Karşılaştığımız 7 Yaygın Şiddet Türü

Karşılaştığımız 7 Yaygın Şiddet Türü
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Son Güncelleme: 19 Haziran, 2018

Şiddet ne yazık ki sınır tanımayan bir tür salgın hastalık gibidir. Ne yazık ki birçok şiddet türü var ve bunu dünyanın her yerinde görebilirsiniz. Birinin sizden bir şey yapmanızı isteme şeklinden tutun da binlerce hayata mal olan en kanlı savaşlara kadar şiddet her yerde. Savaşlarda bizzat bulunmasanız bile bir şekilde tanık olur ve bu şiddetten payınıza düşeni alırsınız. Bazen agresif olmak genlerimizde varmış gibi görünür. Ancak şiddet kültüreldir. Şiddeti öğrenir ve uygularız. Bunu öğretiriz. Ancak bunu öğrenebildiğiniz gibi unutabilir ve bu döngüye bir son da verebilirsiniz.

“Şiddet başkalarının ideallerinden korkmaktır.”

– Mahatma Gandhi

Bu döngüyü kırmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biri de şiddetin kendini nasıl gösterdiğini saptamaktır. Daha sonra şiddetin yaygın türlerini ele alacağız.

1. Ekonomik şiddet

Bu şiddet iki yüzlüdür. Biri doğrudan diğeri ise dolaylıdır. Doğrudan ekonomik şiddet sizin malınızı ve mülkünüzü etkiler. Buna hırsızlık, kaçırma, zorla alma ve finansal durumunuzu etkileyecek her türlü illegal suç dahildir.

paraya mahkum olmak

Dolaylı ekonomik şiddet, ekonomik sistemin ilginizi etkileyen iç mekanizmaları ile ilgilidir. Örneğin, ücretler işgücü piyasasında düştüğünde gerçekleşir. Bu, haksız rekabetle karşılaşmanız gerektiği anlamına gelir, çünkü diğer insanlar daha az ücret alabilir ve işlerini daha kolay bulabilir. Dolaylı ekonomik şiddetin bir başka örneği de, yetkililerin sözde eşit önlemleri yürürlüğe koyması, ancak aslında sadece belirli taraflara fayda sağlamalarıdır.

2. Siyasi ve kurumsal şiddet

Siyasi şiddet, sizin çıkarlarınıza uygun bir siyasi partinin yapmasını içerir. Bir siyasi parti sizi bir politik şiddet davası olan bir araç olarak kullandığında. Örneğin, siz bir katkıda bulunmuş ve yozlaşmış bir politik sınıfın kurbanı olduğunuzda.

Kurumsal şiddet, bir kurumun kötü muamelesi veya kötüye kullanılmasıyla ilgilidir. Örneğin, bir şekilde size zarar verebilecek kötü bir hizmet alırsanız gerçekleşir. Bu tip şiddetin bir başka örneği, tıbbi kurumların ağrınızı görmezden gelmesi veya en aza indirgemesidir.

3. Cinsel veya cinsiyete yönelik şiddet

21. yüzyılda yaşıyor olmamıza karşın kadına şiddet hala gündemde. Bazı durumlarda bunun arttığı bile söylenebilir. Bunun nedeni cinsiyetçiliktir. Bu bir erkek veya başka kadınlar bir kadından yapmasını istediklerini yapmadığı zaman ortaya çıkar.

kadına yönelik şiddet

Aynı şekilde erkekler de duygusal ve fiziksel şiddetin kurbanı olabilir. Başka kadınlar veya erkekler buna neden olabilir. Bazen sırf erkek oldukları için erkeklere karşı önyargılı ve acımasız davranılabiliyor. Ne yazık ki kadınların çocukları cinsel istismarı yönündeki bulgular da her geçen gün artıyor.

4. Kültürel şiddet

Birçok pazarlama şekli insanları birbirinin kopyası haline getirmeye çalışıyor. Uzmanlara göre ise bu da bir şiddet biçimi. Bu nedenle dünyadaki birçok kültüre ve farklı yaşam tarzına saygı gösterilmediği yönünde bir görüş var.

Aynı şekilde bazı kültürlerde bazı topluluklara karşı belirli şiddet politikaları uygulanıyor. Bunlar ufak gruplar ya da azınlıklara karşı. Bu kategorinin başta gören mağdurları ise LGBT üyeleri ya da bazı etnik kökenli gruplardır.

5. Dini şiddet

Bugün dünyada güç ve takipçiler için savaşan birçok dini grup ve mezhep var. Bunlardan bazıları, kesinlikle, inancın gerçek ifadeleridir. Ancak, bu grupların çoğunun liderlerinin gerçek çıkarlarının mali olduğu da doğrudur. Onlar inancın emirlerini dikte eden ve yöneten kişilerdir ve takipçilerinin umutlarını manipüle etmekte tereddüt etmezler.

dini görüş ayrılıkları

Bu tür bir tarikat, takipçilerinin para kazanmak için korkularını ve kafa karışıklıklarını kullanır. Bunu doğrudan ya da dolaylı olarak yapabilirler (daha fazla takipçinin işe alınması için çalışma ya da isteklilik yoluyla). Onlar dünyanın sonu ve insan ırkının tahrip edilmesi hakkında karanlık mesajlar taşıma eğilimindedirler. Bu mesajlar ve neden oldukları korku ile, arzu ettikleri şeyi elde etmek için inananların iradesini kırarlar.

6. Siber zorbalık

Sosyal medyanın ortaya çıkışıyla, şiddet türleri listemize başka türlü bir taciz daha ekledik. Öyle ya da böyle, yeni teknolojimiz tacizi kolaylaştırır biçimde çünkü korkaklara anonimlik sağlıyor. Aynı şekilde, farklı ülkelerdeki siber zorbalıkla ilgili yasalar henüz net değildir, bu yüzden bu şiddet içeren davranışların çoğu cezasız kalmaktadır.

Ayrıca, herkes görüntüleri kaydetme ve paylaşma özgürlüğüne sahiptir. Ve birçok insan bu fırsattan yararlanır. Bu da dolayısıyla yeni şiddet biçimlerine yol açar. Bunlardan biri, herkesin bir video kaydedip sosyal medyaya yükleyebilmesidir. Görüntünüzü bir şaka olarak kullanabilir ya da bazı izole edilmiş olayların sizi bir kişi olarak tanımladığı izlenimini verebilirler. Bunu anladığınız zaman, binlerce insanın görüntüleri gördüğü ve kendi önyargılı sonuçlarına varmış olması muhtemeldir.

7. Bilgi şiddeti

Birçok medya kuruluşunun programlanması çok miktarda şiddet içeren haber içeriyor. Bilginin ne kadar çirkin olduğu, sahip olduğu etki ve o kadar çok izleyicinin ilgisini çekeceği gözüküyor. Bazen bir gazeteyi açtığınızda veya televizyondaki günlük haberleri izlerken, gerçeklik fikrinizi çarpıtan bir takım bilgiler alırsınız.

En kötüsü, medyanın bu tür bir haber sunması, çünkü bir talep var. Bir bakıma, medya bu tür haberlerin neden olduğu etki için kullanılıyor. Bu nedenle, medya her zaman son hikayeden daha büyük bir etkiye sahip olan haber öykülerinin peşinde. Acı, ölüm, işkence ve her türlü korkunç şey bir gösteriye dönüştü.

bilgi şiddeti

Bu saydığımız 7 tür şiddet, şiddete maruz kaldığımız yollardan sadece birkaçı. Tam liste çok daha uzun. Ancak sadece ölçek ve öneminden dolayı hepimizi etkileyen ana şiddet türlerine değindik.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.