Duygusal Olarak Bağımlı Kişilerde Tip Seçme
Genellikle, zararlı ve yıkıcı bir ilişki içinde olanlar, kalıbı yeni partnerleriyle tekrarlarlar. Aşkta şanssız olduğunuzu düşünmek sinir bozucu ve acı verici olabilir. Ancak, duygusal olarak bağımlı kişilerde bir tip seçmek şans eseri gerçekleşmez.
Şans sizin aynı insan tipi ile tekrar tekrar bağlantı kurmanıza yol açmaz. Bunun yerine, bilinçaltınız sizi karanlıkta yönlendirir. Bu nedenle, kararlarınızı analiz etmeli ve onları neyin motive ettiğini keşfetmelisiniz.
“Siz bilinçaltınızı bilince dönüştürene kadar, o sizin hayatınızı yönlendirecek ve siz ona kader diyeceksiniz.”
– Carl G. Jung
Duygusal Olarak Bağımlı Kişilerde Tip Seçme
Duygusal bağımlılık, duygusal eksikliğe dayanan patolojik bir bağlanma stilidir. Onay ihtiyacı ve terk edilme korkusu o kadar yoğundur ki, insanlar genellikle sınır aşımlarına katlanırlar. Ana hedefleri ilişkinin bitmemesidir.
Genellikle bir çift partnerlerden birinin kararıyla ayrıldığında, duygusal olarak bağımlı partner dayanağını kaybeder. Daha sonra, mümkün olan en kısa sürede başka biriyle bağ kurmaya yol açan bir tür çekilme yaşarlar. Bununla birlikte, kalıp kendini tekrarlama eğilimindedir ve kişi bir kez daha çelişkili, kararsız ve acı verici bir ilişkiye girer.
Bir kişinin, benzer deneyimlerden sonra neden hep soğuk ve kötü davranan insanlarla romantik olarak ilişki kurduğunu merak etmesi yaygındır. Neden benlik saygınıza daha fazla zarar veren kişilere yöneliyorsunuz? Tam olarak bu öz-sevgi yokluğunun, bilinçsizce belirli bir eş tipini seçmenize neden olan şey olduğunu anlamalısınız.
“Tip” in özellikleri nelerdir?
İdealleştirmeye yatkınlık
Yeterli duygusal dengeye sahip olanlar, karşılıklı ve simetrik bir iletişim kurmak için benzer insanlarla bağlantı kurmaya çalışır. Aksine, duygusal olarak bağımlı insanlar üstün olarak algıladıkları insanlara çekilir ve onları idealize etme eğilimindedir.
Bu varsayılan üstünlük genellikle bir bireyin gerçekten özel olduğu anlamına gelmez. Yüksek benlik saygısı ve taşan özgüven, duygusal olarak bağımlı bir kişiyi büyüler.
Bağımlı tipler, kendilerini büyük gören insanlarda eksikliklerini bulduklarına inanır: kendini sevme. Bu nedenle, bağımlı kişinin partnerinden çok daha yetenekli olması yaygındır ve yine de ikisi de bu şekilde algılamaz.
Narsist
Bu “yüksek” benlik saygısı biçimi genellikle narsisizm ve egomaniye dönüşür. Gerçekten de, seçilen kişiler genellikle kendi merkezlidir, manipülatiftir ve empatiden yoksundur. Kendileriyle yetinen ve her türlü ayrıcalığı hak ettiklerini düşünen soğuk ve erişilemez bireylerdir.
Kendilerini aşırı değerli görüşleri, duygusal olarak bağımlı bir kişinin kendi değerini düşük görmesini mükemmel bir şekilde tamamlar. Çünkü ikincisi onu övüyor ve narsisiste teslim olarak ona hakettiğin veriyor.
Baskın
Bir tip seçmek söz konusu olduğunda bir diğer ilgili özellik, yeni partnerin baskın eğilimidir. Bunun nedeni, narsisizmlerinin ilişkide üstün bir konum arayışına girmelerine ve onları elde etmelerine yol açmaları ve onlara izin verenleri astlarına dönüştürmeleridir.
Bir kez daha, mükemmel bir binom söz konusudur. Çünkü duygusal olarak bağımlı olan kişi düşük benlik saygısı nedeniyle narsisisti gölgede bırakmaz. Aksine, ona sürekli hayranlık duyar ve över.
Ayrıca, kişinin kusurlarını görmezden gelir ve her türlü aşağılamaya ve hor görmeye tahammül eder.
Bir tip seçmek – mükemmel uyum
Bu özellikleri analiz ettikten sonra, duygusal olarak bağımlı insanlar ve narsisistler arasındaki birliğin rastgele olmadığı açıktır. Nitelikleri ve eksiklikleri birbirini mükemmel bir şekilde tamamlar, yani her biri bilinçsizce birbirlerinden aradıklarını alır.
Bu bilinçli veya kasıtlı bir karar değildir. Hiç kimse hayatlarını paylaşmak için sömürücü ve kötü davranan bir insan seçemez. Bununla birlikte, döngü boşluklara doğrudan bakma cesaretine sahip olana kadar devam edecektir.
Bu nedenle, yukarıdakilerle kendinizi özdeşleştiriyorsanız ve genellikle kendinizi asimetrik ve zararlı ilişkilerde buluyorsanız dikkatli olun. İlişkilerinizde tekrarlayan bir tip seçmenize neden olan şeyleri analiz edin ve kökenini belirlemeye çalışın. Sadece benlik saygınız üzerinde çalışarak korkularınızı ve eksikliklerinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Gördüğünüz gibi, ancak o zaman sevgi ve saygı ile,eşit olarak ilişki kurmanıza izin veren bir konumda olacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. Recuperado el, 25.
- Tello Carrillo, J. D. C. (2016). Autoestima y dependencia Emocional en los Adolescentes de Tercero de Bachillerato de la Unidad Educativa Salcedo (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera Psicología Clínica).
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.