İki Dillilik: Avantajları ve Koşulları

İki Dillilik: Avantajları ve Koşulları
Sara Clemente

Yazan ve doğrulayan Psikolog ve gazeteci Sara Clemente.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Dil psikolojisi açısından bakıldığında, iki dillilik çok olumlu bir şeydir. Ancak her zaman böyle düşünülmemiştir. 60’lara kadar insanlar, iki dilliliğin çocukların entelektüel gelişimini engellediğini düşünüyordu. Duydukları ve okudukları her şeyi aynı anda her iki dile de çevirmeleri gerektiğine ve bunun zaman ve çaba kaybı olduğuna inanılıyordu.

Öğrenme sürecimizi tehlikeye atmak şöyle dursun, iki dilliliğin gerçekten bu sürece fayda sağladığı kanıtlanmıştır. İki dilliliğin avantajları sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de açıkça görülmektedir. Yeni bir dil öğrenmek bilişsel bozulmayı yavaşlatır.

“Başka bir dile sahip olmak, ikinci bir ruha sahip olmaktır.”

– Charlemagne

İki dillilik fenomeninin ortaya çıkışı

Tarihsel ve kültürel faktörler, iki dillilik fenomeninin yükselişine en çok katkıda bulunan şeylerdir. Daha spesifik olarak, ülkeler arasında yeni sınırların açılmasıyla ilgili bu faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Bazı ulusların ve kültürlerin bölgesel genişlemesi. Özellikle, Latin dilleri için bu durum geçerli. Zaman içinde yayılımının artması nedeniyle bu dili konuşan iki dilli insanların sayısı çoğaldı.
  • Lingua franca kabul edilen dille iletişimi kolaylaştırmak için uzlaşma yoluyla siyasi birleşme. Örneğin, İngilizce mükemmel bir bilimsel dil olarak sağlam bir yere sahiptir.
  • Sömürge sonrası dönemdeki koşullar da sömürgeci devletlerin kendi dillerini ele geçirdikleri bölgelerdeki insanlara dayatmasına katkıda bulunmuştur.
  • Göç. Başka bir ülkeye taşınan insanlar yaşadıkları yerin dilini öğrenmelidir.
  • Kozmopolitizm, iki dilli iletişimin artmasına neden olmuştur.

Annenin önemi

Anne ve bebek arasındaki ilişki, iletişimsel değişimin ve prototipin mükemmel örneğidir. Anne aylarca bebeğinin ona gönderdiği sinyalleri yorumlar (ağlama, çığlık atma, gülme) ve bunları sözcüklere çevirir.

anne bebek ilişkisi ve iki dillilik

Yavaş yavaş anne, bebek için bir tür ayna olmaya başlar. Anne bir ses çıkardığında veya bir jest yaptığında bebek onu taklit eder. Bu şekilde, bebeğin dünya hakkındaki bilgilerini ilerici ve sınırsız bir şekilde anlamasına ve genişletmesine yardımcı olan ludic bir değişim gelişmeye başlar.

Dolayısıyla, anne ve bebek arasındaki etkileşim, dilin ortaya çıkışını ve çocuğun dili kullanma seviyesini belirleyen şeydir.İkisi arasında üretilen iletişimsel etkileşim türleri, çocuk büyüdükçe değişmeye ve gelişmeye devam eder.

İki dillilik türleri

Çocuklarda iki dillilik gelişiminin iki önemli yönü vardır: çevreleri ve içinde bulundukları olgunlaşma aşaması. Buna göre iki tür iki dillilik vardır:

Eşzamanlı: Çocuk iki dil sistemini aynı anda öğrenir. Genel bir kural olarak bu, ebeveynlerin günlük olarak iki dilde konuşmasıyla gerçekleşir.

Ardışık: Çocuk, çocukluğu boyunca yalnızca bir dile erişebilir. Birinde ustalaştıktan sonra, ikinci bir dil öğrenirler. Örneğin, okulda İngilizce dersleri alırlar.

“Bir dil sizi yaşam boyu bir koridorda tutar. İki dil ise yol boyunca her kapıyı açar.”

– Frank Smith

Doğru iki dillilik elde etmesi çok zor bir kazanımdır. Her zaman daha gelişmiş ve diğerlerinden daha önemli bir dil vardır. Yerli ve yabancı dil ne kadar benzer olursa, öğrenme süreci o kadar kolay ve hızlı olacaktır.

ispanyolca ve ingilizce

İki dilliliğin gelişmesi için faktörler ve koşullar

İki dillilik fenomeninin erken dönemde geliştiğini kanıtlamak için filtreleme teknikleri kullanılarak 6 aylık bebekler üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Bebekler henüz altı aylıkken, ilk dillerini yabancı dillerden ayırt edebiliyorlar.

Bu, dilin fonetik ayrıntılarını ayırt edebilecekleri anlamına gelmiyor. Bununla birlikte, prosodik bilgilerin (tonlama, ritim) nasıl ayırt edileceğini biliyorlar. Bu, 6 aylık bebekleri potansiyel olarak poliglot kılar. Ancak bu yetenek, hayatta kalmak için gerekli bir beceri olarak değerlendirilmediğinden yaşla birlikte azalır.

Olumlu iki dillilik

Mariscal’a göre, iki dilliliğin çocuk için olumlu olması için bir dizi sosyal, bilişsel ve dilsel koşulun yerine getirilmesi gerekmektedir:

  • İki dilde yüksek ve yeterli miktarda bilgiye ulaşmak.
  • İlk dilin iyi gelişimi ve okul sistemi sayesinde ikinci bir dil öğrenmek okuldaki.
  • Çocuğun ailesi ve öğretmenlerinin bütünsel gelişimine ilişkin olumlu beklenti ve olumlu tutum içinde olması.
  • Her iki dilde de iyi bir sosyal prestij.
iki dillilik ve yararları

İki dillilik ve bilişsel yararları

Çok sayıda çalışmaya göre, iki dili akıcı şekilde konuşan çocukların prefrontal ve dorsolateral korteksleri, yürütme işlevleri konusunda daha gelişmiştir. Bu sayede bu üstün becerilere ihtiyaç duydukları belli görevlerde hızlı ve verimli olurlar.

Ayrıca çevresel uyaranları daha iyi ayırt etme eğilimindedirler, böylece sınıftaki gürültüyü görmezden gelmeleri kolaylaşır. Bu şekilde, çalıştıkları şeye odaklanmaları daha kolay olur. Ayrıca zihinsel bozulmayı geciktirerek “yaşlanmanın etkilerini hafifletmelerini” sağlayan daha büyük bir beyin kontrol mekanizmasına sahip olma eğilimindedirler.

Gördüğünüz gibi, birden fazla dil konuşmanın avantajları dilbilimiyle sınırlı değil. Kültürler arası ve çok dilli bir ortamda etkin bir şekilde gelişebilmek, doğanın bize sunduğu adaptif fırsatlardan nasıl yararlanılacağını bilmenin bir sonucudur.

“Konuştuğun her dille yeni bir hayat yaşıyorsun. Sadece bir dil biliyorsan, sadece bir kere yaşarsın.”

– Çek Atasözü


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.