Logo image
Logo image

Emekli Olmak Üzereyim: Peki, Şimdi Ne Yapacağım?

3 dakika
Emekli olmak üzereyseniz, bu süreçle ilgili kendinizi gergin hissediyor olabilirsiniz. Bu yazıda bu süreçte daha özgüvenli hissedebilmeniz için size yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz. 
Emekli Olmak Üzereyim: Peki, Şimdi Ne Yapacağım?
Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Emeklilik, büyük bir başarının yanında önemli bir kaybı da getirdiği çelişkili bir dönemdir. Bu nedenle insanların çoğu emekli olmak üzere olduklarında kafa karışıklığı hissederler.

Bu açıdan bakıldığında emekliliğin çalışma hayatının bitmesi ve stabilliğin hakim olduğu yeni bir dönemin başlaması olduğunu söyleyebiliriz. Bu yeni dönem gelecekle ilgili pek çok soruyu beraberinde getirebilir.

En katı anlamıyla, emeklilik, aktif iş yaşamının kesin olarak son bulmasıdır. Bu durum, kişinin yaşı veya çalışmasına izin vermeyen sağlık koşulları nedeniyle ortaya çıkabilir. Emekliliğin bir kişinin hayatını ne kadar etkileyeceği pek çok faktöre bağlıdır. Ne olursa olsun bu, büyük bir değişimdir.

İş, hayatımızı üzerine inşa ettiğimiz en büyük yapı taşlarından biridir. Günlük rutinlerimizin tamamını işe göre ayarlarız. Hayatın bu yönü programınızı ve başka şeyleri yapmak için ne kadar zamanınız olduğunu belirler.

Ayrıca işiniz, hedeflerinizi yönlendirir, kendinizle ilgili algınızı etkiler ve hayatta başarı ve başarısızlık olarak tanımladığınız şeylerde söz sahibidir.

“Hayatımızın kum saatinden eksilen kum arttıkça onu daha net görebilmeliyiz.”

– Niccolo Machiavelli

Some figure

Emekli olmak: Çok aşamalı bir süreç

Emeklilik sürecinin pek çok aşaması vardır. Bu aşamalardan her biri, yeni yaşam koşullarının yer aldığı patikaya adaptasyona doğru giden bir adımı temsil eder. Bu, elbette kolay bir patika değildir. Ancak önünüze çıkacak zorlukları bilirseniz, bu patikada yürümek sizin için çok daha kolay olacaktır.

İşte emekliliğin aşamaları:

  • Emekliliğe hazırlık: Bu, kişinin iş yaşamının sonuna gelmek üzere olduğunu fark etmeye başladığı aşamadır. Kişi emekli olmak üzere olduğunda başlar. Ayrıca kişi emekli olduktan sonraki hayatını düşünmeye başlar.
  • Yenilik: Kişi işini bıraktığında artık çok daha fazla boş zamanı olacağını düşünerek hevesli hissetmesi normaldir.
  • Hayal kırıklığı: Bu aşama genellikle emekliliğin üzerinden birkaç geçtikten sonra başlar. Kişinin ruh hali depresyondan hiperaktiviteye kayabilir ve tüm bunların arasına anksiyete de karışabilir. Bunun sebebi kişinin yeni hayatının beklentilerini karşılamıyor gibi görünmesidir.
  • Yeniden yönlenme: Bu, kişinin, eski beklentilerini hayatının bu yeni dönemine göre ayarladığı aşamadır. Durumlarını yeniden gözden geçirirler. Hedeflerini ve amaçlarını daha gerçekçi bir şekilde ana hatlarıyla belirlerler.
  • Adaptasyon: Bu aşamada kişi yeni rutinler belirler. Hayatı için kısa ve uzun dönemli yeni projeler tasarlar. Bu projeleri içinde yaşadıkları yeni koşullara uygun olacak şekilde tasarlarlar.

Emekli olan herkes aynı aşamalardan aynı sıralamayla geçmez. Bazı insanlar emekli olduktan sonra ne yapacaklarını çok iyi bir şekilde planlamış olabilirler. Bu sayede çok fazla beklenmedik durumla karşılaşmazlar. Emekli olma zamanları geldiğinde hazırdırlar.

Öte yandan diğerleri, hayatlarının bu aşamasına gerçekten kafaları karışık bir şekilde girerler. Bu insanlar ne yapmaları veya hangi beklentiler içine girmeleri gerektiğini bilmezler.

Some figure

Emeklilikle düzgün bir şekilde nasıl başa çıkılır?

Farklı programlar, rutinler ve çevreler hayatınızı az ya da çok mutlaka değiştireceklerdir. Emeklilik döneminde aktivite oranı düşmeye meyillidir.

Ayrıca geride bıraktığınız arkadaşlarınızı, iş ortamınızı ve bitirmeye fırsat bulamadığınız şeyleri çok özlediğiniz bir dönemden de geçebilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen emekliliğin de büyük bir başarı olduğunu gözden kaçırmamalısınız. Uygun bir şekilde başa çıkabilirseniz emekli olmak, hayatınızda yeni ve çok güzel bir dönemi başlatabilir.

Bu aşamada, sizi başka şeyleri başarmaya götürecek yeni yollar bulmanız mümkündür. Bu nedenle, bu deneyimi pozitif bir gözle görebilmek için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.

Emeklilik sürecini iyileştirmek için atabileceğiniz adımlar

  • Kendinizi bilinçli bir şekilde emeklilik için hazırlayın. Mümkünse son çalışma yılınızda emeklilik süreciniz için kendinizi hazırlamaya başlamalısınız. Bu, gelecekle ilgili düşüncelere dalıp gitmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine seçeneklerinizi analiz etmelisiniz.
  • Yapmayı sevdiğiniz her şeyin bulunduğu bir liste yapın. Bu listede iş nedeniyle zaman bulamayıp yapmayı bıraktığınız her şey yer almalıdır.
  • Emekliliğe hazırlık sürecinde aktif olun. Emekli olduktan sonra ilgileneceğiniz projelere başlamak için resmi anlamda emekli olmayı beklemek zorunda değilsiniz. Onlara işe veda etmeden birkaç yıl önce de başlayabilirsiniz.
  • Sosyal ilişkilerinizi güçlendirin. Emeklilikten sonraki dönem arkadaşlık ilişkilerine yoğunlaşmak için harikadır. Sizinle aynı gemide olan pek çok insan olduğu kesin. Bununla birlikte etrafınızdaki insanlara iyi bakmanız, onlarla ilgilenmeniz de iyi bir fikirdir.
  • Odak noktanızı değiştirin. Geçmişe takılıp kalmayın. Gözlerinizi geleceğe doğru çevirin. Giden gitti. Şimdi önünüzdeki günlere odaklanmanız ve onların getireceği ihtimallerle ilgili heyecan duymanız en iyisidir.

Hiçbir büyük değişim belli miktarda duygusal acı yaşanmadan gerçekleşmez. Buna “ızdırap” bile diyebiliriz. Bu gerçeğin farkında olmalısınız. Ayrıca şunu da bilmelisiniz: Onları keşfetmeye yönelik açık bir tutum takınırsanız emekli olmak, hayatınızda, tutkularınızı yenilemenizi sağlayacak değişimlere yol açabilir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.