Logo image
Logo image

Çocuklarda Dayanıklılığı Kazandırmak İçin 7 İpucu

4 dakika
Çocuklarda Dayanıklılığı Kazandırmak İçin 7 İpucu
Son Güncelleme: 22 Şubat, 2019

Çocukken bazı nitelikleri geliştirebilecek olsak, kendimizi çok fazla problemden kurtarırdık. Onlardan biri şüphesiz dayanıklılıktır. Çocuklukta dayanıklılığı teşvik etmek mümkündür. Çocuğun bu değerli özelliği kazanması için yaşlı olması gerekli değildir.

Dayanıklılığın insanların olumsuzluklar karşısında ayakta durmasına, zorlukların üstesinden gelmesine ve onlarla güçlenmesine olanak tanıyan bir nitelik olduğunu unutmayın. Tabii ki, bir çocuğun sorunları yetişkinlerin sorunlarından farklı bir boyuttadır. Ancak bu, dayanıklılığın desteklenmeyeceği anlamına gelmemektedir.

“İnsanlar, ihtiyaç duydukları yardım elinin kendi kollarının ucunda olduğunu anlamaları üzerine daha güçlü bir hale getirildi.”

– Sidney J. Phillips


Size, çocuklarda dayanıklılık sağlamanıza yardımcı olacak bir dizi strateji göstereceğiz. Çok basit ve bazen de çok açık şeyleri içermektedir, fakat çoğu zaman bunlar unutulmaktadır. Bunun olmasına izin vermeyin, bir çocuğun daha dirençli olmasına yardımcı olduğunuz için size hayatı boyunca minnettar olacağından emin olabilirsiniz.

Nasıl arkadaş edinileceğini öğrenmek

Dayanıklılığı artırmak için onlara nasıl arkadaş edinileceğini öğretmek gerekir. İzolasyon, güvensizliği ve korkuyu teşvik eden bir faktördür. İzole edilmiş bir çocuk, dikkat etmemiz gereken bir çocuktur. Tüm çocukların, kendilerini sosyal olarak yönetme konusunda büyük bir kapasiteye sahip olmadığını hatırlamak gerekir; bu nedenle onlara bu görevde yardım eli uzatmak iyi olacaktır.

Some figure

Onlara arkadaş edinmelerini nasıl öğretiriz? Çok dikkatli olun. Arkadaşa sahip olmamak, bir çocuk için çok hassas bir konu olabilir. Bu nedenle, bu durumdan sorumlu olduklarını ima etmek iyi bir fikir değildir. Eğer bunu yaparsak, şu iki tutumdan birini benimserler: kendini korumak için kapanmak ya da birisi tarafından kabul edilebilmek için çaresizce veya hatta çok tehlikeli bir şey yapmak.

Diğer bir yandan, arkadaşı olmayan bir çocuk normalde güvensiz bir çocuktur. Bu nedenle, biz yetişkinler olarak, toplumsal ortamda doğru yaptıklarını onlara anlatarak güvenliklerini güçlendirmek zorundayız. Onları düzeltebiliriz de, ancak her zaman belirli davranışlara odaklanmalıyız ve yalnızca çocuğun güvendiği kişilerin karşısında bunu yapabiliriz.

Başkalarına yardım etmenin kendini nasıl güçlendirdiğini öğrenmek

Dayanışma ve işbirliği, duygusal gelişmenin temelidir. Çocuk diğerlerine nasıl yardım edeceğini öğrendiyse, daha yararlı ve değerli hissedecektir. Aynı zamanda empati kurma becerisini de güçlendirecektir. Gelecekte, bu onun psikolojik gücünün temel direklerinden biri olacaktır.

Yardımcı davranışı teşvik etmenin en iyi yolu örnektir. Önce ona yardım ederek ve ailede bu tutumu teşvik ederek. Oyun oynamak, takım olarak çalışmanın faydalarını görüp, kendisini kanıtlaması için harika bir yoldur.

Bir rutin yaratmak ve sürdürmeyi öğrenmek

Bir rutinin kurulması, özellikle küçük çocuklar için çok önemlidir. Bu, onlara bir güvenlik ve istikrar hissi verir, korkuları ve endişeleri azaltır çünkü bir sonraki adımın ne olacağını bilirler. Dahası, rutinler, düzgün bir şekilde yaşamakta olup olmadıklarını değerlendirmelerine izin verir.

İlk adım, yatma ve kalkma saatidir. Yemek saatleri de belirlenmelidir. Okul, ödev ve hatta dinlenme vakti için de aynı şey geçerli olmalıdır. Bu zamanlar yalnızca eğer ortada iyi veya geçerli bir sebep varsa değiştirilmelidir.

Some figure

Kendine bakmayı öğrenmek

Yapmaya çalıştığımız şey dayanıklılığı artırmak ise, çocuk nasıl sorumluluk sahibi olunacağını bir amaç ile öğrenmelidir: kendi refahı. Bu, kendine bakması gerektiği anlamına gelmez; daha ziyade, yalnız olduğu zamanlarda, ebeveynleri veya yetişkin aile bireyleri olmadığında fiziksel ve duygusal refahını düşünmesi anlamına gelir.

Onlara yemek yedirirken, bunun ona neden iyi geldiğini ve neden önemli olduğunu da açıkça belirtmeniz önemlidir. Aynı zamanda sporun, gülmenin, hijyenin ve kişisel görünümün önemini vurgulamak da iyidir. Her durumda, pratik yaparak kendine bakmayı öğrenecektir.

Nasıl dinleneceğini öğrenmek

Dinlenmek de iş kadar önemlidir. Faaliyetleri düzgün bir şekilde yerine getirmek için vücudunuzun dinlenmesi ve zihnin açık olması iyidir. Örneğin, aklımıza aldığımız tüm bilgileri özümsememize ve işlememize izin vermezsek çok çalışmamız hiç de kullanışlı değildir.

Some figure

Daha önce de söylediğimiz gibi, iyi bir örnek olmalısınız, siz de dinlenmek için kendinize vakit ayırıyor olmalısınız. Öte yandan dinlenme, illaki hiçbir şey yapmamak anlamına gelmez. Çoğu zaman, çok fazla dikkat gerektirmeyen etkinlikler yaparak da bundan faydalanabiliriz.

Nasıl hedefler koyulacağını öğrenmek

Bu çok geniş kapsamlı bir unsurdur. Çocuğun yetenekleri ve kaynakları ile birlikte makul hedefleri nasıl ayarlayacağını öğrenmesi iyi bir şeydir. Fiziksel açıdan zorlayıcı, ancak aynı zamanda ulaşılabilir olacak hedefler koymayı öğrenmeleri, benlik saygılarını güçlendirmede onlara uzun bir mesafe kat ettirecektir. Çocukluk döneminde veya bütün hayatında da işe yarar.

Öte yandan, sadece hedeflere ulaşmanın ötesinde, çocuğun da tatmin edici hedeflere ihtiyacı vardır. Örneğin, okulda belirli bir not almalarını istemek yerine, bazı çalışma tekniklerini öğrenme hedefini belirlemek ve bu teknikleri her gün birkaç dakika boyunca uygulamak daha iyi olur. Yaptıklarında ise bunu kutlayın. Onların büyük bir başarı olduğunu görmelerini sağlayın.

Zorlukları çözülebilir bir meydan okuma gibi görmeyi öğrenmek

Bir çocuğun zor gördüğü birçok küçük gündelik görev vardır. Onların kırılgan ve olgunlaşmamış olduklarını unutmayın. Onlara göre, raftaki bir kavanoza erişememek bile büyük bir hayal kırıklığının kaynağı olabilir.

Some figure

İşte tam da burada devreye girip, ‘büyük problemi’ çözülebilecek küçük bir şeye dönüştürmeniz iyi bir fikirdir. Kendi davranışınız ile sıkıntının aslında gerekli olmadığını gösterin. Büyüdükçe, heyecanla durumu onunla beraber değerlendirin ve nasıl çözüleceğini görün.

Bu basit ipuçlarını uygularsanız, çocuğun daha dirençli olmasına katkıda bulunursunuz. Bu, çocukluk döneminde verilirse, onun, bu çağın ve gelecek dönemlerin sorunlarının çoğundan kaçınmasına yardımcı olacak bir hediyedir. Ancak dayanıklılığı artırmak, çocuk yetiştirmenin en büyük zorluklarından biridir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.