Steve Jobs: Neden Çocuklarını iPad Olmadan Yetiştirdi

Steve Jobs: Neden Çocuklarını iPad Olmadan Yetiştirdi

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2018

Son günlerde medyada Steve Jobs’un çocuklarına iPad ve iPhone gibi kendisinin en muhteşem icatlarının kullanımını yasakladığı haberleri yer aldı.

“Steve Jobs’un çocuklarını bu teknolojik cihazları kullanmaktan alıkoymasının sebebi ne olabilirdi?”

2010 yılında, New York Times’dan gazeteci Nick Bilton’a verdiği röportajda, Jobs’a “Çocuklarınız iPad’i seviyor, değil mi?” diye sorulunca Jobs: “Hiç kullanmadılar, evde çocukların kullanabileceği teknolojik imkanları sınırlıyoruz.” cevabını vermişti.

“Dünyayı değiştirebileceklerini düşünecek kadar çılgın olanlar dünyayı değiştirenlerdir.”

– Steve Jobs

steve jobs

Steve Jobs’un çocuklarının iPad kullanmamasının sebebi

En çok istenen teknolojilerin yaratıcısı olan isim, sürekli kullanımın yaratabileceği tehlikeleri fark eden çok az kişiden biri.

Pek çoğumuz Jobs’un evinin her aile üyesinin kendi iPhone’unun ya da iPad’inin keyfini çıkardığı, dokunmatik ekranlar ve sensörlerle dolu bir teknoloji cenneti olduğunu hayal ettik.

Aslında, Silikon Vadisi’nin en ünlü şirketlerinin liderlerinin çoğu, çocuklarının bilgisayar, telefon ya da tablet ekranlarını kullanma sürelerini kısıtlıyor. Bu açıdan Jobs’un yaptığı şey en azından içinde bulunduğu çevrede oldukça normal karşılanıyor.

Teknolojiyi haddinden fazla kullanmak bağımlılığa sebep olabilir

Bunun bir örneği, 3D Robotics şirketinin yöneticisi, “dronelar”ın yaratıcısı ve “teknolojinin tehlikelerini ilk elden” yaşadığını ve deneyimlediğini söyleyen Chris Anderson. Sonuç olarak, çocuklarının teknolojiye erişimini kısıtlıyor. Anderson da bir röportajda “Bağımlılığı yaşadım ve aynı şeyi çocuklarımın da yaşamasını istemiyorum.” sözlerini paylaşıyor.

Twitter’ın Kurucu Ortağı Ewan Williams, çocuklarının iPad’ler yerine kitaplarla büyüyüp gelişmesini tercih ettiğini itiraf ediyor. O ve eşi Sara, çocuklarının ilgisini çekeceğini düşündükleri yüzlerce kitap alıp bu kitapları evin her köşesine yerleştirmişler.

Teknolojinin haddinden fazla kullanımın bazı insanları elektronik cihazlara bağımlı hale getireceği zaten kanıtlandı. Ayrıca negatif ve şiddet dolu içerik tehlikesi de mevcut. Sosyal olarak geçirdiğimiz evrim ilginç: şimdi aileler çocuklarının dikkatini başka yöne çekmek için televizyon yerine cihazlara yöneliyor ve iPad’ler de eğitimden sorumlu.

arkadaşlar kahveler ve masada telefonlar

Teknolojik cihazları kullanmanın pozitif yönü

Bugün, zekamızı canlandırmamızı ve geliştirmemizi sağlayacak sayısız uygulama ve cihaz olduğu gerçeğini ne inkar edebiliriz ne de ondan kaçabiliriz. Teknolojinin karanlık tarafı, yavaş yavaş insan iletişiminin yerini aldığı ve sevgi üzerine kurulu öğretileri bir kenarda bıraktığı fikri.

Eğer bu konuda size fikrinizi sormuş olsaydım, büyük ihtimalle, teknolojiyle iletişimi koparmanın oldukça katı ve radikal bir tedbir olacağını söyleyerek bana cevap verirdiniz. İçinde yaşadığımız dünyanın önemli bir parçası olduğu için de böyle bir yasağın mantıksız olacağını söylerdiniz. Belki de böyle bir yasağın çocuklarda sosyal soyutlanmaya sebep olabileceğini belirtirdiniz.

Tüm bunlara rağmen, teknolojinin gerçek faydasını sorgulamış olan aileler arasındaki yatkınlık bizi düşündürüyor. Özellikle de çocukların teknolojiye erişmesinin kolaylığı göz önüne alındığında.

Belki de yapılabilecek en faydalı ve akıllıca şey bu cihazların kullanımını sınırlamak. Çocuklarımızın ve çiftlerin bir anda teknolojiyle bağlarını kopartacakları egzersizler yapmayı deneyin. Dünyayla birlikte olun ve tabiat anayla daha fazla iletişim kurun. Çoğu kişinin halen ütopya olarak gördüğü bir şey. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

“Başkalarının fikirlerinin gürültüsünün iç sesinizi bastırmasına izin vermeyin.”

– Steve Jobs


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.