Logo image
Logo image

İlişkide Kıskançlık Krizleri

2 dakika
İlişkide Kıskançlık Krizleri
Son Güncelleme: 14 Mayıs, 2018

Kendinize sevdiğiniz kişiyi başkasına kaptırmaktan korkup korkmadığınızı sorun. Korku aşkın karanlık yüzlerinden biridir. Sevdiğimiz ve bize ait olduğunu düşündüğümüz şeyleri kaybetmekten korkarız ve eğer dikkatli olmazsak bu kıskançlığa dönüşebilir.

Kıskanç insanlar nasıl davranır?

Kıskanç insanlar, partnerinin her adımına her zaman dikkat eder, eylemlerini kısıtlamak için onları izler ve kontrol eder. Bunu yaparken, partnerlerinin aldatmacasını önleyebilir veya keşfedebilirler. İş arkadaşlarının, sınıf arkadaşlarının, ailelerinin, arkadaşlarının ve hatta gündelik tanıdıkların: partnerlerinin etkileştiği herkesten tehdit algılarlar. Bazı insanlar, partnerlerinin geçmişte yaşadıkları deneyimleri bile bilmeden önce bile kıskanıyorlar.

Some figure

İki ana kıskançlık türü vardır: obsesif ve sanrısal. Bir kişi aynı anda bir veya iki türü deneyimleyebilir.

Obsesif kıskançlık nedir?

Obsesif kıskançlığın özellikleri kişinin eşini takip etmesi, kontrol etmesi ve devamlı bulgularını tasdiklemeye çalışmasıyla tanımlanabilir. İşte bazı örnekler:

  • Eşlerinin kısa mesajlarını, maillerini, sosyal medyadaki her hareketlerini okurlar.
  • Bir telefon görüşmesi, fotoğraf veya buluşmadan her zaman şüphe duyarlar.
  • Eşlerini olur olmadık zamanlarda arar veya aniden ziyaret ederler. Gerçekten nerde oldukların emin olmaya çalışırlar.
  • Bazıları eşlerine saçını yapmayı, makyaj yapmayı, isteklerini gibi giyinmeleri yasaklar. Çünkü sadakatsizlik yapacaklarını düşünürler.
  • Aileleriyle mesafe koymalarını isterler çünkü muhtemel sevgililerden mesaj ilettiklerini düşünürler.
  • Aldatılma ihtimaline karşı, karşı cinsle arkadaşlık yapılmasını istemezler.
  • Aynı cinsten olan arkadaşlarıyla da mesafeli olmalarını isterler çünkü bu kez de eşcinsel olma ihtimalinden korkarlar.

İnsanın böyle düşünceleri olmadı endişe, kaygı, güvensizlik gibi duygular doğurur. Sapmış düşünme biçimleri yüzünden duygusal strese girerler.

  • Çekici olmadıklarını düşünürler.
  • Yalnız kalmaktan korkarlar.
  • Herhangi birinin daha iyi olduğu için partnerini elinden alabileceğini düşünürler.
  • Güvensizlik hissettikleri için başkaları üzerinde açığa vururlar.
    Some figure

Sanrısal kıskançlık nedir?

Sanrısal kıskançlığı olan insanlar ellerinde bir kanıt olmadığı halde partnerlerinin suçlu olduğuna inanırlar. O kadar kıskançtırlar ki bu bir kısır döngüye girer. Herhangi bir ufacık detay bile onlar için aldatılma kanıtı olabilir. Aşırı derecede sahiplenici davranırlar.

Partnerlerinin gizli bir aşığı olduğunu düşünen bu insanlar, yokluklarında hemen o kişinin ortaya çıktığını düşünürler.

Dikkatli davranma ve güvensizlik tavrını benimserler ve partnerlerinin içe kapanık ve küskün olmasına neden olurlar. İkisi de birbirlerinin acı çekmesine neden olur ve diğer kişinin davranışını daha da güçlendirir. Kıskançlık daha fazla ve daha ihtiyatlı hale gelir, kıskanılan kişi daha da ayrı düşer.

Kıskanç insanlar partnerlerinin acı çekmesine üzülseler de bu durum herhangi bir tetikleyici gördüklerinde aynı şekilde davranmalarına engel olmaz. Bu kıskançlık genelde bir tartışmayla sözlü veya fiziksel atışmayla sonuçlanır. Sakinleştiklerinde ise bu döngüye yeniden girerler ve bu kez de affedilmek için çabalarlar.

Some figure

Kıskanç insanlar değişebilir mi?

Değerlerini ve birbirine değer verdiklerini anladıkları zaman kıskanç insanlar bu huylarından kurtulabilirler. Bunun bir zayıflık olduğunu kabul edip değişmek için çaba göstermeleri gerekir. Böylece eşlerine biraz zaman tanırlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Batinic, B., Duisin, D., & Barisic, J. (2013). Obsessive versus delusional jealousy. Psychiatria Danubina, 25(3), 334–339. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24048408/
    Frampton, J. R., & Fox, J. (2018). Social Media’s Role in Romantic Partners’ Retroactive Jealousy: Social Comparison, Uncertainty, and Information Seeking. Social Media + Society, 4(3). https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2056305118800317
  • Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 12(3), 173-186. http://www.journals.unam.mx/index.php/repi/article/view/15482
  • Curling, L., Kellett, S., Totterdell, P., Parry, G., Hardy, G., & Berry, K. (2018). Treatment of obsessive morbid jealousy with cognitive analytic therapy: An adjudicated hermeneutic single-case efficacy design evaluation. Psychology and psychotherapy, 91(1), 95–116. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28990738/
  • Marín-Cortés, A., & Daniel Gutiérrez, J. (2019). Emociones relacionadas con los celos de pareja producidos por el uso de Facebook. Global Media Journal México, 16(31), 4. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7707870
  • Monroy Hernández, E., Amador Velázquez, R., & Rodríguez García, C. (2014). Tipos de celos en una comunidad universitaria. Revista de Ciencias Sociales, 5(8). https://www.researchgate.net/publication/357131114_Tipos_de_Celos_en_una_Comunidad_Universitaria
  • Ortigue, S., & Bianchi-Demicheli, F. (2011). Intention, false beliefs, and delusional jealousy: insights into the right hemisphere from neurological patients and neuroimaging studies. Medical science monitor : international medical journal of experimental and clinical research, 17(1), 1–11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3524690/