. Temel hedefleri, çocuklarının refahına ve büyümesine katkıda bulunmaktır.
Bunu başarmak için, diğerlerine kıyasla daha otoriter davranan ebeveynler var. Gerçekten otoriter ebeveynleri olan çocuklar kendilerini kısıtlanmış hissedebilirler. Öte yandan, açık ve tanımlanmış sınırları sağlayamayan ebeveynler, çok kafa karıştırıcı ve dürtüsel çocuklar yetiştirme eğilimindedir. Bu anlamda, demokratik olmak, net sınırlar koymak ve kesin olmak, ancak her zaman dinlemeye istekli olmak en iyisidir.
Diğer taraftan, çocuklar ebeveynlerine saygı duymayı öğrenmelidir. Büyüdükçe daha fazla sorumluluk üstlenmeli ve hata yapmalarına izin vermelidir. Ebeveynlerinin talimatlarını takip etmeyen bir çocuk “yönlendirilemeyecektir”. Referans noktalarının bulunmaması nedeniyle güvensizlik duygusu ile büyürler. Diğer uçta, fazlasıyla bağımlı olan bir çocuk, büyüme için gerekli riskleri gönüllü olarak almaz.
Aile aktivitelerine katılmak
Aileler eğlenmeli. Aile üyelerinin birlikte ödüllendirici faaliyetler yapması önemlidir. Çocukların, ebeveynlerinin sahip olduğu gibi, arkadaşları olmalıdır. Ancak aileleriyle birlikte eğlenceli şeyler de yapmalılar. Ailecek boş zamanlarda başka şehirlere seyahat etmek, dışarıda yemek yemek, birlikte film izlemek, spor yapmak vb. Aile serbest zamanlarının kaliteli olması ve tüm üyelerin bundan zevk alması önemlidir.
Evimizdeki duygusal ortamı iyileştirmemize yardımcı olabilecek birçok faktör var. Ancak, hepsinden bahsetmek çok zaman alacak ve bu makalenin sınırlarını aşacaktır. Evinizdeki duygusal ortam dayanılmaz bir hal aldıysa, yapabileceğiniz en iyi şey ailenizle birlikte bir psikoloğa gitmektir. Size ve ailenize zor zamanlarla baş etmede yardımcı olabilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.