Nasıl Hissedeceğimi Bilmiyorum: Bu Neden Olur

Duygular genellikle dış faktörlere verilen otomatik tepkiler olsa da, durum her zaman böyle değildir. Bazen nasıl hissedeceğimizi bilemeyiz. İşte nedeni.
Nasıl Hissedeceğimi Bilmiyorum: Bu Neden Olur
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Çoğumuz duygularımızla başa çıkmakta zorlanırız. Bazı insanlar hissettiklerini ifade etmekte zorlanırken, diğerleri de duygularını kontrol etmeyi ve aşırı tepki vermemeyi gerçekten çok zor buluyor. Ancak, daha başka duygulara ve yapıya sahip diğer insanlar da “nasıl hissedeceklerini bilemedikleri” için daha da kafa karıştırıcı bir ikilemle karşı karşıya kalırlar. Bu size de tanıdık geliyor mu? Öyleyse, henüz çıldırmadığınızı ve yalnız olmadığınızı bilmelisiniz.

Peki bu durum neden oluyor? Pek çok insan için, bazı insanların nasıl hissedeceklerini bilmemesi, düşünülemez bile gibi görünebilir. Günün sonunda, duygular otomatiktir, sizce de öyle değil mi? Ancak, bu durumu zaman zaman deneyimleyenler, bizim tam olarak neden bahsettiğimizi biliyorlar.

Yetersizlik hissetmek, bazen de tepki vermek istemek ama hangi yöne gideceğini bilememek oldukça kafa karıştırıcıdır, çünkü duygular sadece ortaya çıkmaz; onları aynı zamanda seçmelisiniz de. Ancak, çoğu şey gibi bunun da yanlış öğrenimlerimizin bir sonucu olduğunu bilmelisiniz ve bunu değiştirebiliriz ve değiştirmeliyiz de.

Nasıl hissettiğinizi anlatabilmek.

Nasıl hissedeceğimi bilmiyorum: bu neden oluyor

Günlük yaşamda birçok farklı durumda bu tuhaf duygu ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin, son sınavınızın notlarını aldığınızda ve geçtiğiniz için mutlu olup olmayacağınızı bilmiyorsanız, elinizden gelenden daha iyisini yapmamış oluyorsunuz. Nasıl hissedeceğinize dair ipuçlarını bulmak için, bu tür durumlarda, genellikle çevrenize döneceksiniz. İnsanlar sizi tebrik ediyor mu? Belki başkaları için büyük bir olaymış gibi görünmüyor? Diğerleri daha iyi mi yoksa daha mı kötü notlar aldı?

Ayrıca bir tartışma sırasında birisi size kötü davrandığında veya saldırgan bir şey söylediğinde de bu durumun aynısı olabilir. Bunun doğru olmadığını biliyorsunuz ama yine de üzgün mü yoksa kızgın mı olmanız gerektiğini bilmiyorsunuz. O kişiden uzaklaşmak mı yoksa işleri düzeltmek için sohbet etmeye mi çalışmak istediğinizi de bilemezsiniz.

Kendi duygularınız yüzünden nasıl bu kadar kaybolabilirsiniz? Biri bu durumu sık sık yaşadığında, kendileriyle bağlarının koptuğu bir ruh halinin oluştuğu açıktır. Ne hissettiklerini bilmediklerinden değildir aslında bu; bu onların ellerinden alınmış istediği duyguyu hissetme haklarıdır. Büyürken, bir şey olduğunda, ebeveynleri asla nasıl hissettiklerini sormamıştır, aksine tepkileri etraflarındaki insanlara dayanmaktadır.

Kararsız bağlanma

Nasıl hissedeceğinizi bilmiyorsanız, bunun nedeni muhtemelen kendinizi başkalarının duygularıyla ilgilenmek için kendi duygularınızdan koparmayı öğrenmiş olmanızdır. Bu, ebeveyn ile çocuk arasında kararsız bağlanma ilişkisi kurulduğunda gerçekleşir.

Kararsız bağlanma, ebeveynlerin duygusal kalıpları tahmin edilemez olduğunda ortaya çıkar. Bazen çocuklarının ihtiyaçlarına uyum sağlarken, diğer zamanlarda pasif, kayıtsız ve hatta sinirli görünürler. Sonuç olarak çocuk, kontrol edemeyeceği, tahmin edilemeyen duygusal bir ortamda büyür.

Ayrıca kararsızlık, çocukların başkalarına aşırı ilgi göstermesine neden olur. Çocuklar yetişkin hale geldikçe, bu davranış kişinin başkalarının onlardan beklentilerini karşılama ihtiyacı olarak kendini gösterebilir. “Kızgın veya üzgünsem başkaları ne düşünür? “Hangi seçenek onların onayını alır?”

Kendine güveni düşük olan güvensiz insanlar genellikle bu tür davranışların kurbanı olurlar. İnsanları memnun etmek, uyum sağlamaya çalışmak veya doğru imajı yansıtmak, onları ağırlaştırabilecek bilinçaltı davranışlardan bazılarıdır.

Hislerin tercümesi için bilinmesi gerekenler.

Nasıl hissedeceğinizi bilmiyorsanız ne yapabilirsiniz?

Her şeyden önce kendinizi suçlamayın. Kendi duygularınızdan kopmak ve dış dünyaya dönmek, uzun zaman önceden beridir, hayatta kalmak için yapmanız gereken bir şeydir. Ancak bugün, tamamen işlevsel bir yetişkin haline gelmiş durumdasınız ve bu nedenle, başkaları tarafından reddedilmekten veya yargılanmaktan korkmamak için kendinize öncelik vermeniz gerekir. Nasıl hissedeceğinizi bilmiyorsanız, bunun nedeni kendinizi özgürce hissetmenize asla izin vermemiş olmanızdır. Şimdi ise, bunu nasıl yapacağınızı öğrenmenin tam zamanı.

Başlamak için iyi bir nokta, değer ve ilkelerinizin farkında olmaktır. Sizin için önemli olan nedir? Kendinize ve başkalarına gelince standartlarınız nelerdir? Bunun gibi sorular, biri değerlerinizi ve ilkelerinizi ihlal ettiğinde nasıl hissettiğinizi ve nasıl tepki vermek istediğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Korkularınızı bir kenara bırakmak da önemlidir: Başkalarının sizin hakkınızda ne düşüneceği korkusu, aynı zamanda başkalarını kaybetme korkusu. Çevremizdeki insanlar üzüntüye öfkeden daha iyi tepki verme eğilimindedir, bu nedenle derinlerde hissettiğiniz şey öfke olduğunda, üzgün ve itaatkar görünebilirsiniz. Ancak diğer zamanlarda, gerçekten öfke hissetmeden kızgın davranabilirsiniz çünkü bunun sizi daha güçlü ve daha kendinden emin göstereceğini düşünürsünüz.

Dış dünyayı unutun ve gerçekte nasıl hissettiğiniz konusunda kendinizi biraz da olsa dinlemeye başlayın. Muhtemelen ilk başta zorlanacaksınız, ancak sonunda kendinizle bağlantı kurabileceksiniz. İstediğiniz şeyi hissetmeye hakkınız olduğunu unutmayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Casullo, M. M., & Liporace, M. F. (2005). Evaluación de los estilos de apego en adultos. Anuario de investigaciones12, 183-192.
  • Valencia Pérez, X. (2016). El manejo de la impresión y la necesidad de aprobación social como moderadores entre la personalidad y la salud mental (Master’s thesis, Universidad Iberoamericana Ciudad de México. Departamento de Psicología).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.