Çocuklarınızda Güvensizliği Tespit Etme

Çocuklarınızda Güvensizliği Tespit Etme

Son Güncelleme: 21 Temmuz, 2017

Yetişkinler arasında hakim olan güvensizlik hakkında konuşuyoruz ama ya çocuklar ne yaşıyor? Onlar da bu dünyanın parçasıdır ve bir çoğu stres, güvensizlik ve kimi zaman da depresyon gibi sorunlar yaşamaktadır.

“Çocuklar, sözlerinizden pek fazla şey öğrenmezler; yalnızca eylemleriniz ve eylemlerinizin sözlerinizle tutarlılığı onlara bir şeyler öğretebilir.”

– Joan Manuel Serrat

Çocuğum neden güvensiz? 

Çocuklar, bilhassa 6 yaş atı çocuklar çok savunmasızdır. Masumiyetleri ve belli duygu ve problemlerle başa çıkamamaları nedeniyle fiziksel ve ruhsal manipülasyona kolayca hedef olurlar.

Hiçbir şey bilmeden dünyaya geliriz ve yalnızca tecrübelerimiz sayesinde yaşadığımız çeşitli durumlarla nasıl başa çıkacağımızı öğreniriz. Ayrıca çocuklar, etraflarındaki her şeyi sünger gibi çekerler.

Aile tartışmaları, baskılar, anne babalarından ilgi görmemek gibi şeyler, çocuklara güvensizlik aşılayabilir. Onlara ihtiyaçları olan ilgiyi gösteriyor musunuz? Sorunları hakkında endişeleniyor musunuz?

“Bir babanın çocuklarına bırakabileceği en büyük miras, her gün onlara biraz zaman ayırmaktır.”

Bazen yaşadığımız her şey çok aptalca gözükür ve çoğu zaman da öyledir! Ama onlar için öyle değildir. Çocuklar bu dünyaya yenidir ve öğrenmektedirler. Çocukların, onları anlamanıza ve onlarla iletişim kurmanıza ihtiyacı vardır. Aksi halde güvensiz olurlar.

Çocuğunuzun güvensizliğini aşmasına yardım edin 

Güvensizlik sorunlarını aşabilmeleri için çocuklarınıza daima yardım etmeniz önemlidir. Böyle yapmazsak, çocuklarımızın bu sorunu nasıl çözeceğini bilmeyen güvensiz yetişkinlere dönüşmesine neden olabiliriz.

Sorunu tespit edersek, mümkün olan en kısa sürede işe koyulmalı ve çocuğumuzun güvenlik duygusunu yeniden kurabilmek için önlemler almaya başlamalıyız. Diğer yandan şunu düşünün: Ergenlik dönemine geldiklerinde ne olacak? Bu dönemde çok daha fazla sorunla karşılaşacaklar. Güvensizliğin de bu sorunlardan biri olmasına izin vermeyin.

Çocuğumun güvensizlik yaşadığını nasıl anlarım? Bunun işaretleri nelerdir?

  • Hijyen konusunda size bağımlıdırlar, çoğu zaman annelerinden yardım isterler.
  • Duygusal istikrarsızlık, itaatsizlik ya da saldırganlık gibi davranışlar sergilerler. 
  • Oyun zamanı geldiğinde yaşlarının altında oyunlar oynama ya da aynı oyunu oynama eğilimindedirler veya korktuklarını gösterirler.
  • Akıl dışı korkular yaşarlar ve dikkat çekmek için ağlarlar
  • Uykularında konuşmaya başlarlar, uykusuzluk çekerler ışık açık olarak uyumak ister ya da bir hikaye okumanızı isterler.
  • Okulda dikkatlerini toplamakta sorun yaşarlar.
  • Normal olmayan bazı yüz hareketleri ya da başka sözlü ve bedensel ifadelerde bulunurlar.
  • Bir türlü yanlarından ayırmadıkları bir eşya (battaniye, peluş ayı vb.) vardır. 

“Çocuğunuzun bir sorunu olduğunda, “saçma” deyip geçmeyin çünkü gelecekte mutlu olmalarına engel oluyor olabilirsiniz.”

Öz güven inşa etmek

Bir eşyaya akıl dışı bir şekilde bağlandığı ya da itaatsizlik ettiği için çocuğunuza kızmak yerine, onlarla konuşmanız çok daha önemlidir. Onları azarlamak sorunu çözmez. Çocuğumuz, kendimizi onların yerine koymamıza ihtiyaç duymaktadır, en azılı düşmanına dönüşmemize değil.

Nasıl davranacağımızı bilmiyorsak, öğretmenleriyle ya da çocuğumuzun güvenini nasıl artıracağımızı bilen bir profesyonelle konuşabiliriz. Böylece güvensizlik sorunlarını çözebiliriz. Öz güven, yetişkin bile olsak çözümü çok zor olan bu berbat durum için en iyi çaredir.

Bu belirtilere dikkat etmezseniz, çocuğunuzun çok üzgün, öz güvensiz ve depresyona yatkın bir kişi olmasına neden olabileceğiniz gerçeğini bir düşünün.Bu durum, hayatlarını nasıl başa çıkacağımızı bilmediğimiz sınırlar ve duygularla dolu acılı bir tecrübeye dönüştürebilir.

“Anne babalar olarak çocuklara mutlu olmayı öğretmek bizim sorumluluğumuzdur.”

Bir zamanlar hepimiz çocuktuk ama hayatımızın o ilk dönemlerinde hissedip yaşadığımız her şeyin önemini unuturuz. Çocukken yaşadığımız her şeyin hayatımızın sonraki dönemlerinde bizi etkilediğini, aşılması güç sorunlar yarattığını da unutuyoruz. Artık bütün bunları aşma zamanı!

Çocuğunuzun güvensiz biri olmasına izin verecek misiniz?


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.