Melatonin Uyku ve Gençliği Destekler

Melatonin Uyku ve Gençliği Destekler
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Melatonin her zaman büyük bir bilimsel ilgi uyandırdı. Melatonin uyku ve gençliği destekler. Uyku ve uyanıklık döngülerimizden sorumlu olmanın ötesinde, biyolojik saatimizin de anahtarıdır. Aslında, insanlara göre, yaşlanma sürecini yavaşlatmak, bozulmayı durdurmak ve daha yaşlı zihinlere ulaşmak için daha iyi zihinsel ve fiziksel sağlıktan zevk almak için aranan sırrı bulabildiğimiz yer.

İlk bakışta, böyle bir şey bize bir hayal ürünü, bir imkansızlık gibi görünebilir. Ancak nöroendokrinolog Walter Pierpaoli, “The Melatonin Miracle (Melatonin Mucizesi)” adlı kitabında, Richmond Üniversitesi Tıp Bölümündeki araştırmasının iyi laboratuvar sonuçları ürettiğini açıklıyor.

“Melatonin, huzur, iç denge ve gençlik hormonudur.”

– Walter Pierpaoli

Yine de, daha kesin bulgulara sahip olmak için en az on yıl bekleyeceğimizi belirtmeliyiz. Ama bu ilaç endüstrisinin, altın madeni gördüğü için melatonin ateşini daha da yoğunlaştırmaktan alıkoymadı. Amerika Birleşik Devletlerinde, örneğin, her gün 20.000’den fazla sentetik melatonin şişesinin üretildiğini biliyoruz.

Melatonin tüketenlerin çoğu, uyku döngülerini düzenlemek için bunu yapmaz. Ergenlik döneminde melatonin düzeylerinin düştüğü ve 40’lı yıllarda vücudumuzun üretim seviyelerini büyük ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır. Dolayısıyla, gençliğimizin birazcık daha fazlasını elde etmenin anahtarı, o melatonin açığını telafi etmede görünecektir.

Ancak, bu hormonun faydaları, sağlığımızdaki ve psikolojik dengemizdeki rolünün basitçe şaşırtıcı olmasından dolayı, kırışıklıkların veya gri saçların görünümünü yavaşlatmanın ötesine geçmektedir.

insan bedeni

Melatonin nedir?

Melatonin veya N-asetil-5-metoksitriptamin, triptofandan yapılmış ve epifiz bezinde üretilen bir hormondur. Dolayısıyla, sadece insanların ve hayvanların bu sofistike ve imrenilen biyolojik unsurlara sahip olmadığını anlamak ilginçtir. Ayrıca bakteri, mantar ve bazı alglerde de bulunur. Başka bir şekilde söylemek gerekirse hayatın anahtarı.

Öte yandan, ve daha düzenli olarak üretebilmek için, gün boyunca ortaya çıkan farklı ışık ve karanlık kalıplarının alınması gerekiyor. Retinamıza ulaşan ışık uyarımı, epifiz bezindeki pinealositler ve hipotalamusun süperkinazik çekirdeği arasındaki faktörlerin kombinasyonu, üretimini bir araya getiren şeylerdir.

Örneğin, akşam saat 8.00 civarında melatonin seviyelerinin yükselmeye başladığını biliyoruz. Sabah saat 3:00 civarında bir yere kadar giderek artar, ki bu aynı zamanda vücut ısımızın daha düşük olduğu an da olur. Bilim adamlarının “biyolojik sıfır sıcaklığı” dedikleri şey bu. Bundan sonra melatonin seviyeleri tekrar düşer.

sinapsis grafiği

Bir merak olarak, çok uzun zaman önce, epifiz bezinde melatonini izole etmeyi başarmadığını söylemeliyiz. Bizim sirkadiyen ritimlerimizde önemini keşfettiklerinde 1958 idi. O zamandan beri, bilim, daha derinlere inmeye, depresyon, obezite veya nörodejeneratif hastalıklardaki rolünü araştırmaya devam etti.

Melatonin uykuyu teşvik eder

Patricia 52 yaşında ve birkaç aydır uykusuzluk çekiyor. Birçoğumuz gibi, “melatonin uyumamıza nasıl yardımcı olduğu” ile ilgili birçok şey duydu ve okudu. Bir kapriste eczaneye gidiyor ve onun için ne kadar iyi çalıştığını görmek için bir şişe satın alıyor. Almak için bir doktorun reçetesine ihtiyacınız yok. Satın almak ucuz, ucuz ve ilk bakışta “mükemmel ilaç” gibi görünüyor.

Peki ama… melatoninin uykusuzluğa bir son vermemize yardımcı olabileceği doğru mu?

  • Aslında, melatoninin aslında uykuyu teşvik ettiğini ama sürdürmediğini anlamak önemlidir. Yani, Patricia sentetik melatonin kapsülünü gece saat 11: 00’de aldığında, uykuya dalması çok olasıdır, ama kesinlikle birkaç saat sonra uyanacaktır.
  • Melatonin takviyeleri aslında jet-lag tarafından getirilen zaman anahtarının üstesinden gelmek için çok yardımcı olabilirler ya da gün boyunca uyumakta ve gece çalışmaktan başka bir seçeneğimiz olmayan birçok iş vardiyasında bize yardımcı olabilirler.
  • Ayrıca görme sorunları olan kişiler için çok yararlıdır.
  • Ve çeşitli baş ağrısıyla ilişkili ağrının azaltılmasında yardımcı olduğu gösterilmiştir.
  • Yine de, bu melatonin takviyelerinin önemli bir yönünü akılda tutmalıyız. Vücudumuzun sadece yarım miligrama bile tepki vermesine rağmen, her hap genellikle 3 ila 10 miligram melatonin içerir.
uyuyamamak

Sentetik melatoninin uykusuzluğun tedavisinde kullanımının etkisini araştıran tek çalışma, gecikmiş uyku fazı bozukluğu (DSPD) olarak bilinen bir şeyle uğraşan kişilerle ilgilidir. Bu, uykusuzluk, vücut ısısındaki değişiklikler ve hormonlarımız ve dikkat alanımızla ilgili sorunlar ile karakterize edilen sirkadiyen ritmde bir bozulmadır.

Stresten Zarar Gören Kişilerde Melatonin

Melatonin, yüksek stres düzeyine sahip bir yaşam sürmekle karakterize edilen ve işlerinden dolayı, sadece yapay ışığın olduğu ortamlarda çok fazla saat geçirmeye zorlanan bir nimet insan olabilir. Örneğin, doktorlar, hemşireler, asistanlar veya uzun vardiyalı çalışmaya zorlanan herhangi bir fabrika çalışanını düşünün.

  • İş baskısı sonucunda, çok az uyku ve kötü beslenerek yaşayan bir çok insan var. Bu yaşam tarzı melatonin düzeylerinde endişe verici bir azalmaya neden olmaktadır. Bununla birlikte depresyon ve diğer ilişkili hastalıklar riski ortaya çıkmaktadır.
  • Ve vücudumuzun gizlediği daha az melatonin, sirkadiyen ritmlerimiz değişecektir. Bağışıklık sistemimizi zayıflatacak ve elimizdeki en iyi biyolojik antioksidanlardan birine sahip olmayı bırakacağız. Hücre hasarı iyileştirme ve erken yaşlanmayı yavaşlatma yeteneğine sahip olanı.
koşuşturan insanlar

Bu durumlardan birinde kendimizi görürsek, doktorlarımızla, sentetik melatonine dönmenin uygunluğu veya diyetimizi iyileştirmek ve yaşam tarzımıza olumlu düzeltmeler yapmak için kendimizi sınırlamak konusunda doktorlarımızla konuşmamız gerekir.

Yaşlanma ve Dejeneratif Süreçlere Karşı Melatonin

Bu yazının başında belirttiğimiz gibi, yaşlandıkça, melatonin aynı oranda üretilmemeye başlar. Bu düşüş sadece daha kısa bir gece uykusuna ya da ilerleyen yaşlanmaya yol açmakla kalmaz.

  • Bu, hafife alamayacağımız bir gerçek. Bu hormon ayrıca beynimizin nörotransmitterlerinin ritmlerini de senkronize eder. Yani, yıllar geçtikçe yaşayacağımız bir şey, bizim dikkatimiz veya hafızamız olabilecek bilişsel yeteneklerimizin kaybıdır.
  • Ayrıca, melatonin eksikliği Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasına katkıda bulunur.

Bu, birçok sağlık çalışanının neden 55 yaşından büyük hastalarının melatonin azalmasına neden olan hasarlı mitokondriyal ile ilişkili nörodejeneratif süreçleri önlemek ve hatta tersine çevirmek için bazı melatonin takviyeleri almasını önerdiklerini açıklığa kavuşturur.

Akılda tutmaya çalışmamız gereken ilginç bir gerçek bu.

Melatonin uykuyu ve gençliği destekler, peki onu nasıl artırabiliriz?

Melatonin ile ilgili tüm bu faydaları okuduktan sonra ilk tepkimizin, ilk tepkimizin bir eczaneye gitmesi ve bir şişe alması son derece muhtemeldir. Bunun uygun olmadığını vurgulayacağız. Her zaman melatonin almak için iyi bir fikir olup olmadığını belirten doktorlarımız olmalı ve bize ne kadar süre ve ne kadar zaman alacağımızı söyleyin. Herkesin belirli bir doza ihtiyacı olduğunu ve bunların etkisini görebileceğimizi unutamayız.

Bu nedenle, ve kendi kendine ilaçlamadan önce, bu basit stratejilerle doğal bir yolla melatonin üretimini teşvik etmek her zaman bizim yararımızadır.

Mümkün olduğunca çok ve yükümlülüklerimiz buna izin verirse, doğal ışık döngüleriyle uyumlu bir hayat sürmek yararımızadır. Birçoğumuzun yaptığı bir hata gecelerimize bilgisayar, tablet ya da cep telefonu gibi elektronik cihazlarımızdaki yapay ışığın hükmetmesine izin vermektir… Tüm bunlar beyin epifizimizi etkiler.

O zaman, diyetimizin çok zengin olması önemlidir. özel bir amino asit türü: triptofan. Bu madde sayesinde, uygun miktarlarda melatonin ve ayrıca serotonin üreteceğiz. Bunlar şu yiyeceklerden bazıları:

  • Yumurta sarısı.
  • Plantain, muz, ananas, avokado ve erik.
  • Çikolata, doğal bir şekilde melatonin üretmek için triptofan seviyelerini yükseltmek için harika bir yoldur.
  • Spirulina
  • Su teresi, ıspanak, pancar, havuç, kereviz, yonca, brokoli, tarihler.
  • Fındık (badem, ceviz, antep fıstığı, kaju fıstığı…)
  • Tohumlar (susam, kabak, ayçiçeği, çemen otu).
  • Çukur buğdayı.
  • Alabalık mayası.
  • Fasulye (garbanzos, mercimek, fava, soya…)
çikolata

Şimdi, melatoninin uyku ve uyanıklık döngülerimizi düzenleyen o hormondan çok daha fazlası olduğunu gördük. Aynı zamanda zamanda gençlik ve psikolojik iyi olma molekülüdür ve bizi gezegenimizle uyum içinde yaşayabilmemiz için onun doğal ritmlerine bağlayan köprüdür.

Sanki bazen bunu unutuyoruz…

Bibliography:

  • Lewis, Alan (1999). Melatonin and the Biological Clock. McGraw-Hill
  • Pierpaoli, Walter (1995) The Melatonin Miracle. G.K. Hall
  • Buscemi N, Vandermeer B, Pandya R, Hooton N (2004), Melatonin for treatment of sleep disorders. McGraw-Hill
  • Turek FW, Gillette MU (2004). Melatonin, Sleep, and Circadian Rhythms. Lancet

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.