Psikoloji Üzerine 9 Temel Kitap

Psikoloji Üzerine 9 Temel Kitap

Son Güncelleme: 04 Temmuz, 2017

Kişisel gelişim kitapları olarak da bilinen psikoloji kitapları, günümüzde en çok talep edilen kitaplar arasındadır. Duygularımızı yönetmek ve içsel olarak nasıl işlediğimizi anlamak, dolu bir hayat sürmek için esastır. Dolayısıyla, psikoloji kitapları bilgi ve kişisel gelişim açısından harika bir araçtır.

Kişisel gelişim kitapları kişisel gelişim yolumuzda hepimizi ilgilendiren pek çok mesele ve alanı ele almaktadır. Hangi kitabın bize yardımcı olabileceği, hangi sorunları yaşadığımıza veya yaşamımızın hangi alanını geliştirmek ve hangi yönüyle yüzleşmek istediğimize bağlıdır.

Bugün Aklınızı Keşfedin sitesi olarak tavsiye ettiğimiz ve etkili olduğunu düşündüğümüz dokuz psikoloji kitabını paylaşacağız sizlerle.

“Akıl dışı inançlar (…) psikologların büyük düşmanlarıdır. Avcılar gibi yüzleşiriz onlarla ve gün be gün onlarla savaşmaktan onları saf dışı bırakmaktan asla bıkmayız. Üstelik o kadar çok var ki!”

– Rafael Santandreu

1. The Art of Making Your Life Miserable (Hayatınızı Sefil Hale Getirme Sanatı) – Paul Watzlawick

Çok basit bir dille yazılmış kısa bir psikoloji kitabı. Her gün takındığımız ve bizi mutlu olmaktan alıkoyan tavırları anlatan anekdotlarla dolu. Şüphesiz, her yaştan insana en çok tavsiye edilen kitaplardan biridir.

Ayrıca farklı durumlarla başa çıkabilmek için kullandığımız şablonları tanımamıza yardımcı olur. Bu kitap sayesinde düşüncelerimizle kendi talihsiz ve mutsuz gerçekliklerimizi nasıl yarattığımızı görürüz. Bunların hepsi, insanın kendini tanıması için bir fırsattır.

2. The Art of Not Making Your Life Miserable (Hayatınızı Sefil Hale Getirmeme Sanatı) – Rafael Santandreu

Yazının başındaki alıntı bu kitaptan. Bu kitabın bir önceki kitaba cevaben yazılıp yazılmadığından emin değiliz. Ama bu da aynı konuyu farklı açıdan ele alıyor.

İspanya’nın en önemli psikologlarından  Santandreu, bu psikoloji kitabında ruh sağlığı açısından en tehlikeli davranış ve tavırlar ile hayat kalitemizi nasıl etkilediğinden söz ediyor.

3. Emotional Intelligence (Duygusal Zeka) – Daniel Goleman

Bu kitap günümüzde pek çok psikolog tarafından tavsiye edilerek başvuru kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu kitapta yazar, düşünce ve duygu arasındaki ilişkiyi harika bir şekilde analiz etmektedir.

Ayrıca Daniel Goleman Duygusal Zeka teorisini sunuyor ve bize bu zeka açısından nasıl daha donanımlı olabileceğimizi gösteriyor. Bilinen bir psikoloji kitabıdır ve kendimizi ve çevremizdekileri daha iyi anlamamıza yardımcı olur.

4. Your Erroneous Zones (Hatalı Alanlarınız) – Wayne Dyer

Yıllar önce yazılmış olmasına rağmen, halen psikologların başvurduğu bir kitaptır. Bu kitap bize mutlu olmamıza engel olan yanlış davranışları öğretir ve pozitif değişim üreten pratik araçları verir.

Aslında, en pratik psikoloji kitaplarından biridir çünkü her bölümde akıl dışı inanışlarınızın neler olduğunu ve endişeler, suçluluk duygusu veya onay ihtiyacı yüzünden hayatımızı nasıl karmaşık hale getirdiğimizi anlamamıza yardımcı olacak egzersizler sunuyor.

5. Love or Dependency? (Aşk mı, Bağımlılık mı?) –  Walter Riso

Bu, sağlıklı aşk ve duygusal bağımsızlık temelinde pozitif kişiler arası ilişkiler kurmak isteyen kişiler için en çok tavsiye edilen kitaplardan biridir.

Love or Dependency duygusal bağımlılığı aşarak sevgi ve ilişkileri tamamen yaşamak için gerekli araçları bize sunar.

6. The Man Who Mistook His Wife For A Hat (Karısını Şapka Sanan Adam) – Oliver Sacks

Bu psikoloji oldukça atipiktir. Bir psikoloji oturumu sırasında bulunabilecek patolojileri ve bunların hastaları nasıl etkilediğini ele almaktadır. 20 tıbbi kaydı çok insani bir şekilde ve roman biçiminde anlatıyor.

7. Powerful Mind (Güçlü Zihin) – Bernabé Tierno

Halihazırda düşündüklerimizin kölesi olduğumuz şeklinde bir inanç mevcut. Değişimin mümkün olmadığına ve tek seçeneğin boyun eğerek kendimizi kısıtlamak olduğuna inanırız. Bu kitapta Barnabas Tierno en iyi silahımızın zihnimiz olduğunu ve pozitif değişim yaratabilmek için bunu nasıl kullanabileceğimizi öğretir. Powerful Mind beynimizin gizli mekanizmalarını açmamıza yardımcı olur.

8. Thinking, Fast and Slow (Hızlı ve Yavaş Düşünmek) – Daniel Kahneman

Bu kitap beklenmedik bir şekilde uluslararası bir başarı kazandı. Yazar, düşünme şeklimizi kontrol eden iki yöntem ya da sistem sunar ve düşüncelerimizin kalitesiyle hayat kalitemizi nasıl iyileştireceğimizi anlamamıza yardımcı olur.

Daniel Kahneman, beynimizin ne kadar güvenilmez olduğunu göstererek bizi şaşırtır. Beynimiz, taraflıdır, hatalar ve çoğu zaman da tamamlanmamış akıl yürütmeleriyle doludur.

9. The Power of Habit (Alışkanlığın Gücü) – Charles Duhigg

Alışkanlıklar hayatımızın bir parçasıdır ve sağlığımızı da belirler. Onların farkında olmalı ve hayatımıza olumlu bir şey katmayanları değiştirmeliyiz. Bu kitap, bunu başarmak için harika bir araçtır.

Size okumanızı tavsiye ettiğimiz dokuz kitap bunlar. Bu alanda daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyorsanız ya da genel olarak daha sağlıklı ve tatmin olarak yaşamak istiyorsanız bu kitaplar size faydalı olacaktır. Bu önerilerin size yararlı olduğunu umuyoruz.

Resim: Christian Schloe

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.