Kendine Güveni Olmayan Bir İnsanın Dört İşareti

Kendine Güveni Olmayan Bir İnsanın Dört İşareti

Son Güncelleme: 09 Aralık, 2017

Hiç kendinizi yerin dibine sokan, size aşağılık kompleksini yaşatan ve herkesin gıpta ile baktığı bir yaşam tarzına sahip biri ile tanıştınız mı? Elbette hayatınızın bir evresinde bu tür bir insan ile tanışmışsınızdır. Bu durum ile ilgili en ilginç durum ise, bu küçük dağları ben yarattım insan modeli arkasında aslında kendine hiç ama hiç mi güveni olmayan bir insan vardır.

Kendine güveni olmayan insanların, endişelerini ve korkularını saklamak adına, başkalarından kendini üstün görme eğilimi içerisinde olduğu aşikardır. Bu, bir mütevazılık eksikliği değil, Alfred Adler’in aşağılık kompleksi olarak tanımladığı bir durumdur. Kendine güveni olmayan bir insanı aşağılık kompleksi maskesinin arkasında sık sık saklanırken görüyor olmamız, bir tesadüf değildir.

Adler’e göre, kendilerini, diğerlerine göre aşağı bir konumda gören insanlar, bir nevi üstünlük mücadelesi ile bu açığı kapatma eğilimi gösterirler. Bu insanların yeteneklerinin belirsizliği ile yüzleşebilmelerinin ve kendilerini iyi hissetmelerinin tek yolu, başkalarını mutsuz etmektir. Adler için bu üstünlük kavgası onların içlerinde yatıyor.

Kendine güven duyamama ve narsistlik

Bugün, bu üstünlük kavgasının, narsist kişilik bozukluğunun bir özelliği olduğu düşünülmektedir. Bu, kişinin normal gelişiminden sapma ve sürekli olarak kendine olan saygısını artırmaya çalışan bir kişiye dönüşmesi manasına gelir.

aynada kendini elleyen yansımalı kadın

Narsisizmde, iki tür yapı vardır: heybetli ile kırılgan. Heybetli narsistler, dışa dönük, baskın karakterli ve dikkati üzerine çekme gayreti içerisinde olan kimselerken, kırılgan narsist, olumsuz eleştiriye ya da hayal kırıklığına, olumsuz eleştirilerin akıllarını kaçırmasına kadar uç saplantılara bağımlı bir halde yaşar. Üstelik bu insanların sosyal ilişkileri, kendini beğenmişlik ve sürekli hayranlık duygusundan dolayı istenilen seviyeye gelememektedir.

Bu iki vakanın ikisinde de, sizi aşağılık kompleksine yönelten birisi ile uğraşırken, narsisizm ve bireyin kendine yeteri  kadar saygı duymaması asıl etmenlerdir. Her ne kadar, narsisizm patolojik seviyelere her zaman yükselmezken, çok sıklıkla görülür.

Bireyin kendine duyduğu saygı ve narsisizm

Bazı araştırmacılar, narsisizmin, heybetli narsisizm ve kırılgan narsisizm olarak iki ayrı başlık yerine, açık narsisizm ve örtülü narsisizm kavramlarını kullanarak, daha iyi açıklanabileceğine inanmaktadır. Tedavi yolu, kişinin içinde bulunduğu türe göre değişir.

Derby Üniversitesinde (Birleşik Krallık) görevli psikolog James Brookes, güçlü bir narsist eğilime sahip kişilerin, kendilerini değerlendirebilme, kendi yeterliliklerini ve başarılı olabilme yeteneklerine olan güvenlerini incelemeye karar verdi. Brookes, üniversite öğrencilerini katılımcı olarak kullanığı çalışmasında, açık ve örtülü narsisizm, kişinin kendine duyduğu saygı ve kişinin yeterliliği arasındaki ilişkiyi analiz etti.

Kendine güveni olmayan bir insanda görülen narsist özellikler

Bu çalışma, narsist bir kişiliği tanımlamaya yardımcı olan ve kendilerine güven duymamalarının bir kanıtı olarak, bize narsistlerin hal ve hareketlerinin nasıl yorumlanması gerektiği hakkında bir fikir verecektir.

1. Kendine güveni olmayan insanlar sizi de aynı şekilde hissettirmeye çalışacaktır.

Belirli bir kişiyle beraberken, sıklıkla kendi değerlerinizi sorguluyor musunuz? O kişi, sürekli olarak kendi güçlü yanlarından bahsediyor mu? Genelde pek kendine güvenmeyen bir insan olarak, bazı insanlar ile beraberken kendinizden şüphe duymaya ve aşağılık kompleksine doğru yöneldiğinizi hissediyorsanız, bu insanların kendi güvensizliklerini size yansıtıyor olması muhtemeldir.

kadını suçlayan adam

2. Kendine güveni olmayan insanlar başarıları ile hava atma ihtiyacı duyarlar

Kendine güveni olmayan bir kişinin, başka bir kişiyi de böyle hissettirmek adına harekete geçerek kendisini güçlendirmeye çalışması her zaman gerekli değildir. Çoğu zaman, kendine güveni olmayan insanların,  şaşalı yaşam tarzından, aldığı mükemmel eğitimden ya da harika ailesinden bahsetmesi yeterli olur. Bu insanların kendi kendilerine gerçekten değerli olduklarını ikna etme yollarından biri de budur.

3. Kendine güveni olmayan insanlar ne kadar alçak gönüllü olduklarından çok sık bahsederler

Kendinizin mütevazi bir karaktere sahip olduğunu varsaymak, kendinizi dışa vurmanın, başkalarını aşağılık kompleksine sokmanın ve kendinizi diğerlerinden daha iyi hissetmenin örtülü bir yoludur. Alçak gönüllülükle alay etmek kendine güveni olmayan insanların kim olduğunu ortaya çıkarır.

4. Kendine güveni olmayan kişiler yeterince iyi olmayan şeylerden şikayet etme eğilimindedirler

Büyük bir aşağılık kompleksine sahip olan insanlar, mutlu olmalarına yetecek mal, mülke sahip olduklarını düşünmezler. Şu an için kendilerini güvensiz hissettiklerini düşündüğümüzde, çok yüksek hedeflerler belirliyorlar. Başkalarının gözünde kötü bir şöhrete sahip olmayı takmayarak, prestij kazanma mücadelesi içerisinde olurlar. Bu şekilde üstünlüklerini, sözde üstün hedefler vasıtasıyla üstünlüklerini göstermeye çalışırlar; bu da, başarısız oldukları zaman kendilerini daha da güvensiz hissetmeleri ile sonuçlanır.

Son Yorumlar

Çevrenizdeki kendine güveni olmayan insanlardaki bu durumu tespit edebilmek, kendi imajınız ve kendi becerilerinizle ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde, bu tür insanların sizin içinizde ortaya çıkarmaya çalıştıkları şüpheleri de ortadan kaldırabileceksiniz.

Bu şüphelere hiç kulak asmama, hem kendiniz hem de çevrenizdeki kendine güveni olmayan insanlar için, başarılı olma duygularını geliştirmenize yardımcı olabilir. Bu insanların aşağılık kompleksi, siz kendinizi bu kompleks içerisine soktukça geçmeyecektir. Aksine, bir çaresinin bulunması zor olan yaralar almanıza sebebiyet verebilir.

Başkalarının sizi ezip geçmesine izin vermeyin. Bu insanlar, size söylediklerini ciddiye almamak sizin için yeterli olacaktır. Kendinizi eleştiren eleştiren bir savunma pozisyonu almayın. Bunun yerine, zaten yeterli sayıda sorunu olan insanlar için şefkat gösterin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.