Kronik Yorgunluk: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kronik Yorgunluk: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kronik yorgunluk teşhisi konan kişi sayısı her geçen gün artıyor. Miyaljik ensefalomiyelit veya kronik yorgunluk sendromu, cevaplardan daha fazla soruya sahip bir hastalıktır. Kişisel kaynakları kullanan ve genel sağlığı olumsuz etkileyen sistemik ve zayıflatıcı bir durumdur. Tüm motivasyonu tüketebileceği ve hastaları neredeyse her şeyden, hatta en çok sevdikleri insanlardan bile izole edebilecek kadar etkilidir.

Kronik Yorgunluk Sendromundan muzdarip olanlar, ismin durumlarını doğru bir şekilde tarif etmediğini söylüyor. Referans doktorların içinde bulundukları bu karmaşık durum için çok basit bir isim verdiğini düşünüyorlar. Yorgunluktan daha fazlası bu onlar için, sabit kalır ve sizi hareketsiz bırakır. Dahası, basit yorgunluğun çok ötesine geçer, çünkü bağışıklık sisteminin kendisini zayıflatır. Hastalar ayrıca hafıza kaybı, düşük tansiyon ve sinirlilik gibi zorluklar da çekiyorlar…

Hepimiz bazen yorgun düşeriz. Ancak kronik yorgunluğu olan insanların daha karmaşık ve zorlu bir sorunu var. Nedeni bilinmeyen kronik bir rahatsızlıkları var.

Kronik Yorgunluk Sendromu hastalarının ortak bir özelliği de, tıp ve bilim camiası tarafından unutulmuş hissetmeleridir. Çaresiz hissederler çünkü iyi hissetmezler, uygun tedaviyi bulamazlar ve günlük aktiviteler için enerjiye sahip değildirler. Enerjik ve iyimser hissetmeme, onları hayatlarının her alanında, özellikle de psikolojik olarak etkiler.

Kronik yorgunluğa neden olan şey hakkında hala çok az şey biliyoruz. Birçok insan kesinlikle onu damgalar. İşinizde sizi daha az üretken kılar, düzenli olarak günler geçirmek zorunda olunca ilişkilerin veya kesintilerinizin tadını çıkartamazsınız…

ağrı içindeki adam

Kronik yorgunluk nedir?

Yorgunluk var yorgunluk var… Örneğin, hepimiz bir iş günü veya bir sürü fiziksel zorlamadan sonra kanepeye oturup kalmanın nasıl bir şey olduğunu biliyoruz. Sıcak bir duş ve birkaç saatlik uygun dinlenme, normale dönebilmek için yeterlidir. Ancak, onlar yorgun uyanık insanlardır. Ne kadar dinlendikleri önemli değil, yorgunlukları gitmiyor. Bunun nedeni, diğer belirtilerin yorgunluğa eklenmesidir.

Bunlar:

  • Enerji eksikliği.
  • Vücudunuz ve bacaklarınız gibi hissetmek ağırdır ve çok ağırdırlar.
  • Daha fazla soğuk algınlığına yakalanmak ve normalden daha fazla enfeksiyona sahip olmak. Zayıf bağışıklık sistemi.
  • Motivasyon eksikliği.
  • Konsantrasyon problemleri ve hafıza ile ilgili problemler.
  • Apati ve kötü ruh halleri.
  • Cinsel istek eksikliği.
  • Zorluk seviyesi artar.
  • Kas ağrısı, sık boğaz ağrısı, eklem ağrısı, baş ağrısı
  • Bir göreviniz olduğunda sorumluluğun ağır görünmesi, üşenme
  • En sık 40 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.

Neden kronik yorgunluğum var?

Bu bir hastanın Kronik Yorgunluk Sendromu tanısından sonra kendisinin sorduğu ilk şeydir. Neden ben? Bu kronik hastalığa yakalanmak için bir şey mi yaptım? Öncelikle, bu zayıflatıcı bozukluğun nedenlerini hala bilmediğimizi açıkça belirtmek önemlidir. Kronik Yorgunluk Sendromu ayrıca miyaljik ensefalomiyelit olarak da bilinir.

Araştırmacılar viral kökenli olabileceğini düşünüyorlar. İlk önce bağışıklık sistemini saldırıp zayıflattığına inanırlar. Yine de, bilim adamları bu durum ile Epstein Barr veya Human Herpesvirus 6 (HHV-6) gibi viral enfeksiyonlar arasında herhangi bir ilişki bulamamıştır.

Her gün daha net olan ve bilim adamlarının kanıtlayabileceği bir şey, bazı insanların genetik olarak kronik yorgunluk geliştirmeye yatkın olduğudur.

Öte yandan, bazı bilim adamları stresin ve hatta bazı depresyon türlerinin ilişkili olabileceğini öne sürerler. Bununla birlikte, bunun en garip yanı, hastalar tedavi gördüklerinde ve streslerini veya depresyonlarını kontrol altına aldıklarında, kronik yorgunluğun ortadan kalkmadığıdır.

Ayrıca, bu hastalığın kesin nedeninden emin olmamakla birlikte, birçok hasta semptomlardan arındırılmış periyodlar yaşar. Bunun neden olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Yine de, semptomlar birkaç hafta veya birkaç ay sonra geri döner.

başı ağrıyan kadın

Kronik yorgunluğun bir tedavisi var mı?

Hastalar ve uzmanlar, yanlış tanıların sık sık gerçekleştiğine dikkat çekerler. Kronik yorgunluk bazen bipolar bozukluk gibi diğer bazı psikolojik hastalıkların belirtisidir. Diğer zamanlarda, bazı tıbbi ilaçların zihinsel ve fiziksel olarak zayıflatıcı yan etkileri vardır.

Doktorlar, doğru tanı koymak için birçok faktörü göz önünde bulundurmalıdır. Önemli bir faktör, hastanın 6 aydan fazla aşırı tükenme yaşadığıdır. Bu uykusuzluk, kas ağrısı ve ilgisizlik eşlik eder.

Hasta tanıyı aldığında ve bakıcıları herhangi bir başka bozukluk veya problemi ortadan kaldırdığında, ilaç kullanımı üzerine diyette bir iyileşme önerilmektedir.

İltihaplanmaya neden olan gıdaları azaltın. Magnezyum ve yağ asitleri omega-3 ve omega-6 alımınızı arttırmak çok yardımcı olabilir.

Ayrıca, kronik bir hastalıktan bahsettiğimiz gibi, asıl amaç hastanın yaşam kalitesini olabildiğince arttırmaktır.

Dikkat ya da bilişsel davranışçı terapi gibi tamamlayıcı terapiler, günlük hayatınızı daha iyi karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Son olarak, iyi bir destek grubu son derece önemlidir. İnsanların konuşması ve zor anlarda sizin için orada bulunmaları yararlı olabilir. Yoga, yüzme, dans dersleri ve hatta akupunktur gibi diğer stratejileri de deneyebilirsiniz. Bu durumun sizden acımasız bir kopma eğiliminde olduğu motivasyonu ve enerjiyi geri kazanmanızı sağlayacak herhangi bir şey.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.