Çocuklara Disiplin Aşılamak İçin Dikkat Dağıtma Metodu

Çocuklara disiplin aşılamak için dikkat dağıtma yöntemine başvurabilirsiniz. Bu kolay yöntemi nasıl uygulayacağınızı öğrenmek için makalemize göz atabilirsiniz!
Çocuklara Disiplin Aşılamak İçin Dikkat Dağıtma Metodu
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Dikkat dağıtma metodu, özellikle küçük çocuklarda genellikle iyi bir davranışsal yönetim aracıdır. Küçük bir çocuğun ilgisini ve dikkatini dağıtmak, istenmeyen davranışlara yol açabilecek durumlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Dikkat dağıtma, ebeveynler çocuklarının davranışlarının sorunlu olabileceğine inandıklarında etkili bir stratejidir. Örneğin, çocuklar sinirlendiğinde, uzun süre oturduklarında veya onlar için zor bir aktivite yaparken faydalıdır.

Dikkat dağıtma yönteminin uygulanması kolaydır. Esasen, ilginç veya özel bir şeyi göstermeniz, konsantrasyonu artıran basit bir oyun önermeniz veya basit nesnelerle oynamanız yeterlidir. Temel olarak, bir çocuğu rahatsız edecek ve eğlendirecek bir şey seçebilirsiniz. Her şey olası bir dengesiz davranışa engel olmak veya engellemekle ilgilidir.

Dikkat dağıtma metodu ve uygulanması için ipuçları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, dikkat dağıtma yöntemini uygulamak oldukça basittir, özellikle de çocukların davranışlarının genellikle etraflarında olup bitenlerle yönlendirildiğini göz önüne aldığımızda işe yaradığını görebiliriz. Prefrontal lobları henüz tam olarak gelişmediğinden dikkatlerini yetişkinler gibi kontrol edemezler. İşte bu, yararlanabileceğiniz bir şeydir.

Bunu yapmak için aşağıdaki hususları göz önünde bulundurun:

  • Çocuğun istenmeyen davranışları tetikleyebilecek aktivite veya uyaranlara bir alternatifi olmalıdır. Yeni bir aktivite, oyuncak veya oyun sunun veya onlara zaten sahip oldukları oyuncaklarla yapabilecekleri yeni bir şey öğretin. Yaratıcı olun!
  • Ortamı değiştirin. Çocuklarınızı yeni bir yere götürün. Onları daha önce hiç bulunmadıkları bir yere götürebilir, böylece yeni bir bakış açısı kazanmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Yeni dikkat dağıtıcı uyarılara yanıt vermelerinin zor olduğu anlar için birkaç kaynak hazırladığınızdan emin olun.

Diyelim ki davranışsal sorunları olan daha büyük çocuklar söz konusu. Bu durumda, aşağıdaki gibi diğer stratejileri kullanabilirsiniz:

  • Konuşma konusunu değiştirin.
  • Basit bir oyun veya etkinlik önerin.Çocuğun dikkatini çekecek kadar ilginç olduğundan emin olun.
  • Çocuğun bunalmış veya engellenmiş hissettiğinde yapabileceği farklı alternatif aktiviteler önerin.
    Faaliyetlerin bu sinir bozucu durumdan çıkmalarına yardımcı olduğundan emin olun.
dikkat dağıtma metodu uygulana anne ve oğlu

Dikkat dağıtma ve yönlendirme

Dikkat dağıtma metodu, dikkati yeniden yönlendirmeyle ilgili düzeltici bir yöntemdir. Yönlendirme, çocuğun dikkatini zararsız faaliyete veya uyaranlara odaklamayı içerir.

Dolaylı olarak, dikkat dağıtmak, onları iyi bir davranış kaynağı olarak kullanmamız için bizi ilgilendiren faaliyetleri yeniden değerlendirmeyi önerir. Bunları kullanarak çocuğu ödüllendirebilir ve özgüvenlerini güçlendirebiliriz. Başka bir deyişle, çocuğu teşvik almasının kolay olduğu bağlamlara yerleştiririz.

Dikkat dağıtıma metodu ile olumsuz davranışları pekiştirmediğinizden emin olun

Çocukları disipline etmek için dikkat dağıtma yöntemini kullanmak istiyorsak, hepimizin aklında tutmamız gereken bir şey var. Çocuk birini incittikten veya sinir krizi geçirdikten sonra eğlenceli ve ödüllendirici bir faaliyet önerirseniz, istemeden de olsa o davranışı ödüllendirmiş olursunuz. Kötü davranışları tahmin etmek için dikkat dağıtma yöntemini kullanmak daha iyidir. Bu şekilde, daha fazla alternatifiniz olacak.

Ayrıca dikkat dağıtma yönteminin her durum için uygun olmadığını bilmelisiniz. Örneğin, çocuğun yaptığı şeyin yanlış olduğunu anlaması için öfke nöbetine son vermek istemediğiniz bir zaman olabilir. Bu nedenle, uygulamadan önce bu metodu kullanacağınız bağlamı değerlendirmeniz çok önemlidir.

Bu anlamda yapılacak ideal şey, farklı eğitim ve disiplin stratejilerini akıllıca birleştirmektir. Bu, müdahalenizin bağlamı ne olursa olsun verimli olmasını sağlayacaktır. Bu konuda bilgili olun: ne kadar çok disiplin aracı kullanırsanız o kadar iyi. Aslında, bir disiplin yöntemine ne kadar bağımlı olursanız, yöntem o kadar az etkili olacaktır.

Ayrıca dikkat dağıtma yöntemini kullanırken çocuğun tepkisine dikkat edin. Uygulamada olabildiğince tutarlı olmayı da unutmayın. Esnek olmayı unutmayın ve bu beklendiği gibi işe yaramazsa başka bir yöntem uygulayın.

dikkat dağıtma metodu

Fiziksel cezalandırmaya alternatif olarak dikkat dağıtma metodu

E. Gershoff, 2010 yılında, bugüne dek disipline ilişkin birçok araştırmanın, çoğunlukla ebeveynlerin fiziksel ceza kullanımına odaklandığını açıkladığı bir çalışma yayınladı. Bunun en muhtemel nedeni, fiziksel cezanın, çocukları disipline etmenin çok tartışmalı bir yolu olmasıdır.

Bununla birlikte, fiziksel ceza, ebeveynlerin çocuklarının olumsuz davranışlarını yok etmek ve olumlu davranışları teşvik etmek için kullandıkları birçok disiplin tekniğinden biridir. Bununla, dünyadaki her ebeveynin fiziksel cezaya başvurduğunu kast etmiyoruz. Birçok ebeveyn günlük olarak fiziksel cezayı kullanmasına karşın, diğerleri tamamen buna karşı.

Ayrıca 2007 senesinde yapılan bir çalışmada ebeveynler tarafından yaygın olarak kullanılan 10 farklı disiplin taktiği incelenmiştir. Bu çalışmada beklenmeyen sonuçlar ortaya kondu. Fiziksel ceza aslında okul öncesi yaştaki çocukların ebeveynleri tarafından en az kullanılan kullanılan üç teknikten biriydi. En yaygın teknikler çocuğun davranışlarını kontrol etmek, çocukla konuşmak, dikkat dağıtmak ve modellemek idi.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gershoff, E. T. (2010). More harm than good: A summary of scientific research on the intended and unintended effects of corporal punishment on children. Law and Contemporary Problems. https://doi.org/10.1525/sp.2007.54.1.23.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.