En Popüler Üç Yemek Efsanesi

Bu yazıda, insanların neden beslenme hakkındaki çeşitli efsanelerin doğru olduklarını düşündüklerini ve bunların aslında neden yanlış olduklarını öğreneceksiniz.
En Popüler Üç Yemek Efsanesi
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Alejandro Rodríguez

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Beslenme gerçekten kafa karıştırıcıdır. Şu an itibariyle, pek çok teori, yanlış bilgi ve nasıl yemek yememiz gerektiğine dair farklı bakış açıları vardır. Bu nedenle de kilo vermek ya da daha sağlıklı beslenmeye başlamak için ne yapmamız gerektiğine gelince kendimizi kaybolmuş gibi hissediyoruz. Bu yazıda, en popüler üç yemek efsanesi üzerinde durmak istiyoruz.

Bilimsel çalışmalar yıllar boyunca tüm bu yemek efsanelerini deşifre etti. Bu yüzden, bize yemek yemenin en iyi yolunun ne olduğu konusunda yeni bir şey söyleme olasılıkları fazla değil. Bu yazıda bunların her biri için, insanların neden haklı olduklarını düşündüklerini ve neyin yanlış sonuçlandığına dair bir açıklama bulacaksınız.

Yemek efsanesi neden kaynaklanıyor?

Beslenme, psikoloji veya tıp gibi, doğrudan insanlarla ilgili olan bir bilimdir. Çoğu zaman beslenme ile ilgili ideal klinik çalışmalar yapmak oldukça zordur. Bu ise beslenme alanındaki bilgilerin manipülasyon ile ilgili kuralların daha az kısıtlayıcı olduğu fizik veya kimya gibi diğer alanlardan çok daha zor geliştiğini gösterir.

yemek efsanesi

Beslenme ile ilgili çoğu çalışma istatistiklere dayanmaktadır. Veri istatistikleri bize yararlı olma eğiliminde olsa da, istatistikler genellikle nedensellik belirlememize izin vermez. Bu, bilim insanlarının hep belirli bir sonucun neden ortaya çıktığını çözemediklerini açıklar.

Klinik bir çalışma yapılana kadar beslenme verileri her zaman eksik kalacaktır. Bu nedenle, bu genç bilim hala neyin sağlıklı ve neyin olmadığı ile ilgili tüm cevaplardan yoksundur. Bununla birlikte, son on yılda, özellikle birçok gelişmiş ülkede ortaya çıkan obezite salgını nedeniyle bu alanda birçok yeni bilgi ortaya çıkmıştır.

Daha fazla uzatmadan, işte en popüler üç yemek efsanesi:

1. Çok fazla yumurta yemek sağlıklı değildir

Başlıca yemek efsanelerinden biri, çok miktarda yumurta (özellikle yumurta sarısı) yemenin her türlü sorunu ortaya çıkarmasıdır. Bu fikir, çok fazla kolesterol tüketmenin, kolesterol seviyemizi etkileyeceği inancından kaynaklanmaktadır. Mantıklı geliyor, değil mi?

Bununla birlikte, son araştırmalar yumurtanın vücudumuzdaki kolesterol seviyelerini etkilemediğini göstermektedir. Şu an itibariyle, vücudumuzun bu maddeyi günde yiyebileceğimizden dört kat daha fazla ürettiğini biliyoruz, bu yüzden diyetimize yumurta eklemek bizi etkilemez.

2. Yağ tüketmek sizi şişmanlatır

Bir başka büyük yemek efsanesi de, çok fazla yağ yemenin kilo almamıza neden olabileceğidir. Ancak, bugünlerde bunun tam olarak böyle olmadığı bilinmektedir.

Bu inanç, her bir makro besinin içerdiği kalorileri saymaktan ileri gelmiştir. Karbonhidratlar ve proteinler kilogram başına iki kaloriye sahipken, yağ dört kaloriye sahiptir. Bu nedenle, eğer kilo vermek istiyorsak, ilk iki tür besinden daha fazla ve üçüncüsünden ise daha az yememiz gerektiğini düşünmemiz mantıklıdır.

Bu arada son çalışmalar, normal parametreler dahilinde, diyetimize uygun miktarda yağ eklemenin aslında kilo vermemizi sağlayabileceğini göstermektedir. Bunun nedeni, bu maddenin testosteron üretimi, tokluk hissi veya bazal metabolizmanın hızlandırılması (doğal olarak kalorileri yakma hızımız) gibi çok sayıda temel kilo kaybı ile ilgili süreçlerde yer almasıdır.

3. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür

Ninem her zaman büyük yiyecek efsanelerinden birini özetleyen popüler bir sözü tekrarlardı: “Bir kral gibi kahvaltı edin, bir prens gibi öğle yemeği ve bir fakir gibi de akşam yemeği yiyin”. Bu söz, güzel bir kahvaltının gün boyu düzgün çalışmamızı sağlayacağını söyleyen eski bir inanca dayanmaktadır.

omega zengini yiyecekler

Her ne kadar besin bakımından zengin bir kahvaltı (sebze ve protein gibi) gün boyunca bize enerji verebilirse de, ancak bunu tipik Batı kahvaltılarının yapamadığı bir gerçektir. Kahvaltıda şekerli mısır gevrekleri veya hamur işleri tükettiğimizde, vücudumuz kısa süreli enerji veren bir dizi ani insülin yükselişlerinden sıkıntı çeker.

Bu nedenle, kahvaltı uzmanlarına göre en çok önerilen iki seçenek şunlardır:

  • Şeker oranı düşük ancak yağ ve protein oranı düşük olmayan yiyecekler yemek.
  • “Oruç” olarak da bilinen kahvaltı atlamak.

Bu yazıdaki bilgiler sizi şaşırtmış olabilir. Geleneksel olarak beslenme konusunda öğrendiklerimize karşı bilgiler olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, bilimle ilgili iyi şey, yeni kanıtlar ortaya çıktıkça yavaş yavaş ilerlemesi gerçeğidir. Gelecekte bu önemli alanla ilgili neler keşfedeceğimizi kim bilebilir ki?


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.