İş Hayatı Neden Strese Girmenize Sebep Oluyor?

İş Hayatı Neden Strese Girmenize Sebep Oluyor?

Son Güncelleme: 04 Ağustos, 2019

Pazartesi sabahı işe gittiğinizde, yapılacak tonla evrak işi olduğunu görürsünüz. Öyle olmasa bile, patronunuzun ruh hali pek iyi değildir ya da iş arkadaşlarınız yokluğunuzda işleri karıştırmıştır ve bu da yapılacak fazladan bir sürü iş daha var demektir.

İşlerinizi yoluna koyamadığınız için ya da kimsenin istemediği bir işi yapmak zorunda bırakıldığınız için gittikçe sinirli ve endişeli hissetmeye başlarsınız. Sıkışmış ve bunalmış bir vaziyette krize girersiniz. Sonra ertesi gün olur ve sizi daha çok strese sokacak şeyler gelir başınıza.

“Gerçek sorunların üstesinden gelinebilir. Baş edemedikleriniz hayali olanlardır.”

– Theodore N. Vail

İş stresi

İş stresi, işinizin içeriği, organizasyonu veya ortamının olumsuz veya zararlı yönlerine karşı duygusal, bilişsel, fizyolojik ve davranışsal olarak verdiğiniz tepkiler dizisidir. Bilişsel tepkiler, kafanızda akan düşünce ya da iç diyalog demektir. Fizyolojik reaksiyonlar, kalp atış hızındaki artış gibi vücudundaki değişikliklerle ilgilidir.

Stres, iş hayatına adaptasyonun bir parçasıdır. Öncelikle, sizden beklenenleri sağlamanıza yardımcı olur ancak performansınızı etkilemeye başlayıp anksiyete ve gerginliğe sebep oluyorsa bir probleme dönüşür. Durum bunaltıcı görünmeye başlar ve üstesinden gelemeyeceğiniz hissine kapılırsınız. Bu stresle uğraşmak isteyin ya da istemeyin, işe ve çalışma ortamına bağlı olarak bu durum pek çok etmenden kaynaklanır. Ancak, sizi işle ilgili daha savunmasız kılan bazı kişisel özellikler de olabilir. Bunları bilmek, yönetmenize ve e yardımcı olacaktır.

“Stresin sebebi “burada” olup “orada” olmayı istemektir.”

– Eckhart Tolle

Strese sebep olan iş özellikleri

Strese sebep olan pek çok etken vardır. Bunların arasında; programlar, vardiya, fiziksel koşullar, bağlı riskler, rol belirsizliği ve hiyerarşi bulunuyor.

yüzünü sıkan adam
 Eğer işiniz en azından yarım gün boyunca tamamen odaklı çalışmanızı ve hızlı olmanızı gerektiriyorsa stresli olma ihtimaliniz artıyor. Bu aynı şekilde, yarım iş gününü boyunca tekrar eden görevler verildiğinde de geçerli.

İşiniz vardiyalıysa, stres yaratma ihtimali göz ardı edilemez. Genelde bu gruba dahil meslekler; sağlık sektörü, veterinerlik, sosyal hizmetler, ulaşım, iletişim, kamu yönetimi ve eğitim alanındadır.

Avrupa İş Sağlığı ve Güvenlik Ajansı (EU-OSHA) tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, 2012 ve 2013 yıllarında işe bağlı stersin sebebi şunlar:

  • İş güvenliği veya işgücü yeniden yapılanması
  • Uzun çalışma saatleri ve yoğun iş yükü
  • İş yerinde taciz ve korkutma
  • Meslektaşlardan veya üstlerden destek görememek
  • İş yeri kuralları üzerinde çok az kontrol

Çalışan Özellikleri

Stresi etkileyen iş özelliklerinden bahsettik. Ancak pek çok çalışandan yalnızca biriyseniz, insan kaynaklarıyla beraber hareket etmediğiniz sürece bir şeyi değiştirmek neredeyse olanaksız. Bu yüzden, durumu iyileştirmek adına stresi etkileyen kişisel özellikleri ele alacağız.

Örneğin, fazlaca hırslı ve mükemmeliyetçi bir yapınız varsa işte stres olma ihtimaliniz çok yüksek. Aynı şekilde iş, hayatınızın büyük bir bölümünü kaplıyor ve çok çalışıyorsanız da stresiniz artabilir.Bu özelliklerin her zaman zararlı olmayabileceğini de aklınızda bulundurun.

“Sinir krizine girileceğinin bir belirtisi de kişinin yaptığı işi çok önemsemesidir.”

– Bertnard Russel

Rahatlama konusunda zorluk çekiyor veya daima alıngan davranıyorsanız, yine stresli olma eğilimindesiniz demektir. Bunun bir nedeni de, karar verirken başkalarına bağımlı olma, becerilerinize güvenmeme veya çevrenizdekileri tehlike olarak algılama olabilir.

donut yiyen adam

Başka etkenler de mevcut. Sosyal aktivitelerden uzak içe kapanık biriyseniz işteki durumlar sizi etkileyecektir. Dik kafalı biriyseniz, tartışmalara girme ve strese kapılma ihtimaliniz yüksektir.

Bu özelliklerden birine sahipseniz endişelenmeyin. Farkına vardığınız sürece, bu özelliklerin üzerinde çalışabilir ve üstesinden gelebilirsiniz. Böylece iş hayatınızı kolaylaştırabilir ve işle ilgili stresi ve negatif sonuçlarını yenebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.