Logo image
Logo image

Stephen Hawking'in Hayata Dair 21 Sözü

4 dakika
Stephen Hawking'in Hayata Dair 21 Sözü
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial
Son Güncelleme: 19 Temmuz, 2018

Stephen Hawking: bizleri yıldızlara yakınlaştıran bilim insanı. Kara delikler ve evrenin başlangıcı hakkında teoriler üreten ve tekilliği (singularity) keşfeden kişi.

O, bizlerin kara delikler aracılığıyla zamanda yolculuk yapma hayalleri kurmasına neden olan bilim insanıydı. Evren hakkındaki görüşlerimizi değiştirmişti. Hepimizin hayran olduğu, ama çoğumuzun tanımadığı bir adamdı. Ve maalesef bu yıl aramızdan ayrıldı.

Kendini bilime adamış, çağımızın en bilge insanlarından biri olan Hawking’in oldukça güçlü ve etkileyici bir karakteri vardı. Üstün zekası ile genç yaşta dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı, fakat daha sonra yaşamı yitirmesine neden olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalandı.

Some figure

Hastalığının kötü seyrine rağmen, Stephen Hawking hayata tutunmayı başardı. Oysa ki, hastalığı 21 yaşında, henüz Oxford’da okuyorken teşhis edildiği zaman doktorlar tarafından en fazla iki yıl yaşayabileceği söylemişti.

Neyse ki, her şeye rağmen bedeni ve üstün zekası 50 yıl daha ışık saçmaya devam etti. Bu, Stephen Hawking’in böylesine ilham verici bir insan olmasını sağlayan nedenlerden sadece biridir. Dünyaya teorik fizik ve astrofizik gibi konularda büyük bir bilgi mirası bırakmıştır.

Stephen Hawking sözleri: olağanüstü düşünceler

Stephen Hawking’i düşündüğümüz zaman aklımızda birçok soru işareti belirir. Bu sorulardan en ilginç ve merak uyandırıcı olanı şudur: “Onun gibi düşünmek nasıl olurdu?” Bu soruyu cevaplamak kesinlikle imkansız. Fakat onun ahlaki prensiplerini ve yaşam, dünya ve evren hakkındaki düşüncelerini detaylı bir şekilde inceleyebiliriz.

Tüm dünyayla paylaştığı düşüncelerini sizlere aktarmanın onu her zaman hatırlamanıza yardım edeceğini düşündüğümüz için bu yazımızda Stephen Hawking’in en çok bilinen sözlerini derledik. Bu mükemmel insana -dünyamızı terk eden bu bilge yıldıza- olan hayranlığımızı sunmak için yapabileceğimiz en iyi şeyin bu olduğunu düşündük.

  • “Bu konuşmanın mesajı şu: Kara delikler resmedildikleri kadar siyah değildir. Onlar bir zamanlar düşünüldüğü gibi ebedi hapishaneler değildir. Kara deliklerin içinden bir şeyler, hem dışarı hem de başka bir evrene geçiş yapabilir. Yani kendinizi bir kara deliğin içindeymiş gibi hissediyorsanız, asla pes etmeyin, çıkış yolu vardır.”
  • “Sevdiğimiz insanlara yuva olmasaydı, evrenin bir anlamı olmazdı.”
  • “Yaşam ne kadar kötü gözükürse gözüksün, her zaman başarılı olacak bir yol vardır. Hayat varsa, umut da vardır.”
  • “Keşfedebileceğimiz ve anlayabileceğimiz mantıklı kurallarla yönetilen bir evrende yaşıyoruz. Ayaklarınıza değil, gökyüzüne bakın. Gördüğünüz şeylerin mantığını anlamaya çalışın. Evren’in neden var olduğunu düşünün. Meraklı olun.”
  • Ölümden korkmuyorum ama ölmek için acele de etmiyorum. Daha yapmak istediğim çok şey var.”
Some figure

Stephen Hawking’in hayata dair sözleri

  • “Dikkat ettim de, her şeyin kaderde yazılmış olduğunu ve kaderi değiştirmek için hiçbir şey yapamayacağımızı iddia edenler bile, karşıdan karşıya geçmeden önce sağa sola bakıyor.”
  • “Zeka değişime ayak uydurabilme becerisidir.”
  • “Bugüne kadar yarattığımız tek yaşam biçimi olan insan doğasının tümüyle yıkıcı olduğunu düşünüyorum. Yaşamı kendi bakış açımıza göre yarattık.”
  • “Eğer türümüzün devam etmesini istiyorsak, eninde sonunda yıldızlara yayılmalıyız. Bugün uzaya doğru bu büyük adımı atıyoruz çünkü bizler insanız ve doğamızda uçmak var.”
  • “Küresel ısınmanın devam etmesi halinde telafisi olmayan bir hal almasına çok yakınız. İklim değişikliğinin olmadığını savunan biriyle karşılaştığınızda onlara Venüs’e gitmelerini söyleyin. Yolculuk masraflarını ben karşılarım.”
  • “Einstein, ‘Tanrı zar atmaz’ derken hatalıydı. Kara deliklerin varlığı, Tanrı’nın yalnızca zar atmakla kalmadığını, bu zarları göremeyeceğimiz yerlere atarak bizi şaşırttığını da gösteriyor.”
  • “Hayat komik olmasa, trajik olurdu.”
  • “Bilginin en büyük düşmanı cehalet değildir. Bildiğini zannetme sanrısıdır.”
  • “Tanrı var olabilir, ama bilim evreni bir yaratıcıya ihtiyaç duymadan açıklayabilir.”
Some figure

Stephen Hawking’in insanlığa dair sözleri

  • “Biz sıradan bir yıldızın yörüngesindeki küçük bir gezegende yaşayan gelişmiş bir maymun türüyüz. Bizi özel yapan evreni algılayabilmemizdir.”
  • “Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir.”
  • “I.Q. seviyesiyle övünen insanlar zavallıdır.”
  • “Eğer sürekli sinirli ve bir şeylerden şikayetçiyseniz, insanların size ayıracak vakti olmaz.”
  • “Eskiden geleceğimin üzerinde kara bulutların dolaşacağını bilmeme rağmen, şaşırtıcı bir şekilde şu anda hayattan geçmişe göre daha çok zevk aldığımı fark ettim.”
  • “Açıkçası engelimden dolayı yardıma ihtiyacım var. Ama her zaman kendi şartlarımın üstesinden gelebilmek ve mümkün olduğunca dolu bir hayat yaşamak için çabaladım. Antarktika’dan sıfır yer çekimine, dünyayı gezdim.”

Son olarak, yazımızı Stephen Hawking’in başka bir sözüyle bitirmek istiyoruz: “Hiç bir şey sonsuza dek sürmez.”

Bir şeyin sonsuza dek nasıl sürebileceğini anlamak zordur. Ama bir şey kesin. Onun bize bıraktığı miras – hayat ve bilgi – dünyada çok ama çok uzun bir süre kalacak.

Okuyucular için not. Tüm okuyucularımıza Stephen Hawking’in yaşamını farklı bir açıdan anlatan Her şeyin Teorisi isimli filmi izlemenizi öneririz. Teorileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak içinse Ceviz Kabuğundaki EvrenGeorge’un Evren’e Açılan Gizli Anahtarı, Zamanın Kısa Tarihi ya da Hawking’in diğer eğitici kitaplarını okuyabilirsiniz. Stephen Hawking’in kitaplarının en iyi yanı ise her zaman astrofizik hakkında çok fazla bilgisi olmayan insanların anlayabileceği bir dilde yazılmasıdır.