Don Juan Manuel: Beş Alıntı

Don Juan Manuel, Orta Çağ'da yaşamış bir yazardı. Birçoğu onu ortaçağ nesir kurgu edebiyatın ilk temsilcisi olarak görüyor. Dahası, bu yazımızda, Don Juan Manuel'in en önemli alıntılarından, onun düşünce tarzını en çok ortaya koyan sözlerinden bazılarını derlemek istedik.
Don Juan Manuel: Beş Alıntı
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Dahası, bu yazımızda, Don Juan Manuel’in en önemli alıntılarından, onun düşünce tarzını en çok ortaya koyan sözlerinden bazılarını derlemek istedik.

Bununla birlikte, konuya  girmeden önce, Don Juan Manuel’in Kral Alfonso XI’nın öğretmeni olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca, pek çok eserin yazarı olsa da en öne çıkan eseri: Kont Lucanor’un Masalları’dır.

Okumak üzere olduğunuz Don Juan Manuel’in sözleri eski İspanyolca’dan günümüz İngilizcesi’ne uyarlandı. Ancak yine de size eski gibi gelebilirler.

1. Don Juan Manuel: Bazı arkadaşlıkların yararları hakkında

“Yalancıların dedikoduları ve yaptıkları nedeniyle iyi adamlarla dostluğunuzu bitirmeyin.”

Don Juan Manuel’in sözlerinin ilki, yalan söyleyen insanlara karşı açık ve doğrudan bir eleştiridir. Yani, başkalarına karşı büyük bir kıskançlık hissettiklerinden ya da başkalarına zarar vermek amacıyla sistematik olarak yalan söyleyenlere. Örneğin, bu yazar onları iyi insanlara doğru çağırırken.

Bunun sonuçları, çoğu zaman, yarı gerçeklerin etrafta dolanmasıdır. Dahası, arkadaş olarak gördüğümüz bazı kişilerin itibarına veya bakış açısına zarar verebilirler. Bu nedenle Don Juan Manuel bizi dedikodulara ve yalanlara karşı dikkatli olmamız konusunda uyarıyor.

uzun burunlu silüetin burnu kuş sürüsüne dönüşüyor.

2. Fantezilerden uzak durun

“Kanıtlanmış gerçeklerde güvenebilirsiniz. Ama fantezilerden kaçmalısınız. ”

Sık sık düşmeye meyilli olduğumuz bir tuzak Don Juan Manuel’in ifade ettiği fantezilerdir. Bunu hayallere dalmak veya romantik kavramlara dalıp gitmek olarak tanımlayabiliriz. Bunun sonucu genellikle gerçeklikten tamamen uzaktır.

Bununla birlikte, fantezilerden gerçekleri nasıl ayıracağınızı merak edebilirsiniz. Don Juan Manuel bunu açıklamıyor. Her birimizin tamamen farklı bir gerçeklik algısına sahip olması göz önüne alındığında açıklamak imkânsız olacaktır. Temelde bu deneyimlerimize dayanır ve hepsi geçerlidir.

3. Korkmadan istediğinizi yapın

“Yanlış yapmadığınız sürece, eleştiri korkusundan, her şekilde daha uygun olduğunu düşündüğünüz şeyi yapmaktan vazgeçmeyin.”

Korkunun günümüzün en büyük kötülüklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Açıkçası, bu felç edici duygu 13. ve 14. yüzyıllarda zaten mevcuttu. Başkalarının söyleyeceklerinden ve eleştirilmekten korkumuz istediğimizi yapmamızı engeller. Bu korku gereksizdir.

Don Juan Manuel’in bu üçüncü cümlesi, başkalarının bize veya eylemlerimizle ilgili söylediklerine veya işaret ettiklerine o kadar önem vermemiz gerekmediğini hatırlatıyor. Yanlış bir şey yapmadığınızdan eminseniz, devam edin. Aksi takdirde, çok da uzak olmayan bir gelecekte daha iddialı davranmadığımız için pişman olacağız.

4. Don Juan Manuel: alkolü kötüye kullanma konusunda

“Şarabın birçok erdemi var ama yanlış kullanıldığında zararlıdır.”

Orta derecede tüketildiğinde şarabın sağlığımıza zararlı olmadığının farkındayız. Bununla birlikte, yazarın bizi uyarmaya çalıştığı şey de tam olarak budur: ya alkolün yanlış kullanımı ve alkol alımı üzerindeki kontrolünü kaybetmek. Tabii ki, bu kavramı hayatımızın diğer alanlarına da uygulayabiliriz. Çünkü fazla olan her şey bize faydadan çok zarar verecektir. İfadede belirtilen örneği takiben, şarap tam olarak zararlı değil, ama bizim alkol üzerindeki kontrolsüzlük tehlikeli.

Alkol alan üzgün adam.

5. Övgüler aldatmaları gizleyebilir

“Sizi hak ettiğinizden daha fazla övenlere dikkat edin; sizi aldatmaya çalışıyorlar. ”

Don Juan Manuel’in bu cümlesiyle bitiriyoruz. Hepimiz kendimizle ilgili güzel şeyler duymayı sevsek de, alabileceğimiz aşırı övgüye dikkat etmemiz için bizi uyarır. Yazarın belirttiği gibi, bunun ardındaki güdülerin aldatıcı olduğu birçok örnek vardır.

Don Juan Manuel’in aldatma ile kastettiği, diğer insanların övgülerinin altında başka amaçlar olabileceğidir. Örneğin, karşılığında bir şey isteyebilir veya bizi manipüle edebilirler. Bu nedenle, bazı övgülerin doğru olup olmadığına çok dikkat edin.

Daha önce hiç Don Juan Manuel’i duymuş muydunuz? Tales of Count Lucanor’u okudunuz mu? Bu ifadeler, Orta Çağ’da önemli olan değerleri daha iyi anlamanızı sağladı mı? En çok hangisini beğendiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Casalduero, J. G. (1975). El Conde Lucanor: composición y significado. Nueva Revista de Filología Hispánica24(1), 101-112.
  • De Stefano, L. (1962). La sociedad estamental en las obras de Don Juan Manuel. Nueva revista de filología hispánica16(3/4), 329-354.
  • Gómez Redondo, F. (1992). Géneros literarios en don Juan Manuel. Cahiers d’Études Hispaniques Médiévales17(1), 87-125.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.