Daha İyi Bir Ruh Haliyle Uyanmanın Yolları

Daha İyi Bir Ruh Haliyle Uyanmanın Yolları

Son Güncelleme: 02 Ağustos, 2017

Uyurken, duygularımızı kontrol edemiyoruz, yani bu da demek oluyor ki uyanırken onları kontrol altına almamız gerekiyor. Nasıl bir sabah olduğunun bir önemi yok; önemli olan gün içinde karşınıza çıkan ilk zorluklara karşı takındığınız tutumunuzdur.

Bu tutumun günün geri kalanı üzerinde yaratacağı etkiyi küçümsemeyin; sabahlar gün içinde yapmanız gereken şeyleri bitirip bitirmeyeceğinize karar verdiğiniz zaman dilimleridir. Bu nedenle, bu makalemizde sizlere her günün başlangıcını mümkün olabilecek en coşkulu haliniz ile karşılayabilmeniz için bir takım tavsiyeler vereceğiz.

“Her sabah içimde bir coşku ile uyanıyorum. Sanki hayatta olduğum gerçeği içime işliyor; ben hayatla dolup taşan bir masalın bir karakteriyim.”

– Jostein Gaarder


Daha İyi Bir Ruh Haliyle Uyanmak İçin Atılması Gereken Adımlar

Sabah kötü bir modda uyandıysanız, bunu tersine çevirmek oldukça zor bir iştir, çünkü bu durumu etkileyen birden çok neden vardır. Ancak iyi alışkanlıklar edinerek mümkün olan en iyi şekilde bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

  • Alarmınız bu işin kilit noktası. Hepimiz uyanması gereken saatten iki saat erkene alarm kuran, onu yastığının altına koyup uyuyan ve her on dakikada bir erteleyen birilerini tanıyoruzdur. Kendimize göre bir çalar saat rutini oluşturuyoruz, ancak bazen bunun bir işlevi olduğunu unutabiliyoruz. Bu rutini kendinizi çok zorlamadan kullanmanın mantıklı yollarından biri, çalar saatinizi kurduktan sonra yatağınızdan uzak bir noktaya koymak ve böylelikle uyanıp alarmı kapatmanız gerektiğinde kendinizi yatağınızdan çıkmak zorunda bırakmak.
  • İhtiyacınız olduğu kadar göz kırpın. Sabahları gözlerinizi açmanız çok zaman alıyorsa, çok sık göz kırpmak işe yarayan bir numaradır.
  • Yatmadan önce her şeyinizi hazırlayın. Uyanmakta zorlanıyorsanız ve her şeyi yarı uykulu bir halde yapmak size iyi gelmiyorsa yatmadan önce gerekli olan her şeyi hazırlayabilirsiniz. Böylelikle, kalktıktan hemen sonra acele etmekten ve çok düşünmekten kaçınmış olursunuz.
  • Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı yapmadan evden çıkmamalısınız. Çalışmalar gösteriyor ki gereken besin değerlerini içeren bir kahvaltı yapıldığı zaman yapılmadığı zamanlara kıyasla çok daha verimli bir gün geçiriliyor.
  • Önceki güne ilişkin iyi şeyleri hatırlamaya çalışın ve mutluluk hissinizi güçlendirin. Eğer sabah kahvenizi dökmüşseniz, alarmınız çalmamışsa, geç vakte kadar çalışmak zorunda kalmışsanız veya kötü bir sabah geçirmenize neden olan herhangi bir şey olmuşsa, bir önceki gün kendinizi iyi hissettiren şeyleri hatırlamak ve onlara odaklanmak sizin için faydalı olur ve böylelikle olumsuz bir düşünme şekline yenik düşmezsiniz.

“Olumlu düşünceler yaptığınız her şeyi etkiliyor ve çevrenizdeki her şeye iyi birer titreşim veriyorlar.”

– Norman Vincent Peale

Sabahları kötü hissetmenin nedenleri

Sabahları kötü bir modla uyanmanın tek bir sebebi olmadığı ve hem erkek hem de kadınların bu durumdan muzdarip oldukları bilinen bir gerçek. Bundan muzdarip olan tek kişi siz değilsiniz; çevrenizdeki herkes bu zorluğu deneyimliyor. Başlıca nedenlerin bazıları:

  • Uyku Eksikliği: Uyku, sağladığı dinlenme hissinin yanı sıra temel bir fizyolojik ihtiyaçtır. Yeterince uyumadığınızda (yaklaşık 7 saat) bunu ruh halinizi etkileyecek ölçüde hissedersiniz. Çoğu zaman çalışma programınız ne kadar uyuduğunuzu doğrudan etkiler.
  • Kişinin karakteri: Bazı araştırmalar bu insanlardan, onları temsil etmeleri için sabahlara kıyasla geceleri çok daha fazla aktif olan baykuşları ve tam tersi olan horozları birer metafor olarak kullanarak bahsetmektedir.
  • Çok endişe etmek: Kişilerin sorumlulukları ne kadar fazla ise o kadar çok endişelenirler. Bu uyku döngüsünün bozulmasına yol açar ve sıklıkla yeterli uyku almalarını engeller.

“Eğer yaşamak sizin için keyifliyse, hayal görmek daha da keyiflidir fakat en güzeli uyanmaktır.”

– Antonio Machado


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.