Yabancılarla Konuşurken Neden Bazen Daha Az Çekingen Hissederiz?

Yabancılarla Konuşurken Neden Bazen Daha Az Çekingen Hissederiz?
Fátima Servián Franco

Yazan ve doğrulayan psikolog Fátima Servián Franco.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bazen tanımadığınız insanlarla konuşurken, uzun süreli dostlarınız ya da aile üyelerinizle birlikte olduğunuzdan çok daha az çekingen olursunuz. Bunun sebebi, yabancı insanların sizi mükemmel bir karaktere sahip olan ideal bir insan olarak değil, sadece olduğunuz gibi görmeleridir. Bu, başka insanlarla muhatap olduğunuzda ya da kendinizi ifade etmeye çalıştığınız zamanlarda sizi oldukça özgürleştiren bir durumdur.

Kanadalı araştırmacı John Helliwell, yabancılarla konuşmanın sizi memnun eden hatta mutluluk seviyenizi arttıran bir durum olduğunu iddia etmektedir. Helliwell’e göre yabancılarla konuşmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor; çünkü bu, çok basit bir şekilde bir alçak gönüllülük ve dostluk eylemi olarak görülüyor.

Hepiniz ailenizden “Yabancılarla sakın konuşma” uyarısını işitmişsinizdir. Yetişkinlerin, çocuklarını olası tehlikelerden korumak için söyledikleri bu cümle, belli bir yaşa gelene kadar aslında mantıklıdır. Ancak, Journal of the Mental Environment tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, tanımadığınız biriyle konuşmak mutluluk benzeri bazı olumlu hisleri yaşamanızı sağlıyor. 

Birbiriyle sohbet eden iki yabancı

Psychological Science tarafından yayınlanan bir diğer çalışma ise, üç yaşından büyük çocukların kendileriyle iletişime geçen kişilerin güvenilir olup olmadığını, hatta onlardan uzak durmaları gerekip gerekmediğini ayırt edebildiklerini belirtiyor. Yedi yaşına geldiklerinde ise bu ayrımı yetişkinlerle aynı hassasiyet seviyesinde yapabiliyorlar.

Gördüğünüz gibi, yabancılarla etkileşimde bulunmak psikolojiniz üzerinde pozitif etkiler yaratmaktadır ve bunlar kendi sosyal çevrenizle girdiğiniz iletişimden doğan etkilerden oldukça farklıdır. Şimdi bu konuyu biraz daha ayrıntılı inceleyelim.

“Adalet tarafsız olmaktır. Yalnızca yabancılar tarafsızdır.”

– George Bernard Shaw

Yabancılarla iletişime girmek bizi daha üretken hale getirir

Singapur Yönetim Üniversitesi profesörü Sheen S. Levine, sadece sahip oldukları bilgi birikiminin değil, aynı zamanda kullandıkları edimsel bağlantıların da şirketlere rekabet gücü kazandırdığını belirtiyor. Bunun sebebi, birbirini pek tanımayan iş arkadaşlarının arasında geçen spontane sohbetlerde herhangi bir beklenti olmaksızın sadece işle ilgili bilgi alışverişi yapılmasıdır.

British Columbia Üniversitesi profesörü Elizabeth Dunn’a göre yabancılarla konuşmak kişisel mutluluğunuzu arttırıyor ve bu durum da üretkenliğinizi doğrudan etkiliyor. Tanımadığınız insanların anlattıklarınızı dikkatle dinlemesi ve size değer vermesi, kişiliğinizin güçlenmesine katkıda bulunuyor.

“Her insan kendi doğal yetenekleri doğrultusunda ve doğru zamanda, başka hiçbir şeye karışmaksızın yalnızca bir işle meşgul olduğunda, her şey daha üstün nicelik ve nitelikte, ve daha kolay üretilecektir.”

– Platon

Bizden hiçbir beklentileri olmadığı için yabancılarla konuşmayı tercih ederiz

Sizi sadece olduğunuz haliyle gördükleri için yabancılarla konuşmayı tercih edersiniz. Çünkü yabancıların, sizinle ilgili önceden oluşturdukları bazı düşünceleri yoktur. Sizi önceden tanıyan ve aranızda kişisel bir ilişki olan kişilerle konuşurken duygularınızı belli bir seviyede kontrole etme ihtiyacı hissedebilirsiniz.

İyi bir ruh halinde olmadığınızda iki türlü duygu hissedersiniz. Modunuz çok iyi bir durumda değilse, sizi tanıyan ve yakın olduğunuz kişilere karşı daha saldırgan olabilirsiniz, çünkü bunu yapmaya hakkınız olduğunu bilirsiniz. Bu kişilerle iletişim kurarken sınırların nerede başlayıp bittiği bellidir. Diğer taraftan, sokakta karşılaştığınız bir yabancı ile etkileşime geçtiğinizde ise daha arkadaşça ve kibar bir tutum sergilersiniz.

CBC’de çıkan Yabancılarla Konuşmak Mutluluk Seviyenizi Artırıyor isimli makale, British Columbia’da psikoloji profesörü olan Elizabeth Dunn’ı bu konuda bir araştırma yapmaya itti. Bu araştırmanın sonucunda ortaya çıkan bir gerçeğe göre yabancılarla iletişime geçtiğinizde, tanıdığınız kişilere oranla daha uyumlu ve uzlaşmacı bir tutum sergiliyorsunuz. Bu durum da sonuç olarak duygusal durumunuzu daha pozitif bir hale getiriyor. Bu sayede kendinizi toplumun bir parçası gibi hissedebiliyorsunuz.

Bu nedenle yabancılarla konuşmak, duygusal durumunuzu dengede tutmanıza yardımcı oluyor ve bu sayede içinde bulunduğunuz durumu dışarıdan gözlemleme fırsatını yakalıyorsunuz.

Gördüğünüz gibi yabancılarla konuşmanın birçok psikolojik faydası bulunuyor. Sadece sosyal anlamda güçlenmenizi sağlamıyor, kendinizi daha iyi ve değerli hissetmenize neden oluyor. Tanımadığınız kişilerle iletişime geçmek, sosyal becerilerinizi geliştirmeniz için de çok iyi bir fırsat. Yabancılarla iletişime geçerek bir topluluğun parçası gibi hissediyorsunuz ve bu da kendinizi daha iyi hissetmenize neden oluyor.

“Arkadaşlar bize nasıl olduğumuzu soran ve karışılığında bir cevap bekleyen garip varlıklardır.”

– Ed Cunningham


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.