Logo image
Logo image

Marie Kondo Yöntemi: Evinizi Düzenlemeyi Öğrenin

3 dakika
Marie Kondo Yöntemi: Evinizi Düzenlemeyi Öğrenin
Son Güncelleme: 29 Mayıs, 2018

Marie Kondo evinizi düzenlemenin daha düzenli bir hayat sağlayacağını iddia ediyor. Aynı şekilde, eğer eviniz bir karmaşa içindeyse kendinizi biraz huzursuz hissedersiniz. Dolayısıyla, evinizin düzeni ve ruh hâliniz arasında yakın bir bağlantı var.

Kondo, “The Magic of Tidying Up (Ortalığı Toplamanın Sırrı)” kitabının Japonyalı yazarıdır. Yazar, bu konuda hakikaten bir guru hâline geldi. 2015 yılında Times dergisinin dünyanın en etkili 100 insanının listesinde yer alması boşuna değil. Kitapları tüm dünyada ilgiyle okunuyor ve videoları da aynı ilgiyle izleniyor.

Birçoğumuz evimizi ve hayatımızı iyileştirmek ve düzene sokmanın yollarını arıyoruz. Siz de aynı arayıştaysanız, Marie Kondo’nun yöntemini uygulamak için mükemmel zaman. Gelin, bu yönteme yakından bakalım.

“Özgürlük, düzenin kızı değil annesidir.”

– Pierre Joseph Proudhon

Some figure

Marie Kondo’nun yöntemi ve “geri tepme etkisi”

Kondo’nun yönteminin en önemli kavramlarından biri “geri tepme etkisi” dir. İnsanlar belirli bir alanı düzenlemek ve kullanmadıkları her şeyi bir kenara koymaya başlamak istediklerinde olur bu. Ayrıca genellikle eşyalarını düzenli bir şekilde sınıflandırırlar.

Daha sonra kullanmadıkları tüm şeyleri saklayacakları bir yer ararlar. Böylece dolapları, çekmeceleri ve diğer mevcut alanlar eşyalarla dolar. Hakikaten birçok insan, bütün eşyalarını saklamak için daha fazla mobilya satın almaya karar verir.

İşte, Kondo’nun yönteminde, düzenleme yapmak depolama ile aynı şey değildir. Tek yaptığımız şey, eşyalarımızı köşelere veya raflara tıkmak olursa, düzensizliğe geri döneriz. Tüm depolama alanları dolacağı için evinizin diğer alanları kısa sürede yine dağılacaktır. İşte geri tepme etkisi budur.

Artık ihtiyacınız olmayan şeyleri nasıl atacağınızı öğrenin

Çoğu insan için kullanmadığı eşyaları atmak zordur. Ama düzenli olmanın sırrı burada yatıyor. Organize olmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Marie Kondo’nun yöntemi işte bize bunu öğretiyor. İhtiyacımız olmayan şeylerden acımasızca kurtulmayı öğrenmeliyiz. Tabii ki, “atmak” da “bağışlamak” anlamına da gelebilir.

Some figure

Kondo’ya göre, sadece bizi mutlu eden şeyleri saklamalıyız. Her nesne, zamanla, duygusal olarak anlamlı hâle gelir. Sevdiğimiz şeyler olur. Diğerleri ise kayıtsız olduğumuz eşyalardır. Bunları evimizde tutmak için bir nedenimiz yok. Bu eşyalar bize engel olmaktan başka bir şey yapmaz.

Bir şeyi atıp atmamak için uzun bir süre düşünmeniz gerekiyorsa, tek bir çözüm var: çöp kutusuna atmak. Çünkü bizi mutlu eden eşyalar söz konusu olduğunda hiç şüpheniz olmayacaktır.

Şüpheniz varsa, bunun nedeni o nesnenin sizin için gerçekten önemli olmamasıdır. Bu durumda, o eşyadan kurtulmanın zor olmasının tek sebebi nesnelere tutunma şeklindeki neredeyse nevrotik bir alışkanlıktır.

Bu düşünceyle, bir nesneden kurtulmadan önce o güne dek size sağladığı hizmet için teşekkür etmek yararlıdır. Sonra hoşça kal deme zamanı gelir. Bu söylediğimiz size aptalca görünebilir, ama Marie Kondo böyle yapmanın suçluluktan kurtulmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Suçluluk duygusu, bazı insanları işe yaramaz eşyaları atmaktan alıkoyar.

Marie Kondo Yönteminin Adımları

Marie Kondo’nun yönteminin dokuz adımı var. her adım, bir sonrakine geçmeden doğru şekilde tamamlanmalıdır. Kondo ve binlerce takipçisi bu yöntemin işe yaradığını söylüyor. Tek gereken, biraz kararlılık. İşte atmanız gereken adımlar:

  • İşe yaramayan şeyleri atın. Sizi mutlu etmeyen veya duygusal olarak anlamlı olmayan her şeyi atın.
  • Sadece hayatınızı daha mutlu eden şeyleri saklayın.
  • Yere göre değil, kategoriye göre düzenleyin. Mesela,yatak odanızın tamamını değil bütün giysilerinizi bir seferde düzenleyin.
  • Her zaman kıyafetlerden işe başlayın. Giysilerden kurtulmak daha kolay çünkü hangilerini kullanıp hangilerini kullanmadığımızı kolayca söyleyebiliriz.
  • Kalan giysilerinizi dikey olarak düzenleyin. Giysilerinizle küçük dikdörtgenler yapın. Ardından giysilerinizi dikey olarak yığınlar hâlinde saklayın. Nihai sonuç, bir giysi kütüphanesine benzeyecek.
  • Erteleme. Her bir kategoriyi yarıda bırakmadan başlayıp bitirmek en iyisidir. Hiçbir şeyi “başka bir zaman”a bırakmayın.
  • Sakladığınız her şeyin değerini belirleyin. Bir nesnenin neden önemli olduğunu düşünemiyorsanız, o şeyin evinizde yeri yok demektir.
  • Temizliği tek başınıza yapın. Başkalarıyla çalışacak olursanız, atmanız gereken bir şeyi saklamanız için sizi ikna etmeleri çok muhtemeldir.
  • Bir şeyler saklamak için daha fazla mobilya satın almayın. Bu sadece halihazırda hiç dolap vs. gibi mobilyanız yoksa yapılmalıdır.
Some figure

Uygulayanlar Kondo’nun yönteminin son derece yararlı olduğunu söylüyor. Özellikle de fazla nostaljik olan ya da kompulsif veya patolojik bir şekilde istifleme alışkanlığına sahip kişiler için. Peki siz bu yöntem hakkında ne düşünüyorsunuz?