Ağrı Algısında Yaşa Bağlı Değişiklikler

Ağrı algısını düzenleyen nörolojik mekanizmalardaki değişim yaşa bağlıdır. Yataktan kalkmak, giyinmek veya alışverişe çıkmak gibi basit hareketlerin fiziksel olarak acı verici olabileceği zamanlar vardır... Gerçekten de yaşlanmak acı verir.
Ağrı Algısında Yaşa Bağlı Değişiklikler
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Ağrı algısındaki değişiklikler kesinlikle yaşa bağlıdır. Ağrı algısı, fiziksel acının dayanılmaz hale gelebileceği noktaya kadar değişir. Bu ağrı, artrit veya diz ağrısının ötesine geçer. Siz farkında olmasanız da, ağrıyı düzenleyen nörolojik merkezler, insanlar yaşlandıkça değişir.

Görünüşe göre yaşlandıkça fiziksel değişiklikler, enerji kaybı, yavaş bilişsel gerileme ve artan ağrı algısı ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Evet, yaşlı olmanın birçok avantajı ve dezavantajı vardır. Dezavantajlardan biri, herkesin hayatının bir noktasında kronik ağrı çekeceği gerçeğidir.

Toplum, yaşlı nüfusu, ihtiyaçlarını karşılayan tedaviler sunmayarak ihmal ediyor. Fiziksel ağrının kötü yönetimi, günlük yaşamı engelleyici bir faktördür ve bazı durumlarda sosyalleşme ve hatta evden ayrılma motivasyonunu azaltır. Bu çok önemli ve hepimizin buna dikkat etmesi gerekiyor.

şakağını tutan yaşlı adam

Yaşa bağlı ağrı algısı değişiklikleri

Yaşlanmak bir ayrıcalıktır. İnsanlar yaşam döngüsü yolculukları boyunca deneyimler, bilgelik, başarılmış hedefler ve yanlarında olan önemli insanlar biriktirirler. Bununla birlikte, zaten bildiğiniz gibi, yaşlanmanın asla lehinize çalışmayan biyolojik boyutu ve duygusal ve bilişsel yönleri de vardır. Yaşlanma, fiziksel ve nörolojik gerileme ile el ele gider.

Bunun sonucunda, beyin yapısında belirli değişikliklerin ortaya çıkması nedeniyle ağrı algısı yıllar içinde değişir. Dikkat çekici bir gerçek daha var. Araştırmalar, ağrıyı kademeli olarak azaltması gereken engelleyici mekanizmaların, yaşlı bir kişinin beynini etkilediğinde çalışmadığını ortaya koydu. Başka bir deyişle, ağrının azalması, genç insanlarda olduğundan daha uzun sürer.

Aşağıda bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz:

Yaşlı insanlarda anormal hiperbağlantı ve ağrı algısı

Bir süre önce, ağrı işlemenin yıllar içinde neden değiştiğine dair açıklayıcı bir çalışma yayınlandı. Balear Adaları Üniversitesi Bilişsel-Afektif Sinirbilim ve Klinik Psikoloji Bölümünden (CAN CLIP) araştırmacılar, Lüksemburg Üniversitesi ile işbirliği içinde şunları keşfettiler:

  • Yaşlı insanlarda, birincil somatosensoriyel alanda ve beynin ön bölgelerinde anormal hiperbağlantı olduğuna dair kanıtlar vardır.
  • Bu değişikliklerin sonuçları nelerdir? Ağrı hissi yoğunlaşır ve kaybolması daha fazla zaman alır.
  • Ağrıyı engelleme yeteneği, özellikle akut bir ataktan sonra kronik ağrı riskini artırır.

Yaşlı insanlar her zaman uygun ağrı tedavisi aramazlar

Washington Üniversitesi, 2012’de düşündürücü bir araştırma yaptı. Ağrıyı algılama biçiminin yıllar içinde değiştiği doğrudur. Ancak toplum bunu normalleştirme noktasına gelecek kadar kabul ediyor. Bu, birçok yaşlı insanın “yaşlanmanın ağrıya tahammül etmeyi öğrenmek” olduğunu varsaydıkları için doktora gitmediği anlamına gelir.

Belli bir yaşa geldiğinizde fiziksel ağrı yaşamanın normal bir şey olduğu fikri büyük bir sorundur. Ayrıca, bu araştırma, yaşlı insanların nadiren tıbbi yardım aradıklarını, çünkü genellikle ağrının yaşlanma sürecinin kaçınılmaz bir parçası olduğuna ikna olduklarını ortaya koyuyor. Bu yetmezmiş gibi, doktorlar nadiren uygun tedavileri reçete ederler.

Yaşlı yetişkinlerin önemli bir kısmı, multidisipliner bir yanıt gerektiren kronik ağrı yaşar. Bu yaşlı grup için spesifik ilaçlara ek olarak psikolojik terapi ve fizyoterapi uygulamaları da çok faydalıdır.

yanaklarını tutan mutlu kadın

Ağrı işlemedeki değişiklikler yaşa bağlıdır ve kişinin yaşam kalitesini etkiler

SED, kronik ağrıyı bir semptom olarak değil bir hastalık olarak tanımlar. Bu nedenle, ağrı algısı yıllar içinde değiştiğinden ve kronik bir durum kazandığından, bu gerçeğin daha fazla farkına varmanın zamanı geldi.

Sonunda hepimiz yaşlanacağız ve yaşlıların haysiyetle yaşayabilmek için daha iyi stratejilere ihtiyacı olacak. Ağrı, yaşla birlikte ortaya çıkan “normal bir şey” olmadığı için ağrıyı tedavi etmek bir önceliktir.

İnsanların bu gerçeği azaltacak araçlara ihtiyacı var. Bu nedenle, büyükanne, büyükbaba ve ebeveynlerimize, onlara yaşam kalitesini garanti etmek için daha iyi ve daha kapsamlı mekanizmalar sağlamak çok önemlidir.

Nüfusun yaşlanması, tıbbi, psikolojik ve terapötik kaynaklar gerektiren büyük bir zorluktur, çünkü ağrıyla yaşamak bizi engelli hale getiriyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cruz-Almeida Y, Fillingim RB, Riley JL 3rd, Woods AJ, Porges E, Cohen R, Cole J. Chronic pain is associated with a brain aging biomarker in community-dwelling older adults. Pain. 2019 May;160(5):1119-1130. doi: 10.1097/j.pain.0000000000001491. PMID: 31009418; PMCID: PMC6752890.
  • González-Roldán A, M.; Terrasa, J. L.; Sitges, C.; van der Meulen, M.; Anton, F. & Montoya, P. (2020) «Age-Related Changes in Pain Perception Are Associated With Altered Functional Connectivity During Resting State». Frontiers in Aging Neuroscience. 12:116. doi: 10.3389/fnagi.2020.00116
  • Michael J. Farrell, PhD, Age-Related Changes in the Structure and Function of Brain Regions Involved in Pain Processing, Pain Medicine, Volume 13, Issue suppl_2, April 2012, Pages S37–S43, https://doi.org/10.1111/j.1526-4637.2011.01287.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.