Kadınlar için Mükemmel Bir Bitki Olan Ada Çayı ve Faydaları

Kadınlar için Mükemmel Bir Bitki Olan Ada Çayı ve Faydaları
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Ada çayının sayısız faydası bulunur. Ada çayına Latincede şifa anlamına gelen Salvia denilmektedir. Kadın sağlığı için en uygun doğal kaynaklardan biridir. Ada çayı, adet ve menopoz semptomlarını hafifletir ve iltihabı, ağrıyı ve sıvı kaybını azaltır. Bunun yanı sıra, kalp ve damar sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir.

Bitkisel tedavilerin tarihte önemli bir yeri vardır. Bitkiler dünyası, tıp dünyasının uzun yıllardır ortaya çıkarmaya çalıştığı büyük gizemini hala korumaktadır. Bitkisel tedavi yöntemleri neredeyse ilk uygarlıklardan beri kullanılmaktadır. Ginseng, sarı kantaron, mabet ağacı gibi bitkilerin ve diğer birçok bitki çayının inanılması güç farmakolojik etkileri vardır. Eğer ada çayı ve tüm diğer bitkilerin faydaları bilinirse ve doğru şekilde uygulanırsa sağlığımıza gerçekten pozitif etkisi olabilir.

Ada çayı uzun yıllar boyunca tedavi amaçlı kullanılmıştır. Psikolojik rahatsızlıklardan sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar birçok alanda faydası bulunmaktadır. Bilim, bazı tıbbi kullanımlarını onaylamıştır.

Bitkilerin tek başına hastalıklarını ve psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmeye yeterli olmadığı doğrudur. Fakat, sahip oldukları enzimler, önemli yağlar, flavonoidler, mineraller vb. sayesinde hastalık sürecine olumlu etkide bulunabilirler. Rahatlamamızı sağlarlar, belirli nörotransmitterleri uyarırlar, kan dolaşımını kolaylaştırırlar, bağışıklık sistemini harekete geçirirler, ve bunlar gibi birçok farklı etkileri daha bulunur. Şifalı bitkileri doğru şekilde kullanmak, belirli koşullar için iyi bir tamamlayıcı terapi olarak hizmet edebilir.

Doğanın sağlığımız için verdiği en ilgi çekici şifalardan biri ada çayıdır. Şimdi ada çayı hakkında daha fazla bilgi edinelim.

ada çayı

Ada çayının inanılmaz faydaları

“Medical News Today” isimli dergi ada çayının birçok faydasının bilimsel olarak kanıtlandığı hakkında bir haber yayımladı. Tabii ki, şifalı bitki ailesinin çok geniş olduğunu belirtmek gerekir. Fakat şimdiye kadar yapılan birçok çalışmaya göre bilimsel adı salvia olan ada çayı iki önemli gruba ayrılıyor: Salvia Officinalis ve S. Lavandulaefolia (en yaygın iki türü).

Yazının başlığından da anlayacağınız üzere, ada çayının tarih boyunca kadınların hayatını kolaylaştırmıştır. Önek olarak, Antik Yunanistan’da kadınlar, ada çayını hem yemek yaparken hem güzelleşmek için hem de tüm bunların ötesinde tedavi amacıyla kullanırdı. Biraz sert fakat hoş bir tadı olan ada çayı içinde bulundurduğu mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Ayrıca iltihaplanmayı azaltan ve kadınsal hormonları düzenleyebilen diğer bileşenlere de sahiptir.

Ada çayı ve adet dönemi

Ada çayının en iyi bilinen faydaların biri adet döneminde yaşanan rahatsızlıkları azaltmasıdır. Ağrıyı, şişkinliği, baş ağrısını vb. azaltır. Aynı şekilde, menopozla ilişkili semptomların şiddetini azaltmak için de etkilidir. Bunun nedeni, içerdiği yağın hafif bir ostrojenik aktiviteye sahip olmasıdır.

İltihaplanma

Viyana Üniversitesi 2013 yılında ada çayı ile ilgili oldukça ilgi çekici bir araştırma yayımlamıştır. Bu araştırma ile ada çayının çok yararlı iltihap önleyici ve mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

Günde bir ve iki bardak ada çayı içmek kadar basit bir şey çok sağlımız için oldukça faydalı olabilir. Karın enflamasyonunu azaltabilir, idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskini azaltabilir ve aynı zamanda diş eti iltihabını tedavi edebilir.

Ada çayı ve depresyon

Ada çayı ruh sağlığına iyi gelmesiyle de bilinir. Diosmetin, apigenin ve luteolin gibi antioksidanları içermesi, depresyonla ilişkili semptomları (iyileştirmek için değil) azaltmak için mükemmeldir.

ada çayı içmek

Ada çayı hafızayı güçlendiriyor

Oxford Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok üniversitenin yaptığı araştırmalar sonucu ada çayının bilişsel yetenekleri güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Fakat bunun için tüketilmesi gereken doğru miktarı henüz bilmiyoruz. Yine de uzmanlar, ada çayının hiç bir işlem görmeden ham şekilde tüketilmesini tavsiye ediyor.

Ada çayının hafızayı güçlendirmesinin sebebi içeriğindeki kolinezteras enzimidir. Bu enzim Asetilkolin isimli nörotransmiter molekülün yapı taşlarına ayrışmasını düzenler. Bu nörotransmitterin düşük seviyede olması, daha az bilişsel yeteneğin olduğunu anlamına gelir.

T3 hormonunu düzenler

T3 hormunun diğer adı Triiyodotironin’dir. Tiroid bezleri tarafından salgılanan bu hormon psikoloji ve metobolizma ile büyük ölçüde ilgilidir. T3 ve T4 hormon seviyelerinin düşük olması hipotiroidizme neden olur. 

Uzmanlar, menopoza giren kadınların çoğunda bu hormonların düşük seviyede olduğunu söylemektedir. Bu hormonların düşük olması sadece tiroid problemlerine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda kemik sağlığı için çok önemli olan D vitamininin de azalmasına neden olur.

Düzenli olarak ada çayı içmek bu tür sağlık problemlerin yaşanmasının önüne geçebilir. Sağlıklı beslenirsek ve  düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmayı ihmal etmezsek, bu bitki hormonlarımızın düzenlenmesine yardımcı olabilir.

kadınlar için ada çayı

Sonuç olarak, ada çayının son derece önemli faydaları bulunmaktadır. Gerek tedavi edici özelliği gerekse içerdiği zengin besin değerleri ile evinizden eksik etmemeniz gereken bir bitkidir. Fakat uygun şekilde ve dozda (günde bir ya da iki bardak) içmeyi unutmamalısınız. Ayrıca ada çayının, hamile veya emziren kadınlar ve böbrek hastaları için iyi olmadığını unutmayın.

Romalı yazar, doğa bilgini ve filozof olan Büyük Plinius’un şifa olarak tanımladığı bu bitkiyi sağlığımız için en verimli şekilde kullanalım.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Abdnezhad, R., Simbar, M., Sheikhan, Z., Mojab, F., & Nasiri, M. (2019). Salvia officinalis reduces the severity of the premenstrual syndrome. Complementary medicine research26(1), 39-46. https://www.karger.com/Article/Abstract/490104
  • Alrezaki, A., Aldawood, N., Alanazi, S., Arafah, M., Fabova, Z., Badjah, Y., … & Harrath, A. H. (2021). Consumption of sage (Salvia officinalis) promotes ovarian function by stimulating estradiol hormone release and controlling folliculogenesis, steroidogenesis, and autophagy. Journal of King Saud University-Science33(2), 101319. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1018364720304328
  • Brindisi, M., Bouzidi, C., Frattaruolo, L., Loizzo, M. R., Cappello, M. S., Dugay, A., Deguin, B., Lauria, G., Cappello, A. R., & Tundis, R. (2021). New Insights into the Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Italian Salvia officinalis Leaf and Flower Extracts in Lipopolysaccharide and Tumor-Mediated Inflammation Models. Antioxidants (Basel, Switzerland)10(2), 311. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7922507/
  • Hamidpour, M., Hamidpour, R., Hamidpour, S., & Shahlari, M. (2014). Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. Journal of traditional and complementary medicine, 4(2), 82–88. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
  • Han, S. H., Hur, M. H., Buckle, J., Choi, J., & Lee, M. S. (2006). Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)12(6), 535–541. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16884344/
  • Lopresti A. L. (2017). Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects. Drugs in R&D17(1), 53–64. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/
  • Maliki, I., Es-Safi, I., El Moussaoui, A., Mechchate, H., El Majdoub, Y. O., Bouymajane, A., Cacciola, F., Mondello, L., & Elbadaoui, K. (2021). Salvia officinalis and Lippia triphylla: Chemical characterization and evaluation of antidepressant-like activity. Journal of pharmaceutical and biomedical analysis203, 114207. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34153940/
  • Margetts, G., Kleidonas, S., Zaibi, N. S., Zaibi, M. S., & Edwards, K. D. (2022). Evidence for anti-inflammatory effects and modulation of neurotransmitter metabolism by Salvia officinalis L. BMC complementary medicine and therapies22(1), 131. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9101933/
  • Sabry, M. M., Abdel-Rahman, R. F., El-Shenawy, S. M., Hassan, A. M., & El-Gayed, S. H. (2022). Estrogenic activity of Sage (Salvia officinalis L.) aerial parts and its isolated ferulic acid in immature ovariectomized female rats. Journal of ethnopharmacology282, 114579. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34499963/
  • Zeidabadi, A., Yazdanpanahi, Z., Dabbaghmanesh, M. H., Sasani, M. R., Emamghoreishi, M., & Akbarzadeh, M. (2020). The effect of Salvia officinalis extract on symptoms of flushing, night sweat, sleep disorders, and score of forgetfulness in postmenopausal women. Journal of family medicine and primary care9(2), 1086–1092. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32318472/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.