Rüyalarınızı Keşfetmek Mutluluğa Giden İlk Adımdır

Rüyalarınızı Keşfetmek Mutluluğa Giden İlk Adımdır

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2017

Ünlü yazar Aldous Huxley’ye göre “evrende iyileştirebileceğinizi kesin olarak bildiğiniz tek bir şey vardır ve o şey sizsiniz.” Bu mantıkla gidersek, hayallerinizi keşfetmenin, kendinizi tanıyarak mutluluğa ulaşmanın ilk adımı olduğunu görürüz.

Huxley’nin mantığını izlersek samimi bir şekilde ve iç gözlem yaparak kendinizi tanımak, mutluluğa doğru atılan harika bir adım olabilir.

İnsanın evrendeki konumu

Huxley’nin sözleri temelinde düşünmeye devam edelim. Bunun için karmaşık bir alıştırma yapmamız gerek. Şimdi tüm muhteşemliğiyle etrafımızı saran evreni gözümüzde canlandıralım. Hayal bile edemeyeceğimiz büyüklükte galaksiler, yıldızlar ve gezegenlerle dolu bir boşluk.

Huxley’nin sözlerine dayandırdığımız bu süreçte sonraki adım, canlandırdığımız o devasa evrende kendi gezegenimizi gözlemlemektir. Düşündüğünüzde Dünya her insan için devasa boyutlardadır ama evreni göz önüne alarak düşündüğünüzde kocaman bir çölde tek bir kum tanesine benzer.

Bu ufak kum tanesinin içinde ise öyle bir enginlik vardır ki… İşte sizsiniz o. Aklımızı ve hayal gücümüzü darmadağın eden olağanüstü boyutlardaki kontrol edilmesi imkansız bir dünyada kendi varlığının farkında minicik ve tek bir varlık.

Böyle düşününce her şey kocaman ve kontrol edilemez gibi gözükmüyor mu? Ama buradasınız. Size ait bir bilinç ve farkındalığa sahipsiniz. Esasen emin olabileceğiniz tek şey, kendi varlığınızdır. Küçük ama bağımsız varlıklarız. Bunun farkına vardığınızda, hayallerinizi gerçekleştirme, kendinizi daha iyi tanıma ve mutluluğu keşfetme yolunda ilk adımı atmışsınız demektir.

“Savaş meydanında can verenleri neden onurlandırmayalım? İnsan, kendi içindeki uçuruma girerek de az ya da çok cesaret gösterebilir.”

– William Butler Yeats

Hayallerinizi nasıl keşfedersiniz?

Hayallerinizi keşfetmek için öncelikle kendinizi tanıma alanını keşfe çıkmanız gerek. Her geçen gün kendinizi biraz daha iyi tanımak, çok basit ama bir o kadar da karmaşık bir şeydir. Yine de düşündüğümüz kadar kolay bir iş değildir.

Kanadalı akademisyen Hayakawa’ya göre “kendini az tanıdığını kabul eden biri, ölmeden önce kendini keşfetmek için daha fazla fırsata sahiptir.” Bu mütevazi ilkeye dayanarak bize bu zor görevde yardımcı olabilecek iki psikoloji branşı mevcuttur:

  • İç gözlem: İç gözlem kişinin kendi içine baktığı bir egzersizdir. Bu branş sayesinde, farklı psikolojik ve fizyolojik yönlerden duygusal ve bilişsel sürecinizi analiz ederek kendi durumunuzu ve ruh halinizi tanıyabilirsiniz.
  • Evrimsel psikoloji: İnsanın hayatı boyunca geçirdiği değişimlerden oluşur. Çalışma alanları ise çevreye verilen tepki, zamanla daha karmaşık hale gelen durumlar ve bilimsel araçların kullanımı ile kendinize dair daha fazla bilgi edinmektir.

“Doğruyu özenle aramak, insanı inceleme alanının önceliği olmalıdır.”

– Ciceron

Hayallerinizi keşfettiğinizde ne elde edersiniz?

Hayallerinizi keşfetmek için başlattığınız ve tümdengelim özelliğini içeren kendinizi tanıma süreci, bizi nedenler hakkında düşünmeye iter. Kendinizin daha fazla farkında olmak, sizi gerçekten de daha mutlu kılar mı? Bu karmaşık süreçte kazanılan ve bize rehberlik edebilecek bazı avantajlar şöyledir:

  • Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, nedenleriniz o kadar kesin olacaktır. 
  • Kendinin farkında olan birisi daha az manipüle edilebilir. Dolayısıyla, kendilerine daha çok güvenirler ve kararlarından daha emin olurlar.
  • Hepimiz hata yaparız. Ama kendinizi tanıyarak hatalarınızdan ders çıkarabilirsiniz. 
  • Kim olduğunuzu bilmenin verdiği güven, ilişkilerinizin daha pozitif olmasını sağlayacaktır.
  • Kendinize olan güveniniz sayesinde eleştiriler ruhunuza daha az acı verecektir.
  • Kendinizi tanıdığınız zaman, nerede olursanız olun daha özgür hissedeceksiniz. 

Sonuç olarak, şuna hiç şüphe yok ki hayallerinizi keşfetmek, kimi zaman çok soğuk olabilen devasa bir evrenin enginliğinde geçerli olduğunuzu hissetmeniz için önemli bir adımdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.