Logo image
Logo image

Çiftlerin Düştüğü İletişim Hataları

3 dakika
Çiftlerin Düştüğü İletişim Hataları
Son Güncelleme: 15 Kasım, 2018

Çiftler arasındaki bazı iletişim hataları yıllarca sürer. Ufak şeyler olarak başlar fakat zaman içerisinde alışkanlıklara dönüşür. Maalesef ki birbirini seven iki insan arasında ortaya çıkan birçok sorunun tespiti ve çözümünü sürüncemede bırakır.

Romantik ilişkilerin temeli iletişimdir. Ne de olsa, duygularınızı, düşüncelerinizi ve isteklerinizi ifade ediş biçiminizdir değil mi? İyi bir iletişim var ise geri kalan her şey çok daha rahat ilerler. Fakat iletişim çarpıklaştığında veya bozulduğunda ilişkinin diğer alanlarında yeni problemler ortaya çıkabilir.

İlişkilerdeki iletişim hataları çoğunlukla korku veya toyluk nedeniyle olur. Karşınızdakini partneriniz olarak görmeyi bırakır, bunun yerine onlara karşı savunmacı bir tavır takınırsınız. Bu çok sık gerçekleşen bir şey olduğu için problemin sizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için kendinizi bir tartmanız iyi bir fikir olabilir. Hataları erken yakalamak sizi büyük acılardan kurtaracaktır.

“Şeyleri, heves ile, net, basit bir şekilde ve sakin bir kararlılıkla söylemeyi öğrenelim. Az konuşalım fakat net konuşalım. Kesin surette gerekli olandan fazlasını söylemeyelim.”

– Emile Coué

1. Çiftler arası yaygın iletişim hataları: mutlakiyetçilik

Mutlakiyetçilik diyalog esnasında kullanılan bir çeşit aşırıcılıktır ve son derece zarar verici olabilir. Dünyaya benmerkezci bir bakış açısını betimler. Ayrıca hayatın ne kadar inceliklere sahip olabileceğini anlamamayı da betimler. Başka bir deyişle, mutlakiyetçilik kendi bakış açısı dışındaki bakış açılarını anlamadaki ve kabul etmedeki zorluktur.

İlişkilerde bulunabilen en yaygın iletişim hataları arasındadır. Ultimatomlarla yakından ilişkilidir. “Beni seviyorsan, beni üzmemelisin.” Sanki insanlar paradokslar ve çelişkilerle dolu tıka basa dolu değilmiş gibi… Mutlakiyetçiliğin bir sonucu da bir insanın diğer insanların üzerinde belli davranışları zorla kabul ettirmesidir. Belirli bir şekilde “olmalısın”. Bunu veya şunu “yapmalısın”.

Some figure

2. Seçicilik veya tünel görüşü

Her şeyi tek bir perspektiften bakarak yorumluyorsanız seçicilik yapıyorsunuz veya tünel görüşüne sahipsiniz demektir. Maalesef ki bu perspektif negatiftir. Hayat arkadaşınızla ilgili her şey size yanlış gelir. İyi şeyler bile.

Tünel görüşü insanların ilişkilerde yaptıkları en yaygın iletişim hatalarından biridir aslında. En zararlılarından da biridir. Hayat arkadaşınızın davranışlarını her zaman düzeltme isteği hissedersiniz. Her zaman ne kadar zayıf ve yanlış olduklarını belirtme ihtiyacı duyarsınız. Altta yatan gerçek nedenle karşılaşma yetisinden yoksun insanların klasik bir iletişim yöntemidir.

3. Aşırılık

Aşırılık, mutlakiyetçiliğe benzer bir iletişimdir. Fakat, burada daha duygusal tepkilerden bahsediyoruz. Beden dili, yüz ifadeleri ve duygular da bu iletişimin bir parçasıdır. Bu durumda, her küçük probleme bir trajedi gibi yaklaşırsınız. En ufacık ve önemsiz şey bile gözyaşları veya bağırmalarla sonlanacaktır.

Aşırılık irade yoksunluğuna işaret eder. Ayrıca, aşırılıkla iletişim kuran kişinin, karşısındaki kişiyi çocukken yanında olmayan anne veya babasıyla eşdeğer görüyor olması muhtemeldir. Eninde sonunda bu durum çiftin iletişim kanallarını açık ve samimi tutmalarına bir engel oluşturacaktır. Bu ayrıca gelişmeyi ve özgürlüğü de engeller.

Some figure

4. Varsayımlar

Bu, şu an ilişkinizde yaşadığınız yaygın iletişim hatalarından biri mi? Bahsettiğimiz şey bir ilişkideki bir kişinin diğer kişinin ne düşündüğünü bildiğini zannetmesidir. Partnerini herkesten daha iyi tanıdığı ve zihnindeki niyetler ve düşünceleri bile bildiği fikrine dayalıdır.

Tahmin edebileceğiniz gibi varsayımlarda bulunmak büyük yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Güven eksikliği ve paranoya bile ifade eder. Her zaman “satır aralarını” okumaya çalışırsınız. Bu ayrıca karşıdakini kontrol etmenin de bir yoludur.

5. Etiketlemek

Etiketlemek ilişkide karşıdaki kişiyi bir basmakalıp ile damgalamak anlamına gelir. Bir çift sorun yaşadıktan sonra, özellikle biri bir hata yaptıktan sonra çok sık karşılaşılır. Bu noktadan sonra sonsuza kadar o kutucuğa mahkum edilirler. Etiket “düşüncesiz”, “umursamaz” veya “sorumsuz” olabilir. Her şart altında, bu bir etikettir ve insanların ne kadar çok yönlü olduklarını ve sürekli değiştiğini göz önünde bulundurmaz.

Some figure

Bunlar, insanların ilişkide yaptığı en yaygın ve en zararlı iletişim hatalarından sadece birkaçıdır. Kötü tarafı ise birbirinizi anlamanızı ve birbirinize güvenmenizi engeller. Onun aşkınızın önüne geçmesine müsaade etmeyin.