Hayatınızı Değiştirebilecek 7 Soru

Hayatınızı Değiştirebilecek 7 Soru

Son Güncelleme: 18 Aralık, 2017

Bazen, gerekli olan soruyu nasıl soracağımızı bilmediğimizden, bir cevap alamıyoruz. Genel ve derin konulara, büyük sorularla yaklaşmaya çalışıyor, ancak sonuçta hiçbir yere varamıyoruz. Örneğin, “Hayatımın anlamı nedir?” sorusu, hayatınızın içinde daha da fazla kaybolmak için iyi bir yol olabilir.

Büyük sorular, büyük cevaplara yol açar, ancak “büyük sorular” ve “muğlak olmayan sorular” arasında da bir fark vardır. İkincisi, yani muğlak sorulara, aynı anda çok fazla değişken içerdikleri ve bir sınırları olmadığı için, yanıt vermek zorlaşır.

“Bazen hiç yaşamadan yıllarımız geçip gidebilirken, aniden tüm hayatımız tek bir anın içinde de yaşanabilir.”

– Oscar Wilde

Bu nedenle, soruyu doğru bir şekilde sormak, cevaba doğru ilerlemenin sağlam bir yoludur. Aşağıda, yaşamakta olduğunuz hayat yolunu değerlendirmek, doğru yolda olup olmadığınızı görmek ya da durup, başka bir yola girip girmememiz konusunda bize yardımcı olmak üzere tasarlanmış 7 soru soracağız. Bu bir çeşit sınav değil, o yüzden cevap vermek için bol bol zamanınız var.

1. 10 yıl içinde öleceğinizi bilseniz, hayatınızda ne gibi değişiklikler yapardınız? Oldukça kazık bir soru!

Ölüme yakın deneyim yaşayan birçok insanın hayatı, elbette sonrasında değiştirir. Bu durum, sebepsiz de değildir. Genel olarak, sanki hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz. Ölüm fikri, gelecekte bir zamanda karşımıza çıkacağından emin olduğumuz tek gerçeklik olmasına rağmen, bunun hakkında hiç düşünmüyor, konuşmuyoruz.

üç gözlü kadın

Her şeyin sona ereceğinin farkında olmak, bizim için gerçekten önemli olan her şeyi daha da net bir biçimde ortaya çıkmasını sağlar. Bu sorunun cevabını dürüstçe verebiliyorsanız, sizi daha mutlu edecek yeni bir öncelik listesi hazırlayabilirsiniz.

2. Yeni doğmuş bir çocuğa ne tür bir tavsiye verirsiniz?

Cevap vermeden önce bu soruyu uzun uzadıya bir düşünün. Bu cevapta, kalbiniz atmaya başladığından bu yana öğrendiklerinizin çoğunu hatırlayacaksınız. Deneyimlerinizin ve onlarla elde ettiğiniz kazanımların bir sonucu bu cevap olacaktır.

İlginç olan şey ise, “bilgelik kapsülünüzü” düşündükten sonra, hayali yeni doğana çocuğa verebileceğiniz tavsiyeyle uyumlu bir şekilde hareket etmelisiniz. Zaten bunu böyle mi yapıyorsunuz yoksa yapmaya henüz yeni mi başladınız?

3. Eğer takvimlerden bağımsız olabilseydiniz, şu an kaç yaşında olduğunuzu söylersiniz?

Her ne kadar yaşımız sorulduğu zaman bir sayı telaffuz etsek de, yaş dediğimiz kavram çok göreceli bir meseledir. En dar anlamı ile beraber, doğduğumuz andan itibaren, içimizde bir çocuk, bir ergen, bir yetişkin ve yaşlı bir insan vardır.

Bununla birlikte, çoğu zaman, yaşımız, varlığımızın belirli bir noktasında bir önceliğe sahip anlardan biridir. Doğru soru şu: gerçekten kaç yaşındasınız? Bu yaşta olmak size ne hissettiriyor?

yüreğinde anahtar deliği olan insan

4. Hayatınızın en büyük hatası neydi ve bunu nasıl çözdünüz?

Bir hatayla karşı karşıya kaldığımız zaman takındığımız tavır, kimliğimiz ve varlığımız arasında nasıl bir yol aldığımızın en açıklayıcı unsurlarından biridir. Yaptığımız hatalar ve bunları nasıl telafi ettiğimiz, kendimizi anlamak için değerli malzemelerdir.

Hayatınızdaki en büyüğü hatayı keşfederek, şüphesiz belli başlı zayıf yönlerinizin ne olduğunu anlayabilirsiniz. Çözüm açısından, zor zamanlardan çıkmak için kullanmaya meyil ettiğiniz araçların ne olacağınızı göreceksiniz.

5. El alem ne der baskısı yüzünden yapmak isteyip ne yapamadığınız şey nedir?

Başkalarının bakışları ve görüşleri, harekete geçmenizi engelleyen güçlü şartlandırmalar olabilir. Bazen bu durum, yaşadığımız çevreyle sağlıklı bir şekilde, uyum seviyesine ulaştığımızı gösterir.

Diğer durumlarda ise, bu şartlanma halinin arkasında yatan asıl sebep, yargılanma, el alem ne der korkusudur. İçten içe inandığımız, savunduğumuz bir şey için kendi düşüncelerimize bakarak hareket etmiyor, aksine başkalarının söyleyebileceği şeylerden korktuğumuz için vazgeçiyoruz. Bu sorunun cevabı, bastırılmış duygularınıza daha fazla yaklaşmanızı sağlayacaktır.

kırmızı elbiseli kadın sonbahara karışıyor

6. Bu sene içerisinde yapmış olduğunu ve hayatınızın geri kalanında hatırlayacağınız 5 şey nedir?

Bu soru ile, kendinize koymuş olduğunuz hedeflerinize uygun olarak yaşayıp yaşamadığınızı veya önemsiz işler içerisinde kaybolup kaybolmadığınızı göreceksiniz. İlgili hedefler, acayip büyük projeleri değil, hayatınızın önemli parçalarını içerenlerdir.

Eğer bu listeyi kolaylıkla bir kağıda dökebiliyorsanız, kuşkusuz yoğun bir yaşam şekliniz var demektir. Öte yandan, eğer bu beş durumu kolay bir biçimde ifade edemiyorsanız, belki de geri dönüp hayatınızı bir sorgulamanız gerekiyor. Kendinizi unutmuş olmanız mümkündür.

7. Size hangi iş mutlak mutluluk verir? Eğer o iş, şu anki işiniz değilse, neden öyledir?

Herkes severek yapacağı bir iş hayali kurar. İş, hayatımızı idame ettirmemizin yanı sıra, zihinsel sağlığımızın da temel taşlarından biridir. İşte bu nedenle, iş hayatımız, sağlımızı ile büyük oranda ilgilidir.

Belki de gerçekten sevdiğiniz işi yapıp yapmadığınızı düşünmenin zamanı gelmiştir. Gerçekten sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz bir alanda mı çalışıyorsun? İstediğiniz işte çalışabilmek için şu an ne yapıyorsunuz? Veya sadece istemediğiniz bir iş kolunda mısınız ve bunu değiştirmekten vazgeçtiniz mi?

tavşan ve kadın çay içiyor

Görseller: Christian Schloe


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.