Stresin Vücudunuz Üzerindeki Etkisi - Bilmeniz Gereken Semptomlar

Stresin Vücudunuz Üzerindeki Etkisi - Bilmeniz Gereken Semptomlar
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Stresin vücudunuz üzerindeki etkileri, inandığınızdan çok daha geniş kapsamlı. Gerilim ve negatif zihinsel durum uzun süreler boyunca kalırsa, sağlığımızı ciddi şekilde etkiler ve bizi örümcek ağındaki bir böcek gibi tuzağa düşürür. Kronik stres birikip bizi etkiliyor, zayıflatıyor ve günümüzün gündelik hayatının koşuşturmacasıyla başa çıkmak için bize hiç enerji bırakmıyor.

Stres, neredeyse herkesin hedeflerine ulaşmak imkansız bulduğunda kullandığı bir sesli kelimedir. Gün kısa ama yükümlülükler listemiz çok uzun olduğunda… Baş ağrımız dayanılmaz olduğunda ve görevler sonsuz göründüğünde… Hepimiz, bir şekilde, bu rahatsızlık hissi yaşamışızdır. Stres, insanın en kötü düşmanlarından biridir.

“Stresin, sinir sistemini doğrudan etkilediği ve ayrıca grip, soğuk, uçuk gibi bulaşıcı hastalıklar üreteceği konusunda daha fazla kanıt var.”

– Bruce McEwen, Yankobilim, Yale Üniversitesi

Şimdi, bu hislerin arkasında iç gerçeklikler, etkileri ve sonuçları vardır. Bu bozukluğun vücudumuzda sahip olabileceği etkiden bahsediyoruz, çünkü bize karşı koyar ve birçok temel işlevimizi etkiler. İlk etapta akılda tutulması gereken bir gerçek, stresin beynimizi değiştiriyor olmasıdır. Stres yaşamlarımızda kalıcı bir şey haline geldiğinde, hafızamız bozulur, bazı yapılar bozulur ve bilişsel bir düşüş gelişir. Depresyon meydana geldiğinde daha büyük bir risk vardır.

Zararsız bir şeyden bahsetmiyoruz. Stres sadece bir vızıltıdan ibaret değildir, bu bir bozukluktur. Hayatlarımıza bir iz bırakan ve canlılığı, enerjiyi ve tabii ki sağlığı alıp götüren bir gerçeklik.

Stresin vücudunuza etkileri

Stresin vücudunuz üzerindeki etkileri, beynimizin çok spesifik bir alanı olan hipotalamus tarafından kontrol edilir. Bu ilginç bölge neredeyse bir radar gibi davranır. Endişe, korku ve endişeyle dolu zihinsel düğümlere çok duyarlıdır. Tüm bu mesajları bir tehdit olarak algılar ve anında, vücudumuza bir uyarı sinyali verir ve kaçmamız gerektiğini söyler.

Bu endişe verici bilgi ile karşı karşıya kalınca, vücudumuzda inanılmaz derecede karmaşık bir yanıt tetiklenir. Başlangıç olarak hipofiz bezi ve adrenal korteks, stres hormonlarını serbest bırakır. Bu hormonlar kortizona çok benzer elementler içerir. En önemli olanı kortizol olan glukokortikoidler olarak adlandırılır.

Glukokortikoidlerin pozitif tarafı ve olumsuz tarafı vardır. Belirli bir anda ve sınırlı bir süre için serbest bırakılırlarsa, daha esnek bir şekilde tepki vermemize yardımcı olurlar. Herhangi bir durumda elimizden gelenin en iyisini kullanmaya yardımcı olurlar. Bununla birlikte, eğer bu salınım sürekli ise, her gün yaşanıyorsa, stresin vücudunuz üzerindeki etkileri muazzamdır. Bazılarına bir bakalım.

kalbi ağrıyan kadın

Solunum ve kalp semptomları

Stres hormonları, hem solunum sistemini hem de kardiyovasküler sistemi doğrudan etkiler. Beynin oksijenden zengin kanı vücudun her tarafına hızlı bir şekilde dağıtma çabasıyla daha hızlı nefes alırız ve böylece tehditlere olabildiğince çabuk tepki verebiliriz. Bu şüphesiz büyük bir risktir, çünkü taşikardi ve hipertansiyona neden olabilir.

Bir başka fenomen de meydana gelir – kan damarları kaslara daha fazla oksijen getirmek için daralır, böylece bu sözde tehditlerden “kaçabiliriz”. Bu, hem kalbimizin hem de beynimizin daha az oksijen ve besin alacağı anlamına gelir.

Sindirim sisteminiz üzerindeki etkiler

Vücudunuzdaki stresin başka bir etkisi de sindirim sistemimizdir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Karın ağrısı
  • Ülser
  • Sindirim problemleri
  • Gastrik reflü
  • İshal veya kabızlık
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Stres, daha fazla enerji elde etmek için karaciğeri daha yüksek kan şekeri (glikoz) üretmeye zorlar. Bu diyabet hastaları için daha büyük bir risk oluşturur
  • Kolit ve bağırsak iltihabı
karın ağrısı


Obezite veya kilo kaybı

Bu etki insandan insana çok değişebilir. Stresli durumlarla karşılaştıklarında, duygusal isteklerini gidermek için daha çok yemek yiyen ve kalori alımını arttıranlar vardır. Diğer insanlar ise, iştahlarını tamamen kaybedebilirler.

Saç kaybı

Stres nedeniyle saç dökülmesi oldukça yaygındır. Kandaki kortizolün yüksek seviyeleri saç köklerini zayıflatır ve ilerleyen bir saç dökülmesi oluşabilir. Ayrıca daha küçük alanlarda saç dökülmesinin görülebileceği ve lokal kellik görülebilen alopesi areata’dan da muzdarip olabiliriz.

Menstruasyondaki değişiklikler

Kronik stresin genellikle hormonal sistemimizde ciddi etkileri vardır. Kadınlarda en belirgin semptomlardan biri, çok düzensiz adet döngüsünün ortaya çıkmasıdır.  Stres yaşayan kadınların adet dönemi gecikebilir, adet  gelmeyebilir veya adet akışı normalden daha az olabilir.

Zayıf bağışıklık sistemi

Stresin vücutlarımız üzerindeki etkileri bağışıklık sistemimizi büyük ölçüde etkileyebilir. Duygusal stres savunmamızı zayıflatır. Eğer onunla düzgün bir şekilde ilgilenmezsek ve uzun süre stres altında kalırsak, bağışıklık sistemimizin tepkisi azalır ve farklı koşullara karşı daha savunmasız olmaya başlarız. Bu koşullar arasında:

  • Grip ve soğuk algınlığı
  • Uçuk
  • Alerjiler
  • Cilt problemleri
  • Yaraların ya da yaralanmaların daha yavaş iyileşme süreci.
hastalanmış adam

Sonuç olarak, stresin bedenlerimiz üzerindeki etkilerinin muazzam olduğu açıktır. Bazen bu bağlantıyı göremeyiz ve semptomlarımızın nereden geldiğini, gerçek tetikleyicinin ne olduğunu anlamadan ilaç ve diğer tedavi türlerine başvururuz. Bu alandaki uzmanlar, insanların genellikle belirtileri nasıl tanıyacağını bilmediklerini söylüyor.

Kronik stres diyabete neden olabilir, uykusuzluk veya bilinmeyen bir alerjimiz kalıcı baş ağrılarına neden olabilir. Bunlar içimizde gizlenen görünmeyen bir düşman olabilir ve tüm bunları hesaba katmak için elimizden geleni yapmamız gerekir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.