Partnerinizin Yasın Üstesinden Gelmesine Yardımcı Olacak Beş İpucu

Partnerinizin yasın üstesinden gelmesine yardımcı olmak için önce kendinizi onların yerine koyarak onu ve neler yaşadıklarını anlamaya çalışmalısınız. B
Partnerinizin Yasın Üstesinden Gelmesine Yardımcı Olacak Beş İpucu

Son Güncelleme: 14 Ocak, 2022

Birinin yasın üstesinden gelmesine yardım etmek asla kolay değildir ama her zaman denemeye değer çünkü başlangıçta öyle görünmese bile gerçekten yardım edebilirsiniz. Belki eşiniz acı çekiyor ve siz ona nasıl yardım edeceğinizi bilmek istiyorsunuz. Bu yazıda size nasıl yapacağınızı anlatıyoruz. Ancak öncelikle yasın ne olduğunu ve nasıl kendini gösterebileceğini çok kısaca açıklamak istiyoruz.

Yas, önemli bir kişinin, hayvanın veya nesnenin kaybına verilen duygusal ve doğal tepkidir. Bu, duygusal bir bağın bozulmasından kaynaklanan ıstırap ve acı şeklinde bir davranıştır. Bu tepki, kaybın anlamıyla orantılı bir yoğunluk ve süreye sahip psikolojik, fiziksel ve sosyal bileşenleri içerir (Dávalos ve diğerleri, 2008).

Yas, kişinin yaşadığı acı ve kederi işlemesine veya ifade etmesine izin veren fiziksel duyumlar, düşünceler, duygular ve davranışlar yoluyla kendini gösterebilir.

  • Fiziksel duyumlar arasında midede boşluk, göğüste ve boğazda baskı, gürültüye karşı aşırı duyarlılık, duyarsızlaşma, nefes darlığı, kas güçsüzlüğü, enerji eksikliği ve ağız kuruluğu gibi belirtiler yer almaktadır (Worden, 2004).
  • Eşinizde fark etmiş olabileceğiniz gibi, duygular tüm yasların baş kahramanlarıdır. Bunlar arasında depresyon, öfke, ıstırap, yalnızlık, rahatlama, nostalji, kıskançlık ve çaresizlik sayılabilir (Muniz, 2010). Kayıp karşısında suçluluk veya umutsuzluk duyguları da yaşanır.
  • Düşünceler de yas tutma sırasında merkezi bir rol oynar. Aslında, duyguların yoğunluğunu artırabilirler. Bunlar arasında olayla ilgili saplantılı düşünceler, kabuslar ve ne olduğu hakkında düşünmekten kaçınmak için aktif strateji arayışı yer almaktadır (Casado ve ark., 2001).
  • Son olarak, davranışsal düzeyde, iç çekme, ağlama, uyku veya yeme bozuklukları, hiper veya hipoaktivite, sosyal izolasyon ve dikkati dağılmış davranışların tezahürleri vardır (Worden, 2004).
ellerini başının arasına alıp kapanmış kaygılı kadın

Partnerinizin yasın üstesinden gelmesine yardımcı olacak beş ipucu

Partnerinizin yasın üstesinden gelmesine yardımcı olmak için önce kendinizi onların yerine koyarak onu ve neler yaşadıklarını anlamaya çalışmalısınız. Başka bir deyişle, onlarla empati kurmanız gerekir. Empati, hissettikleri ile bağlantı kurmanıza ve acılarına gerçekten yaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

1. Kayıplarını kabul etmelerine yardımcı olun

Yas veya kayıp karşısında gerçek dışı duygular hissetmek son derece yaygındır. Aslında, çoğu durumda, hasta inkarı seçer. Gerçekten de kayıp olmamış gibi devam ederler. Bu, tam ve anında kabulün gerektireceği duygusal darbeyi hafifletmek amacıyla, gerçeği kademeli olarak özümsemek için yalnızca zihinsel bir stratejidir.

Bu durumu onaylamanız önerilmez. Ancak, onları gerçekle de yüzleştirmemelisiniz. Onlara yer açın.

Bununla birlikte, eşiniz gerçekleri inkar etmeye devam ederse, bir uzmana danışın. Onları gerçekle kendi başınıza yüzleştirmeye çalışmayın, çünkü bu sadece onlara çok büyük acı vermekle kalmaz, aynı zamanda onları sizden uzaklaştırabilir ve o zaman onlara hiç yardım edemezsiniz.

2. Orada olun

Partneriniz için orada olmak, onların yaslarının üstesinden gelmelerine de yardımcı olacaktır. Bunu tek başlarına yaşamayacaklarını bilmeleri, onlara büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Konuşmaya ihtiyaç duymaları ihtimaline karşı her an yanlarında olduğunuzdan emin olun. Bir kucaklama ve “Senin için buradayım” demek bu zamanlarda büyük bir fark yaratabilir.

3. Duygularını yaşamalarına yardımcı olun

Partnerinizin yasın üstesinden gelmesine yardımcı olmak için, onun duygularını geçersiz kılma isteğine kapılmamanız önemlidir. Örneğin, bir kağıt parçası sizin için bir şey ifade etmeyebilir ama onlar için çok şey ifade edebilir. Veya yaptığınız tek bir yorum size aptalca gelebilir, ancak eşinize gerçekten zarar verebilir. Hissettikleri gibi hissetmeye hakları olduğunu kabul etmek önemlidir.

Öte yandan, duygularını ifade etmelerine izin vermek, bir şeyleri kırmalarına veya kendilerine veya başkalarına zarar vermelerine izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Duygular başka, davranışlar başkadır.Duygularını ve acılarını kabul etmek, onları kabul etmeniz veya yıkıcı davranmalarına izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez.

4. Partnerinize iyi bakın

Yas ve kederin acısının ortasında, insanların kendilerine bakmayı bırakmaları normaldir. Bu nedenle, iyileşme sürecinin ilerleyebilmesi ve özerkliklerini tamamen geri kazanabilmeleri için partnerinize destek sağlayabilmeniz çok önemlidir.

Bildiğiniz gibi, kendinizi incinmiş hissettiğinizde, bazı kişisel bakım alışkanlıklarını bırakma eğilimindesiniz. Örneğin, kuaföre gitmeyi bırakabilir, daha az tıraş olabilir ve birçok plana hayır diyebilirsiniz. O sırada sizin için önemli görünmeyen, ancak hem eğlenceli hem de unutulmaz olabilecek fırsatlar olabilirler. Sizi konfor alanınızdan çıkaran ve bir şekilde size hala hayatta olduğunuzu hatırlatanlar. Bu anlamda partneriniz için gerçekten faydalı bir rol oynayabilirsiniz.

üzgün olan partnerini destekleyen kadın

5. Üzülmelerine izin verin

Yas sürecinin üstesinden gelmek için, eşinizin bunu yaşaması gerekir. Çünkü yaşamadıkları şeyin üstesinden gelemezler. Bu nedenle, eşinizin acısını hissetmesine ve farklı yas tutma aşamalarından geçmesine izin verin. Onları zorlamamaya veya baskı yapmamaya çalışın, sadece onlarla birlikte olmaya ve onları duygusal olarak desteklemeye çalışın.

Yas, normal bir süreçtir. Ancak bazen patolojik hale gelebilir. Bu olursa, eşiniz bir sağlık uzmanından yardım almalıdır.

Kederden kurtulmak, devam etme isteği kadar zaman alır. Bu süreçte partnerinizin yanında olmak son derece önemlidir. Gerçekten de, sosyal desteğinizi vermeniz her zaman yardımcı olacaktır. Günün sonunda, yas süreciyle başa çıkmak, sevdiklerinizle birlikte olmak zamanla daha katlanılabilir hale gelen zor bir mücadeledir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Casado, E., Venegas, M., Páez, D., & Fernández, I. (2001). Factores Psicosociales en la separación de pareja. Akademos3(2), 7-35.
  • Dávalos, E. G. M., García, S., Gómez, A. T., Castillo, L., Suárez, S. S., & Silva, B. M. (2008). El proceso del duelo. Un mecanismo humano para el manejo de las pérdidas emocionales. Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas13(1), 28-31
  • Worden, J. W., Aparicio, Á., & Barberán, G. S. (2013). El tratamiento del duelo: asesoramiento psicológico y terapia. Barcelona: Paidós.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.