Direncinizi Geliştirmenin 13 Adımı

Direncinizi Geliştirmenin 13 Adımı

Son Güncelleme: 16 Nisan, 2017

Direnç sahibi olmak, olağanüstü bir şey değildir. Hayatta zorluklarla karşılaştıklarında yeniden ayağa kalkma gücünü bulan sıradan kişilerde bu özelliği yaygın bir şekilde görebiliriz.

Direnç, bizi geleceğe, umuda ve güce yönelten bir beceridir. Ama her şeyden önce bizi eyleme götürür. Direnç, öğrenilebilir. Bu, bazılarında olup da başkalarında olmayan bir kişilik özelliği değildir.

Dirençli olmak, acıya ve zor koşullara rağmen kontrolü kaybetmeden ya da bunalmadan kişinin hayatına devam edebilmesidir. Her şey ters gittiğinde bile yeniden başlayabilirler.

Dirençli bir kişi olma yolunda pek çok etmen vardır. En önemli etmenlerden biri ise çevrenizdeki kişilerle, aileniz ve arkadaşlarınızla önemli ilişkilere sahip olmaktır. Bir diğer faktör de gerçekçi plan yapabilme, bu planlar sayesinde gelecekteki adımlarınızı tasarlayabilme, kendinize pozitif bir şekilde bakabilme veya güçlü duygu ve dürtüleri yönetebilmedir.

Direncinizi artırmanın yolları

Güzel olan şu ki karmaşık gözükmesine rağmen bütün bu beceriler öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Dolayısıyla, yalnızca birkaç insanın erişebildiği bir şey değildir. Hayatımızın belli zamanlarında hepimiz dirençli olabiliriz. Şimdi sizlerle direnç seviyenizi artırmanın bazı yollarını paylaşacağız:

  1. Çevrenizle güzel ilişkiler kurun. Ailenizi, arkadaşlarınızı, iş arkadaşlarınızı ve hatta çocuklarınızın arkadaşlarının anne babalarını düşünün. Zamanınızı iyi harcadığınızı ve sistemde önemli bir parça olduğunuzu hissetmenizi sağlayacak bir sosyal çevre kurun.
  2. Değişimin, hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu kabul edin. Değişim olmadan evrim olmaz. Evrilmek istemeseniz bile değişim yaşanacaktır. Neleri etkileyip neleri ise değiştiremeyeceğiniz arasındaki farkı iyi anlamanız önemlidir. böylece iyileştirilebilecek olan şeyleri düzeltebilirsiniz.
  3. Hayatınızdaki krizleri aşılmaz sorunlar olarak görmeyin. Stresli şeyler yaşamaktan uzak kalamazsınız ama bunlara verdiğiniz tepkiyi iyileştirebilirsiniz. Görüşünüzü geliştirmeye çalışın ve stresli durumların büyük kısmının kalıcı değil, geçici olduğunu anlamaya çalışın. Kalıcı oldukları durumlarda ise bir plan hazırlayıp organize olun ve harekete geçin.
  4. Erişilebilir küçük hedefler belirleyin. Ufukta büyük bir amacınız varsa, ona ulaşmanın yolu koşmak değildir. Yavaş yürümeli ve bu yolu kat ettiğiniz esnada gerçekçi ve küçük hedefler belirlemelisiniz. Ne kadar ilerleyebileceğinizin farkında olun, çünkü kaldırabileceğiniz fazla yük taşımayı istemezsiniz.Bazı şeyleri başarabilirseniz, kendinizi iyi hissedersiniz. Yolunuza devam edersiniz.
  5. Karar vermekten korkmayın. Sorunlarınızı göz ardı etmeyin veya oyalanmayın. Şimdi yapabiliyorsanız ve gelecekte bazı sorunlarla karşılaşmanıza engel olacaksa, o şeyi şimdi yapın. Şimdi yapamıyorsanız, öncesinde çok fazla düşünmeden doğru zamanı beklemeyi öğrenin.
  6. Kendinize pozitif bir şekilde bakın. Kişisel yeteneklerinize güvenmek ve pozitif bir tavır takınmak, dirençli olmaya katkıda bulunur.
  7. Kendinizi keşfedin. Belki sert bir düşüşün ardından manevi yönünüzü bulma ihtiyacını duyabilirsiniz, okumak ve farklı aktiviteler sayesinde bezen ve zihninizi keşfetmek isteyebilirsiniz. Meşgul bir zihin, kötü düşüncelerden uzak kalmanıza ve gelecekte de size yardımcı olacak bir temel kurmanıza yardımcı olur. 
  8. Her şeyi bütün olarak ele alın. Başınıza kötü bir şey geldiyse, bütün hayatınız tepetaklak gidecek anlamına gelmez bu. Kişiliğiniz ve değerleriniz kötüdür demek de değildir. Sorunlarınızı doğru bir şekilde tanımayın ki onlarla başa çıkabilesiniz. Böylece hayatınızın güzel yanlarını zehirlemelerine izin vermemiş olursunuz.
  9. Önceki düşüşlerinizde ayağa kalkmak için neler yaptığınızı sorun kendinize. üstesinden geldiğiniz diğer zor zamanları hatırlayın ve ayağa kalkmanızı sağlayan şeyi düşünün. Bunu keşfettiğinizde, aynı şeyi tekrar kullanın çünkü belli bir koşulda biri için iyi olan bir şey, şimdi de sizin işinize yarayabilir.
  10. Kendinize dikkat edin. İş veya endişelerin bütün zamanınızı almasına izin vermeyin. Hoşunuza giden ve sizi eğlendiren şeyleri yapın.Hepsinden önemlisi, dinlenin. Sizi iyi hissettiren insanlarla vakit geçirin.   
  11. İçinizi dökün. Güçlü duygular yaşasanız da bunları ifade edin, içinizi boşaltın. Duygularınızı bastırmak, sizi hasta edebilir.
  12. Kitaplara, terapiye ve online kaynaklara başvurun. İlerlemek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, sizinle aynı şeyi yaşamış kişileri bulmaya çalışın veya profesyonellere danışın.
  13. Sabır ve güven, önünüzdeki bu yolda müttefikleriniz olacaktır. Bunu unutmayın.

Direnç, yalıtılmış bir özellik değil, size yardım edecek bir bakış açısıdır

Güçlendiğiniz zaman canınızı acıtabilecek ya da hayatınıza umutla devam etmenize engel olabilecek çok az şey olduğu söylenir. Planlarınızı uygulamanızı engelleyemez bunlar. Direnç, güç sahibi olmak ve bu gücü hayatınızdaki stres unsurlarıyla başa çıkma şeklinizi düzeltmenize yardım edecek şekilde kullanabilmektir.

Bunun farkına vardığınızda, tek yapmanız gereken direnç gücünüzü geliştirmek ve uygulamaktır. Çaba ve istikrarla, bunu başarabilirsiniz. Dirençli olmak, öğrenebilen ve hayatı farklı gözlerle görmenizi sağlayacak bir beceridir.

“Size acı veren bir durumu değiştirmek elinizde değilse, bu acıyla hangi yollarla yüzleşeceğinizi daima seçebilirsiniz.”

– Viktor Frankl


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.